12. července 2014 • 23:30

Pohřeb Brazilců! Dostali výprask i od Nizozemců a jsou bez medaile

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Kdo je favoritem finále hokejové extraligy a jaké faktory mohou rozhodnout?
Svědík: Baník, nebo Polsko? Pozor, horká je ale pořád i plzeňská stopa!
VŠECHNA VIDEA ZDE

Fotbalisté Nizozemska porazili v utkání o třetí místo na mistrovství světa domácí Brazílii 3:0. Již ve třetí minutě otevřel skóre z pokutového kopu Robin van Persie, v 17. minutě jej následoval Daley Blind po hrubé chybě obránce Davida Luize a třetí branku přidal v nastavení Georginio Wijnaldum. Svěřenci Louise Van Gaala tak poprvé získali na šampionátu bronz.



Kouč Brazilců Luiz Felipe Scolari udělal po výprasku 1:7 v semifinále s Německem v základní sestavě několik změn. Do obrany se vrátil kapitán Thiago Silva, poprvé na turnaji si zahrál také Maxwell. V záloze dostali příležitost Paulinho, Ramires a Willian, Freda na hrotu nahradil Jo. V nizozemském týmu místo De Jonga nastoupil Clasie, při předzápasové rozcvičce si navíc natáhl sval Sneijder a šanci místo něj dostal De Guzmán.

Narozdíl od semifinále mezi Nizozemskem a Argentinou, na stadionu Nacional v Brasílii byl od počátku k vidění ofenzivní fotbal. „Kanárci“ si po debaklu s Německem chtěli spravit chuť, již ve třetí minutě však Nizozemci dostali šanci v podobě pokutového kopu. Thiago Silva stáhl Robbena na zem, podle opakovaných záběrů tak ale učinil ještě před pokutovým územím. Rozhodčí Haimúdí přesto nařídil penaltu, kterou Van Persie proměnil a Brazílie inkasovala 100. gól na světových šampionátech.

V 17. minutě navíc centrovaný míč, kterému předcházel neodpískaný těsný ofsajd De Guzmána, odhlavičkoval David Luiz přímo na Daleyho Blinda, jenž si v pokutovém území zpracoval balon na pravou nohu a nekompromisně zakončil.

Do první příležitosti Brazilců se v 21. minutě dostal Oscar, který však svoji přízemní střelu nasměroval přímo na gólmana Cillessena. Tentýž hráč rozehrál v následujících minutách hned několik přímých kopů, v 38. minutě našel v šestnáctce Paulinha, jenž hlavou těsně minul. V závěru poločasu na druhé straně brankáře Césara prověřil Van Persie.

Nizozemci v druhé půli polevili v ofenzivním snažení a do šancí se dostávali spíše domácí fotbalisté. V 60. minutě Ramires vystřelil z hranice pokutového území, svůj pokus ale neusměrnil mezi tři tyče. Přímý kop Davida Luize o chvíli později našel pouze nizozemského gólmana.

V 69. minutě Blind přišlápl ve vápně Oscarovu nohu, sudí tentokrát ale penaltu nenařídil a brazilskému záložníkovi naopak udělil žlutou kartu za simulování. O třináct minut později upadl Robben v šestnáctce po souboji s Fernandinhem, ani v tomto případě se o pokutový kop nejednalo.

Nizozemci přesto stihli vstřelit třetí branku. V nastavení přesně střídající Janmaat přihrál Wijnaldumovi, jenž se v reprezentačním dresu trefil podruhé. Zpečetil tak čtvrtý medailový úspěch Nizozemska na mistrovství světa, když si po třech stříbrech připsalo první bronz.

Brazílie - Nizozemsko 0:3 (0:2)

Branky: 3. Van Persie z pen., 17. Blind, 90.+1 Wijnaldum. Rozhodčí: Haimúdí (Alž.) - Achik (Mar.), Etchialí (Alž.). ŽK: Thiago Silva, Fernandinho, Oscar - Robben, De Guzmán. Diváci: 68.034.

Brazílie: Júlio César - Maicon, Thiago Silva, David Luiz, Maxwell - Paulinho (57. Hernanes), Luiz Gustavo (46. Fernandinho) - Ramires (73. Hulk), Oscar, Willian - Jo. Trenér: Scolari.

Nizozemsko: Cillessen (90.+3 Vorm) - De Vrij, Vlaar, Martins Indi - Kuijt, Wijnaldum, Clasie (90. Veltman), Blind (70. Janmaat) - De Guzmán - Van Persie, Robben. Trenér: Van Gaal.

MATCH OVERVIEW LEGACY
12. 7. • 22:00
Brazílie
Brazílie
0:3
ONLINE
12. července
22:00
Nizozemsko
Nizozemsko
Góly

Domácí:

Hosté: 3. van Persie, 16. Blind, 90+1. Wijnaldum

Sestavy

Domácí: César – Maicon, Luiz, Silva (C), Maxwell – Paulinho (57. Hernanes), Gustavo (46. Fernandinho) – Ramires (73. Hulk), Oscar, Willian – Jo.

Hosté: Cillessen (90+3. Vorm) – Kuijt, De Vrij, Vlaar, Martins Indi, Blind (71. Janmaat) – Wijnaldum, de Guzmán, Clasie (90. Veltman) – van Persie (C), Robben.

Náhradníci

Domácí: Jefferson, Victor, Alves, Marcelo, Dante, Henrique, Fernandinho, Hernanes, Hulk, Fred, Bernard

Hosté: Vorm, Krul, Janmaat, Verhaegh, Veltman, Kongolo, Lens, Huntelaar, Depay

Karty

Domácí: Silva, Fernandinho, Oscar

Hosté: Robben, de Guzmán

Rozhodčí

Haïmoudi (Alžírsko) – Achik (Maroko), Etchiali (Alžírsko)

Stadion

Estádio Nacional de Brasília

ONLINE: Brazílie - Nizozemsko ZDE>>

Arjen Robben si vynutil faul Thiaga Silvy a vybojoval pro Nizozemce penaltu
Arjen Robben si vynutil faul Thiaga Silvy a vybojoval pro Nizozemce penaltu

Vstoupit do diskuse
0
Skupina 4
Články odjinud


Články odjinud