6. července 2014 • 00:48

Nizozemci vystřídali brankáře a Krul vychytal semifinále

Autor: iSport.cz, ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Tomášek o fiasku s Färjestadem: Byli jsme jako Boston. Jak zvládá tlak?
SESTŘIH: Arsenal - Chelsea 5:0. Kanonáda v derby, dvakrát se trefil Havertz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Posledními semifinalisty světového šampionátu se stali fotbalisté Nizozemska. Obhájci stříbra ve čtvrtfinále v Salvadoru přemohli Kostariku až na penalty 4:3, když i po prodloužení skončil duel 0:0. Hrdinou "Oranjes" je náhradní brankář Tim Krul, který přišel až na rozstřel a chytil dva pokutové kopy. Nizozemci si o medaile na MS zahrají podruhé za sebou a celkově popáté, v semifinále se ve středu utkají s Argentinou.



ONLINE přenos z utkání Nizozemsko - Kostarika můžete sledovat ZDE

MATCH OVERVIEW LEGACY
5. 7. • 22:00
Nizozemsko
Nizozemsko
0:0
ONLINE
5. července
22:00
Kostarika
Kostarika
Góly

Domácí: . Kuijt

Hosté:

Sestavy

Domácí: Cillessen (120+1. Krul) – De Vrij, Vlaar, Martins Indi (106. Huntelaar) – Kuijt, Wijnaldum, Sneijder, Blind – Robben, van Persie (C), Depay (76. Lens).

Hosté: Navas – Acosta, González, Umaña – Gamboa (79. Mora), Tejeda (97. Cubero), Borges, Díaz – Ruiz (C), Campbell (66. Ureña), Bolaños.

Náhradníci

Domácí: Vorm, Krul, Janmaat, Verhaegh, Veltman, Kongolo, de Guzmán, Clasie, Lens, Huntelaar

Hosté: Pemberton, Cambronero, Mora, Francis, Barrantes, Granados, Calvo, Cubero, Ureña, Brenes

Karty

Domácí: Martins Indi, Huntelaar

Hosté: Díaz, Umaña, González, Acosta

Rozhodčí

Ravšan Irmatov (UZB) – Abduchamidullo Rasulov (UZB), Bakhadyr Kočkarov (KGZ)

Stadion

Itaipava Arena Fonte Nova, Salvador

Návštěva

51 179 diváků

Duel v Salvadoru se od začátku stal nizozemským dobýváním kostarické obrany. Středoamerický celek se podle očekávání zatáhl před šestnáctku, "Oranjes" drželi míč a snažili se najít cestu k soupeřově brance.

V první půli se jim to dvakrát povedlo, jenže mezi tyčemi stál ve skvělé formě chytající gólman Navas. Kostarický hrdina osmifinálového duelu s Řeckem ve 22. minutě vychytal zblízka Van Persieho a o sedm minut z podobné pozice ze strany také Depaye.

Na Navase si pak před pauzou nepřišel ani z přímého kopu Sneijder, který hrál šestnáctý zápas na světovém šampionátu a stanovil tím nový nizozemský rekord. O převaze "Oranjes" svědčilo i to, že ještě před koncem první půle měli na kontě více přihrávek než za celý zápas ve skupině s Chile. I tak ale už v sedmém utkání MS za sebou nešli do kabin s náskokem.

Důležité střídání Nizozemska. Náhradní brankář Tim Krul šel na hřiště před penaltovým rozstřelem místo jedničky Cillessena.
Důležité střídání Nizozemska. Náhradní brankář Tim Krul šel na hřiště před penaltovým rozstřelem místo jedničky Cillessena.

Nejlepší útok brazilského turnaje si proti kostarické obranné zdi nevěděl rady ani po přestávce. Hra postrádala spád i šance a Navas byl na rozdíl od první půle dlouho bez práce.

Nizozemci zapnuli až v závěru druhého poločasu, v němž otočili osmifinále s Mexikem. Navasovi ale v 82. minutě po Sneijderově přímém kopu pomohla tyč a vzápětí kostarický hrdina vychytal Van Persieho.

Kostaričané, kteří si ve skupině poradili s Uruguayí a Itálií, hráli v ofenzivě stejně bojácně jako v osmifinále s Řeckem, ale znovu se jich nevídaně drželo štěstí. Ve třetí minutě nastavení mohl rozhodnout Van Persie, jenže bránící Tejeda dokázal na lajně srazit míč na břevno.

Tim Krul šel na hřiště ve 120. minutě a dokázal chytit dvě penalty Kostariky.Foto Reuters

Kostarika tak ani v pátém utkání v Brazílii v normální hrací době neprohrála a přečkala i prodloužení, v němž ji ve 119. minutě po Sneijderově střele znovu zachránilo břevno. Chvíli předtím dokonce mohl středoamerický tým z první šance v zápase rozhodnout, ale Ureňu vychytal Cillessen.

Penalty už si nezachytal, protože nizozemský kouč Van Gaal nasadil na rozstřel náhradního gólmana Krula. A brankář Newcastlu se mu dokonale odvděčil. U všech pěti střel vystihl směr, dva pokusy chytil a "Oranjes" hlavně díky němu na pátý pokus poprvé vyhráli na MS zápas, který šel do prodloužení nebo penalt. Senzační cesta Kostariky turnajem v Brazílii naopak skončila, i tak ale přinesla malé zemi historický úspěch.

Radost nizozemských fotbalistů po penaltovém rozstřelu s Kostarikou a postupu do semifinále MS.Foto EPA

Nizozemsko - Kostarika 0:0 po prodl., na penalty 4:3
Penalty proměnili: Van Persie, Robben, Sneijder, Kuijt - Borges, G. González, Bolaňos.
Neproměnili: Ruíz, Umaňa.

Rozhodčí: Irmatov - Rasulov (oba Uzb.), Kočkarov (Kyrg.).
ŽK: Martins Indi, Huntelaar - J. Díaz, Umaňa, G. González, Acosta.
Diváci: 51179.

Nizozemsko: Cillessen (120. Krul) - De Vrij, Vlaar, Martins Indi (106. Huntelaar) - Kuijt, Wijnaldum, Sneijder, Blind - Robben, Van Persie, Depay (76. Lens).

Kostarika: Navas - Gamboa (79. Myrie), Acosta, G. González, Umaňa, J. Díaz - Ruíz, Tejeda (97. Cubero), Borges, Bolaňos - Campbell (66. Ureňa).

Vstoupit do diskuse
0
Skupina 4
Články odjinud


Články odjinud