19. června 2008 • 22:36

Z postupu se radují Němci

Autor: ČTK
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Prvním semifinalistou evropského šampionátu se stalo Německo, které poslalo na cestu domů favorizované Portugalce. Po dvanácti letech tak slaví postup mezi elitní kvarteto.



Německo se příští středu v Basileji utká s vítězem pátečního utkání Turecko - Chorvatsko. Po Řecku se tak s turnajem rozloučil i druhý finalista minulého šampionátu.

Německo za výhru vděčí hlavně záložníkovi Bastianu Schweinsteigerovi, který vstřelil první branku zápasu a pak dvěma přesnými centry z trestných kopů připravil gólové pozice pro Miroslava Kloseho a Michaela Ballacka.

Portugalcům trefy Nuna Gomese a snížení Héldera Postigy tři minuty před koncem k třetímu postupu do semifinále ME za sebou už nepomohly.

Schweinsteiger: Jsme nejlepší

Hrdina zápasu Schweinsteiger byl po utkání ve viditelné euforii, dnešní vítězství mu dodalo ještě více sebevědomí.

"Jsem tak šťastný, že jsme vyhráli. Jsme mezi nejlepší čtyřkou a podle mě tady máme nejlepší tým ze všech. Věděli jsme, že fotbal hrát umíme, ale navíc se umíme i prát, takže německé vlastnosti jsou pořád s námi," pochvaloval si Schweinsteiger.

Německý kouč Joachim Löw nadšeně sledoval výkon svých hráčů z VIP lóže, kam se musel uchýlit poté, co mu UEFA vyměřila jednozápasový trest za vykázání na tribunu v duelu s Rakouskem.

"Měli jsme hodně kuráže, dobře kombinovali a výborně se pohybovali bez míče. Všechno dobré, co nás zdobilo v minulosti, jsme předvedli i dnes," pochvaloval si Löw, který ale připustil, že byl tak daleko od svých hráčů pořádně nervózní.

Kouč Portugalců Luiz Felipe Scolari byl smutný, že jeho téměř šestiletá éra u mužstva skončila. Brazilský trenér od nové sezony půjde do Chelsea a dnes mu Němci připravili hořkou rozlučku.

"Ale odcházím s naprosto čistým svědomím. Pokaždé jsem dělal všechno pro úspěch a dnešek nebyl výjimkou. Přitom jsem doufal, že hráči mají tentýž cíl," uvedl Scolari.

Němci před zápasem museli řešit spoustu problémů: zranění na hřiště nepustilo pilíř zálohy Fringse a kouč Löw nesměl na lavičku, protože si odpykával jednozápasový trest za vykázání na tribunu v předchozím souboji s Rakouskem.

Löwův asistent Hans-Dieter Flick si tak odbyl žhavou premiéru v roli hlavního kouče a asi ani on sám nečekal, jak skvěle se pro Němce bude utkání vyvíjet.

Po oťukávání v úvodu nabral zápas obrátky a diváky nadchl.

Němci na nově položeném trávníku v Basileji, kde původní hrací plochu zničila průtrž mračen při zápase mezi Švýcary a Turky, se Portugalcům dokázali vyrovnat v ofenzivní fázi, a když k tomu přidali svoji typickou přímočarost, soupeřova obrana hořela.

V 22. minutě uzdravený Podolski po rychlé akci na levé straně poslal míč přesně na Schweinsteigera a záložník, který se vrátil do sestavy po vypršení trestu za vyloučení v duelu s Chorvaty, ukázal, jak je pro Německo důležitý.

Schweinsteigerovo jméno je pro Portugalce noční můrou, protože už před dvěma lety je záložník Bayernu Mnichov pokořil dvěma trefami v utkání o třetí místo na světovém šampionátu.

Němec Bastian Schweinsteiger střílí gól do sítě Portugalců.
Němec Bastian Schweinsteiger střílí gól do sítě Portugalců.

A dnes řádil znovu: čtyři minuty po své brance poslal trestný kop na hlavu svého parťáka z Bayernu Kloseho a nejlepší kanonýr posledního mistrovství světa znovu dokázal, že malí Portugalci mají s bráněním standardních situací obrovské problémy.

Portugalcům jako by uškodilo, že v posledním utkání skupiny šetřili řadu opor, které dnes nemohly chytit tempo hry a ukázat svoji typickou lehkost.

Přesto se nechtěli vzdát třetího postupu do semifinále ME za sebou bez boje a Němce postupně dokázali dostat pod tlak.

Ten vyvrcholil pět minut před poločasem po akci Cristiana Ronalda, jehož sice ještě vychytal brankář Lehmann, ale na dorážku Nuna Gomese už nestačil.

Portugalský kapitán se trefil na třetím ME v řadě a navázal tak na Jürgena Klinsmanna a Vladimíra Šmicra. Portugalskou vzpouru mohl dokonat Ronaldo, ale svůj pokus zakroutil těsně vedle.

I po pauze měli Němci hodně práce s portugalskou ofenzivou. Navíc mohli být rádi, že sudí Fröjdfeldt nevyloučil jejich beka Friedricha za šlápnutí na Ronaldův kotník v přerušené hře.

Pak se gólman Lehmann zlobil na své spoluhráče, že na malém vápně nechali hlavičkovat úplně volného stopera Pepeho, jenž zamířil kousek nad.

V 62. minutě se portugalský nápor ale znovu nečekaně zasekl a kouč Scolari na jejich lavičce zase mohl proklínat mizerné bránění standardních situací.

Kat Jihoevropanů Schweinsteiger poslal další ostrý centr do šestnáctky a německý kapitán Ballack hlavou překonal gólmana Ricarda potřetí.

Švédský sudí znovu Němcům pomohl, když tentokrát přehlédl Ballackovo drobné strčení do jeho spoluhráče z Chelsea Ferreiry.

Portugalsko vsadilo vše na zoufalý nápor, na hřiště se dostali ofenzivně ladění Nani s Hélderem Postigou a tři minuty před koncem po jejich akci padl kontaktní portugalský gól.

Závěrečný tlak ale vyzněl naprázdno a brazilský kouč Scolari se před odchodem do Chelsea rozloučil s portugalským národním týmem dřív, než sám očekával.

Výsledek - čtvrtfinále:
Portugalsko - Německo 2:3 (1:2)
Branky: 40. Nuno Gomes, 87. Hélder Postiga - 22. Schweinsteiger, 26. Klose, 62. Ballack. Rozhodčí: Fröjdfeldt - Wittberg, Andrén (všichni Švéd.). ŽK: Petit, Pepe, Hélder Postiga - Friedrich, Lahm. Diváci: 40.000.
Portugalsko: Ricardo - Bosingwa, Pepe, Carvalho, Ferreira - Petit (73. Hélder Postiga), Moutinho (31. Meireles) - Simao, Deco, Cristiano Ronaldo - Nuno Gomes (67. Nani). Trenér: Scolari.
Německo: Lehmann - Friedrich, Mertesacker, Metzelder, Lahm - Rolfes, Hitzlsperger (73. Borowski) - Schweinsteiger (83. Fritz), Ballack, Podolski - Klose (89. Jansen). Trenér: Flick.

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Skupina D
Články odjinud


Články odjinud