24. ledna 2022 • 22:03

Obránce v brance, vyloučení i šibenice. Komory se praly s osudem, marně

Autor: apr
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

Sen se jim sesypal jako domeček z karet. Komory překvapivě proklouzly ze základní skupiny Afrického poháru národů do osmifinále. Byly mezi mužstvy, která postoupila z třetích míst, a to díky vítězství nad Ghanou (3:2). Pak ale debutantovi na šampionátu přestalo přát štěstí. Pořadatelskému výběru Kamerunu se trpaslík nemohl postavit kvůli covidu a zraněním v plné síle, do branky musel hned od úvodní minuty obránce Chaker Alhadhur, navíc přišlo brzké vyloučení kapitána. Byť hráči z ostrovní federativní republiky ležící na severním konci Mosambického průlivu bojovali, turnaj pro ně po těsné prohře 1:2 skončil.



V nejméně vhodnou chvíli do jejich kádru zasáhla koronavirová pandemie. Hned sedm fotbalistů Komor, včetně dvou brankářů, vyřadila pro osmifinále Afrického poháru národů s domácím Kamerunem. Nemocný byl dokonce i hlavní kouč a mužstvo tak vedl asistent Younes Zerdouk.

„Snažíme se s tím vypořádat, jak nejlíp umíme. Ale bez kouče, klíčových hráčů i brankářů jsme v dost složité situaci,“ uvědomoval si před střetnutím generální manažer Komor El Hadad Himidi.

Co se týče oslabení, nebylo to stále vše. Pro utkání nebyl k dispozici ani Salim Ben Boina, tedy brankářská jednička. Vzhledem k nakažení dalších dvou gólmanů musel mezi tyče 172 centimetrů vysoký Chaker Alhadhur, který jinak nastupuje v obraně. „Je to hráč, který na tréninku ukázal, že umí i jako brankář,“ prohlásil Jean-Daniel Padovani, který má na starost komorské gólmany.

Třicetiletý Alhadhur, který za Komory debutoval v přátelském utkání proti Burkině Faso v roce 2014, na turnaji strávil předchozí tři zápasy jen na lavičce a v sezoně odehrál ve francouzské Ligue 2 za Ajaccio pouhé tři minuty proti Nimes. Asi ani ve snu by ho nenapadlo, že svůj jubilejní 30. start za národní tým stráví v brance. Ale stalo se. Oblékl modrý gólmanský dres s číslem 16, které ale bylo páskou přelepeno na jeho trojku.

Chaker Alhadhur namísto v obraně nastoupil v brance Komor
Chaker Alhadhur namísto v obraně nastoupil v brance Komor

Aby toho nebylo málo, další rána pro Komory přišla hned zkraje osmifinále. Už v 7. minutě totiž rozhodčí Tessema Bamlak po zhlédnutí videa vyloučil kapitána Nadjima Abdoua za přišlápnutí soupeře.

V 29. minutě se podařilo Kamerunu poprvé vystřelit na branku a hned z toho byl gól. Střela Karla Toka Ekambiho i s mírným přispěním obránce skončila u tyče a byť se Alhadhur pokusil o skok, byl bez šance.

Komorští ale dál bojovali a i v oslabení si vytvořili v první půli několik dobrých střeleckých příležitostí. André Onana z Ajaxu ale kryl i dělovku Ahmeda Mogniho mířící k tyči a do šaten tak výběry odešly za stavu 1:0.

Zkraje druhého poločasu se blýskl v brance zaskakující Alhadhur. Nejprve vynikl, když pokryl hlavičku Vincenta Aboubakara z bezprostřední blízkosti. Vzápětí vyboxoval jeho přízemní střelu a poradil si i s dorážkou Nicolase Ngamaleua.  

Dvacet minut před koncem se ale kamerunský kapitán Aboubakar po průnikové přihrávce objevil sám před Alhadhurem, přešlápl míč, čímž „komorského brankáře“ posadil na zadek, a střelou podél něj nasměroval svou reprezentaci k čtvrtfinále.

Jak se později ukázalo, šlo o gól nesmírně důležitý, protože v 81. minutě dokázal parádní trefou do šibenice z trestného kopu snížit Youssouf M'Changama, čímž zdramatizoval závěr utkání. V deseti hrající Komory už ale srovnat nedokázaly. Naopak se ještě jednou vytáhl Alhadhur, když ukázkovým reflexivním zákrokem vytáhl nad břevno dělovku Martina Hongly.

„Nevím, jestli se někdy v historii turnaje vůbec něco takového stalo. Věděli jsme, že to bude náročné. Z tohoto turnaje si ale vezmu jen to pozitivní. Odcházíme se vztyčenou hlavou, velmi hrdí a s pocitem, že jsme byli hodni této soutěže,“ konstatoval po utkání Alhadhur.

Kamerun po výhře 2:1 postoupil mezi nejlepší osmičku, kde vyzve Gambii. Ta v odpoledním zápase porazila Guineu 1:0 díky trefě Musy Barrowa ze 71. minuty. Boloňský útočník si naběhl na Bobbův pas, zbavil se obránců a střelou k tyči překonal brankáře Keitu.

V 87. minutě byl vyloučen střídající Gambijec Njie. Guinea v nastavení málem vyrovnala, ale během několika sekund dvakrát trefila tyč. Obránce Conté, jehož branka na 1:1 předtím neplatila kvůli ofsajdu, v závěru také dostal druhou žlutou kartu.

Góly

Domácí: 29. Toko Ekambi, 70. Aboubakar

Hosté: 81. Y. M'Changama

Sestavy

Domácí: A. Onana – Fai, Castelletto, Ngadeu, Tolo – Ngamaleu (63. Bassogog), Anguissa (84. J. E. Onana), Hongla, Toko Ekambi (77. Siliki) – Choupo-Moting (63. N'Jie), Aboubakar (C) (77. Bahoken).

Hosté: Alhadhur – Zahary, M. Youssouf (89. Djoudja), Abdou (C), Bakari (88. M'Madi) – Y. M'Changama, Youssouf (75. Mattoir), Abdullah, Bachirou (89. Moussa) – Ben Nabouhane, Mogni (52. Ali Mohamed).

Náhradníci

Domácí: Epassy, Omossola, Moukoudi, Oyongo, Ebosse, Siliki, Bassogog, Kunde Malong, Onana, Gouet, Bahoken, N'Jie

Hosté: Ali Mohamed, Mattoir, Moussa, Mohamed, M'Madi, Djoudja, Ahamada

Karty

Domácí: Anguissa, Hongla

Hosté: Abdou (č), Bachirou, Mattoir

Rozhodčí

Tessema – Marengula, Cheruiyot

Stadion

Stade Omnisport Paul Biya, Yaoundé

Mistrovství Afriky ve fotbale - osmifinále:

Guinea - Gambie 0:1 (0:0)
Branka: 71. Musa Barrow. ČK: 90.+3 Conté II - 87. Njie.

Kamerun - Komory 2:1 (1:0)
Branky: 29. Toko Ekambi, 70. Aboubakar - 81. M'Changama. ČK: 7. Abdou (Komory).

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud