14. července 2014 • 14:13

Výsměch? Messi nebyl nejlepší, bouří se Berger, Maradona a celý svět

Autor: pj
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Výběr nejlepšího hráče turnaje překvapil miliony lidí na celém světě. Když si poražený finalista Lionel Messi šel převzít cenu „Adidas Zlatý míč“, fanoušky logicky zajímalo: Kdo hlasoval? Kdo rozhodl, že byl nejlepším fotbalistou na šampionátu? Messiho zvolil technický výbor FIFA a učinil tak již před finálovým zápasem. „Je to vtip,“ glosoval to bývalý český reprezentant Patrik Berger. Spolu s ním mnoho lidí zastává názor, že ocenění si zasloužili daleko víc jiní hráči.



„Messi je nejlepší fotbalista na světě, ale Zlatý míč za tento šampionát? Vtip,“ napsal na twitter Patrik Berger. A přidávali se další. „FIFA si musí dělat legraci. Na tomto turnaji nebyl nejlepší,“ shodli se slavní bratři Frank a Ronald de Boerovi. „Pořád jsem zmatený, že vyhrál Messi. Je pravda, že ve vyřazovací části neměl jedinou střelu mezi tyče?“ ptal se Joey Barton.

Odpověď zní NE. Messi od osmifinále vypálil na branku třikrát, už ale nezaznamenal žádný střelecký zásah. Čtyřikrát se trefil v základní skupině proti Bosně, Íránu a Nigérii. Jenže ve vyřazovací části vyhasl. Zaskvěl se pouze jednou asistencí a spíš byl kritizovaný za to, že zápasy odchodil. Jen pro porovnání: Messi za celý turnaj naběhal 62,7 km, německý útočník Thomas Müller zvládl 84 km, Arjen Robben 79,3 km.

Hřebík o finálovém výkonu Messiho: Mohl udělat víc
Video se připravuje ...

„Ve finále určitě mohl udělat víc,“ řekl ve studiu TV iSport sportovní ředitel Sparty Jaroslav Hřebík. „Nemyslím si, že na hřišti odevzdal všechno. Čtyři nebo pět Němců hrálo na MS lépe,“ měl stejný názor Alan Hansen, bývalý fotbalista Liverpoolu a nyní komentátor BBC.

Mezi kritiky se zařadila dokonce i argentinská legenda Diego Maradona: "Není správné, když někdo získá cenu, kterou by neměl vyhrát, jen kvůli marketingu."

Známé osobnosti, novináři i fanoušci uvádějí na sociálních sítích minimálně pět hráčů, kteří si individuální ocenění zasloužili víc než Messi. Často skloňují jména Jamese Rodrígueze, Manuela Neuera, Thomase Müllera nebo třeba Arjena Robbena.

„Messi nebyl ani nejlepším hráčem Argentiny, tím byl podle mě Javier Mascherano,“ podotkl bývalý anglický reprezentant Stan Collymore. „Messi odehrál velice špatné finále. A je ostuda, že mu FIFA dala tuto cenu.“

Nejlepším brankářem MS v Brazílii se stal Neuer, nejlepším hráčem MessiFoto EPA

Podle bývalého obránce Manchesteru United a Anglie Ria Ferdinanda si ocenění zasloužil nejvíc Kolumbijec James Rodríguez, který se stal se šesti góly nejlepším střelcem turnaje. „Hlasoval bych pro něho, protože hrál vzrušující a útočný fotbal,“ řekl Ferdinand. Uznávaný španělský novinář Guillem Balague měl zase větší sympatie k německému brankáři Neuerovi a ocenění Messiho označil za směšné.

Zcela opačný názor zastává trenér Argentinců Alejandro Sabella, podle kterého si Messi ocenění zaslouží. "Odehrál neobyčejné mistrovství, byl klíčovým faktorem, který nás dotáhl do finále. Myslím, že už je na pomyslném fotbalovém Olympu mezi největšími velikány. Byl tam už před mistrovstvím," řekl Sabella.

Veškeré dohady jdou ale patrně mimo Messiho, jenž si cenu pro nejlepšího hráče turnaje příliš neužil. "Je to pro mě smutná trofej. V tuhle chvíli se o ni vůbec nestarám, protože jsem chtěl zvednout pohár pro mistry světa. Jedině na něm záleží," řekl po finálovém utkání.

Pět hráčů, kteří si zasloužili Zlatý míč víc než Messi:
James Rodriguez slaví branku do sítě Uruguaye James Rodriguez slaví branku do sítě UruguayeFoto Reuters
James Rodríguez (Kolumbie):
Přestože odehrál na šampionátu jen pět zápasu, dokázal vstřelit šest branek a získal ocenění pro nejlepšího střelce turnaje.
Brankář Manuel Neuer několikrát pomohl svým spoluhráčům. Brankář Manuel Neuer několikrát pomohl svým spoluhráčům.Foto EPA
Manul Neuer (Německo):
Moderní brankář, který nestojí jen v brance. Skvěle čte hru a úspěšně zvládá roli libera. A když dojde na chytání, je výborný.
Nizozemci porazili Mexiko 2:1. O jejich postupu rozhodla sporná penalta, kterou rozhodčí zapískal po pádu Arjena Robbena v pokutovém území Nizozemci porazili Mexiko 2:1. O jejich postupu rozhodla sporná penalta, kterou rozhodčí zapískal po pádu Arjena Robbena v pokutovém územíFoto EPA
Arjen Robben (Nizozemsko):
Nebýt jeho nasimulovaných pádů dočkal by se zřejmě většího uznání. Byl hlavní zbraní Van Gaalova výběru. Získal bronz. 
Argentinec Javier Mascherano nastupuje ve středu zálohy. Argentinec Javier Mascherano nastupuje ve středu zálohy.Foto EPA
Javier Mascherano (Argentina):
Velice pracovitý. V každém zápase podal neuvěřitelný výkon. Byl šéfem nepropustné defenzivy, která došla až do finále. 
Müllerovi mohlo být do smíchu. Dostal se v počtu tref před Diega Maradonu. Müllerovi mohlo být do smíchu. Dostal se v počtu tref před Diega Maradonu.Foto EPA
Thomas Müller (Německo):
Znovu byl tahounem německého týmu, vstřelil pět branek. Pro každého soupeře představoval ohromné nebezpečí.

Argentinský kapitán Lionel Messi během finále MS s Německem
Argentinský kapitán Lionel Messi během finále MS s Německem

Vstoupit do diskuse
0
Skupina 4
Články odjinud


Články odjinud