Karel Häring
29. června 2008 • 09:17

Mašina proti kráse

TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Po dvaceti třech dnech se fotbalová Evropa dočkala. Už dnes pozná nového krále. Bude to souboj Španělska s Německem, střet dvou stylů: technika vs. Fyzická síla.



Ale pozor, ve finále, které začíná ve 20:45, může Němcům scházet Michael Ballack.

Tento zápas má favorita, i když tuto roli oba aktéři přehazují na soupeře. Španělsko prochází turnajem zatím suverénně. Ani v jednom z dosavadních pěti vystoupení neprohrálo a rozšířilo tak svou sérii neporanitelnosti na jednadvacet zápasů.

A ještě více než o výsledcích se mluví o předváděné hře. A kompliment složil i trenér soupeře Joachim Löw. „Každý tým si na turnaji zažil slabší chvilku. S výjimkou Španělů. Ještě neodkryli své slabiny.“

rozhovor s brankářem Casillasem si může přečíst zde-->

Xavi a spol. ukazují, že i s atraktivní a ofenzivní hrou se dá uspět. Je to do očí bijící kotrast s cestou, která přivedla na vrchol Řecko před čtyřmi lety.

Španělé vyslali během turnaje nejvíce střel, v průměru 20 na zápas! Skórovali jedenáctkrát. Jenže tihle fotbaloví básníci vědí, že poezie a krása ne vždy zaručí úspěch.

Proti nim bude stát Německo. Fyzicky i psychicky nabušený tým. „Bude to souboj dvou velmi odlišných stylů,“ potvrzuje brankář Iker Casillas. „A víme, čeho jsou Němci schopní,“ dodává.

rozhovor s německým trenérem si můžete přečíst zde-->

Slaven Bilič, trenér Chorvatů, před časem našel přirovnání německého stylu v hudebním světě. Podle něj jsou jako Rammstein, tvrdá metalová kapela. Ale Löwovi svěřenci jsou spíš podobní legendě elektronické hudby Kraftwerk. Neúnavní chlapíci, kteří se ve strojovém tempu snaží udolat protivníka.

Jenomže pro dnešní duel mohou postrádat kapelníka. Michaela Ballacka totiž trápí lýtkový sval. Od pátku netrénuje. „Uvidíme, jak se situace vyvine, pracuje okolo něj celý lékařský tým. Musíme být vážně připraveni na variantu, že nebude hrát,“ přiznal včera „Jogi“ Löw.

pravděpodobné sestavy si můžete prohlédnout zde-->

Löw, jehož tým podal s výjimkou duelů s Polskem a Portugalskem nepřesvědčivé výkony, přesto věří, že dnes Němci ukážou lepší tvář než například v semifinále s Tureckem. „Mobilizujeme všechny naše síly k tomu, abychom přivezli pohár k nám domů.“

Pokud se to podaří, stane se tak po dvanácti letech. To ve Španělsku už na takový úspěch čekají čtyřiačtyřicet let. Kdo bude šťastnější, to se dozvíme dnes před půlnocí.

Zvítězí fotbalová krása, nebo ji užene neúnavná mašina? Velké finále je tady!

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Skupina D
Články odjinud


Články odjinud