8. července 2014 • 15:12

Jak má Brazílie hrát bez Neymara? Udělejte to podle mě, radí Mourinho

Autor: jon, sh
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Celá Brazílie bude přikovaná k jednomu místu. V Belo Horizonte vypukne ve 22:00 SEČ velké semifinále MS mezi domácími a nažhaveným Německem. Brazilci se musí vypořádat s krutým faktem. Jak nahradit prakticky nenahraditelného Neymara? Kouč Chelsea José Mourinho radí, aby trenér Scolari naplno využil předností doteď upozaděného záložníka Oscara.



Neymarovy slzy bolesti prožíval celý národ. Největší modla Brazílie už domácímu výběru na šampionátu nepomůže, kvůli zlomenému obratli ze čtvrtfinále s Kolumbií momentálně ani nesmí vstát na nohy.

Trenér Scolari tak dostal nejtěžší možný úkol. Vymyslet, jak bez klíčové a naprosto nepostradatelné postavy přemoct v boji o finále silné Německo. "Záleží, co má trenér v hlavě, jakou má strategii a herní plán," píše ve svém pravidelném blogu k MS na stránkách eurosport.yahoo.com José Mourinho.

Co by svému staršímu kolegovi do přetěžké bitvy poradil? "Myslím, že Oscar doteď hrál na místě, kde nebyl Oscarem. Oscar patří na pozici, kterou měl Neymar," říká ke svému svěřenci z Chelsea.

"Oscar byl přesunut doprava, aby měl Neymar absolutní volnost na postu za útočníky. Ale právě tam hraje Oscar nejraději," upozorňuje. "Zároveň Willian je lepším hráčem na křídle. Takže z Oscara bych udělal hráče číslo deset a Williana posunul na stranu," doporučuje sázet na "své" hráče z Chelsea.

Přinášíme hlavní body, v čem bude Neymar dnes večer Brazílii chybět. Utkání začíná ve 22:00 SEČ, sledovat ho můžete na iSport.cz ONLINE.

Speciální příloha iSport.cz k MS ve fotbale 2014 v Brazílii zde »

Když nebude hrát Neymar

O co Brazílie přijde

GÓLY Počty jsou jednoduché. Domácí vstřelili v pěti zápasech deset gólů, Neymar z toho čtyři, stoper David Luiz dva a jinak jen paběrkování, u útočníků přecházející až v tragickou zoufalost. Kdo ho nahradí? Brazilci střelce nemají, nebo se aspoň dosud nikdo nenašel. Teď už je to ovšem nutnost.

PŘIHRÁVKY Při jalovosti útoku jsou standardní situace rozumné východisko a Brazílie má ve stoperech silnou údernost. Ale někdo musí napřed přesný, chytrý, překvapivý a dostatečně prudký centr před bránu soupeře vyslat. Zatím to byl téměř vždy Neymar, od přímých kopů až po rohové. Teď ovšem nebude.

SEBEDŮVĚRA Všichni na něho spoléhali. Fanoušci v hledišti, spoluhráči na hřišti. Jakmile se ocitli v úzkých, jakmile nevěděli, co si počít, zvedli hlavu a našli Neymara. Ten se odpovědnosti v žádném případě nezbavoval, neschovával se za protihráče, ochotně ji přijímal. Už jeho přítomnost povzbuzovala.

TVŮRCE HRY Nejen přijmout kdykoli míč a ukázat, jak mu pozice největší hvězdy sluší, ale také s ním něco udělat - v tom byla Neymarova největší přednost a přínos kolektivu. Měl toho v nabídce dost: gól, přihrávku, rychlou akci, nebo jenom spolehlivé pohlídání situace. Nikdo takový druhý zatím není.

V čem mají Němci výhodu

TAKTIKA Jak ubránit Neymara? Otázka trápila trenéra každého mužstva, které mělo proti Brazílii nastoupit. Nasadit osobní bránění, nebo zónu, nechat mu prostor, zdvojovat ho Čáry na tabuli rychle mazala houba. Bylo skoro nemožné něco vymyslet. Teď by to mohlo být přece jen jednodušší.

ROZESTAVENÍ Trenérská zásada zní - vnutit soupeři svůj styl hry, nepřizpůsobovat se. Když však vyběhl Neymar, nešlo na něj nereagovat. Každý zásah do sestavy však může být hodně citelný. I když se podařilo brazilského čertíka uhlídat, mohlo se to vyboulit na jiném místě. Takhle se nic zavedeného měnit nemusí.

PSYCHIKA Jsou hráči, při jejichž nástupu se soupeři rozklepou kolena a nastane u něj stav zmaru. Na toho stejně nestačíme - vnikne do mozkové kůry. Když pak nejsou, přichází nejen velké oddechnutí, ale zejména psychická vzpruha. Protivník nemá eso, k vítězství postačí několik menších trumfů.

UKLIDNĚNÍ Při každém útoku ve větším počtu hráčů, při každé standardní situaci, kdy se vydávají před branku soupeře stopeři, hrozí, že při ztrátě míče nastane rychlým protiúderem katastrofa. Když ho tedy umí někdo zorganizovat a zrealizovat. Když takový nepřítel není, útočí se ve větší pohodě. Přímo v klidu.

Záložník Bernard patří mezi oblíbence trenéra Scolariho.
Záložník Bernard patří mezi oblíbence trenéra Scolariho.

Vstoupit do diskuse
0
Skupina 4
Články odjinud


Články odjinud