21. června 2008 • 23:12

Rusko zastavilo Nizozemce

Autor: ČTK
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

Fotbalisté Ruska jsou třetím postupujícím týmem do semifinále evropského šampionátu. Ve třetím čtvrtfinále zvítězili nad Nizozemskem 3:1 dvěma góly v prodloužení.



Rusové, které proti svým krajanům vedl nizozemský trenér Guus Hiddink, vedli zásluhou Pavljučenka, ale Van Nistelrooij si čtyři minuty před koncem normální hrací doby vynutil prodloužení.

V něm však Torbinskij a Aršavin přidali další ruské góly a poslali tak domů nejofenzivnější tým základní části.

Ohlasy trenérů po utkání čtěte zde ›››

Rusové jsou v semifinále poprvé po dvaceti letech. V roce 1988 postoupili ještě pod vlajkou Sovětského svazu až do finále, v němž je nevídaným gólem pokořil dnešní nizozemský trenér Marco van Basten.

Dnes mu to s odstupem času vrátili a ukončili tak jeho působení na lavičce oranjes. Sami se chystají na vítěze nedělního zápasu Itálie - Španělsko.

Hlavičkový souboj dvojice Roman Pavljučenko (Rusko) a Giovanni van Bronckhorst (Nizozemsko, vpravo)
Hlavičkový souboj dvojice Roman Pavljučenko (Rusko) a Giovanni van Bronckhorst (Nizozemsko, vpravo)


Nizozemci nastoupili v sestavě, v níž začínali při výhrách nad Itálií a Francií. Robben byl sice na lavičce, ale problémy s tříslem mu znemožnily zasáhnout do hry alespoň v roli náhradníka.

Na trávníku nechyběl obránce Boulahrouz, jehož v týdnu bolestivě zasáhla smrt předčasně narozené dcery. Proto Nizozemci hráli s černými páskami na rukách.

V ruské sestavě nastala ve srovnání s výhrou nad Švédy jediná změna, v záloze nahradil Biljaletdinova Sajenko.

"Tulipány" měly v základní skupině nejproduktivnější útok ze všech týmů na šampionátu, ale ve čtvrtfinále začal nečekaně útočněji soupeř.

Hned v úvodu vypálil nebezpečně Žirkov z přímého kopu a hned nato hlavičkoval Pavljučenko v dobré pozici nad břevno.

První nizozemskou šanci měl až po půlhodině hry Van Nistelrooij, jemuž po Van der Vaartově přímém kopu od postranní čáry chyběl jen krůček, aby trefil míč před prázdnou brankou.

Rusové názorně ukazovali, že je Hiddink naučil rychlé brejky stejně dobře jako Nizozemce, které v roce 1998 dovedl do semifinále mistrovství světa.

Na konci jednoho z nich byl dravý Aršavin a Van de Sar, který šestnáctým zápasem na mistrovství Evropy vyrovnal rekord Francouze Thurama, jen s námahou vytlačil míč na roh.

Vzápětí po prověřil bombou z 35 metrů obránce Kolodin.

Nizozemci nedokázali zopakovat smršť, jakou smetli Francouze a Italy, a když se Van Nistelrooij a Van der Vaart v závěru prvního poločasu přece jen dostali ke střele, brankář Akinfejev si snadno poradil.

I proto Van Basten do druhého poločasu vytáhl svého oblíbeného žolíka Van Persieho. Ale první čtvrthodina po přestávce patřila Rusům. Aršavin poslal svou další vizitku z přímého kopu a v 56. minutě byl u zrodu ruského gólu.

Založil akci, po níž zleva přilétl před branku prudký Semakův centr a Pavljučenko vstřelil už svůj třetí gól na turnaji.

Van Basten ve snaze zvrátit nepříznivý vývoj vyčerpal všechny možnosti střídání už půlhodiny před koncem a jeho svěřenci si přece jen vytvořili větší tlak.

Zároveň však chybami v rozehrávce otvírali prostor pro ruské brejky a Van de Sar měl co dělat, aby je udržel ve hře. Střídající Torbinskij měl na kopačce druhý gól, ale pojistku na postup nedal.

Asi ho to hodně mrzelo, když čtyři minuty před koncem normální hrací doby Van Nistelrooij vyskočil na Sneijderův přímý kop a přesnou hlavičkou oddálil vyřazení.

Chvíli to vypadalo, že Rusové budou dohrávat v deseti, ale slovenský rozhodčí Micheĺ vzal po konzultaci s asistentem druhou žlutou pro Kolodina zpátky.

Ruští fotbalisté byli i v prodloužení lepším mužstvem. Aršavin, který první dva zápasy vynechal kvůli trestu, jako by měl stále sil na rozdávání.

Pavljučenko v 97. minutě otřásl břevnem, Torbinskij promarnil další dvě vyložené šance, ale třetí po Aršavinově přesném centru už proměnil.

Aršavin pak svůj životní zápas korunoval třetím gólem a ruské oslavy mohly začít. Před semifinále je jen trochu kalí skutečnost, že v něm budou kvůli druhému napomínání chybět střelec Torbinskij i stoper Kolodin.

Nizozemsko - Rusko 1:3 (0:0, 1:1) po prodloužení
Branky: 86. Van Nistelrooij - 56. Pavljučenko, 112. Torbinskij, 116. Aršavin. Rozhodčí: Micheľ - Slyško, Balko (všichni SR). ŽK: Boulahrouz, Van Persie, Van der Vaart - Kolodin, Žirkov, Torbinskij. Diváci: 39.374.
Nizozemsko: Van der Sar - Boulahrouz (54. Heitinga), Ooijer, Mathijsen, Van Bronckhorst - Kuijt (46. Van Persie), De Jong, Engelaar (62. Afellay), Van der Vaart, Sneijder - Van Nistelrooij. Trenér: Van Basten.
Rusko: Akinfejev - Aňukov, Kolodin, Ignaševič, Žirkov - Zyrjanov, Semak, Semšov (69. Biljaletdinov), Sajenko (81. Torbinskij) - Aršavin, Pavljučenko (114. Syčev). Trenér: Hiddink.

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Skupina D
Články odjinud


Články odjinud