30. června 2008 • 08:00

Na co se z EURO nezapomene

Autor: Sport
TOP VIDEA
Jarůšek nechtěl hattrick: Stálo by to peníze, smál se. Jágr mu hokejky nevrátil
Vaniak: Staněk se ti dostane do hlavy, Vindahl Čechy nepředčí. Na EURO...
VŠECHNA VIDEA ZDE

Deník Sport vybral momenty, které z letošního šampionátu zůstanou v paměti v nejen českých fanoušků. Pojďte si připomenout dramatické chvíle i perličky ze zákulisí.



1. ČECHOVA MINELA
Minela, která se jen tak nevidí. Hrubka, která poslala Čechy domů. Nejděsivější noční můra, jíž se gólman Petr Čech hned tak nezbaví. V 87. minutě na něj letí centr ze strany, míč mu vypadne z ruky rovnou na kopačky překvapeného Nihata. Ten srovnává na 2:2, o dvě minuty později přidá vítěznou tečku.

2. Španělský triumf
Trvalo to skoro půl století. Přesně 44 dlouhých let, než Španělé naplno uspěli na evropském mistrovství. V neděli to přestalo platit. Parta kapitána Casillase si navlékla zlaté medaile zcela po zásluze – hrála nejhezčí fotbal, dala nejvíce gólů, ani jednou nepadla na kolena. Bravo!

3. TURECKÝ OBRAT
Tohle téma nejde hned tak opustit. Češi vedou čtvrthodiny před koncem posledního duelu ve skupině s Tureckem 2:0 a pohodlně míří za postupem, Jan Polák přidá tyč a pak… Začnou se dít věci. Turci ožijí, nasázejí zírajícím Čechům tři branky a pošlou je domů! Největší obrat na šampionátu.

4. VÝPADEK PROUDU
Gól, zrnění, centr z pravé strany, zrnění… Tak nějak vypadal televizní přenos prvního semifinále mezi Tureckem a Německem. Během silné bouřky totiž došlo k výpadku napájení v mezinárodním vysílacím centru ve Vídni. O část přenosu tak přišel téměř celý svět, arabská Al Jazeera ale signál měla… Kloseho gól (na snímku) tak v reálu viděl málokdo...

5. RUSKÁ MAŠINA
Guss Hiddink, to je pašák! Nizozemský stratég dovedl podceňovaný celek Ruska až do semifinále. Aršavin a spol. předváděli atletický fotbal, s lehkostí přehráli ve čtvrtfinále i Nizozemsko, které do té chvíle neztratilo ani bod a mělo skóre 9:1! V semifinále ovšem Hiddinkovi hoši nestačili na Španěly a prohráli 0:3.

6. OBHÁJCE BEZ BODU
Obhájce evropského prvenství zklamal. Řekové se zlaté jízdě z před čtyř let ani nepřiblížili. Ve skupině D prohráli svěřenci trenéra Otto Rehhagela všechna tři střetnutí, chuť si spravili alespoň v závěrečném duelu se Španělskem – na turnaji poprvé a naposledy skórovali.

7. ORANŽOVÝ KOLAPS ITÁLIE
Mistr světa vstupuje do hry. Itálii v prvním zápase skupiny smrti narazí na Nizozemsko. Čeká se vyrovnaný boj, ve kterém rozhodnou detaily. Omyl. „Oranjes“ vypráskají „squadru azzurru“ 3:0! „Byl to nejošklivější výkon, za dobu, co jsem u týmu,“ ulevil si brankář Gianluigi Buffon. Italové přesto nakonec došli do čtvrtfinále.

8. VILLŮV HATTRICK
Jedna, dvě, tři. Tyto počty si při výhře nad s Ruskem 4:1 zopakoval španělský kanonýr David Villa. A hned v prvním střetnutí si zadělal na cenu pro nejlepšího střelce turnaje. Navíc se stal historicky prvním Španělem, kterému se tento kousek povedl. V dalším duelu se Švédskem trefil postup ze skupiny.

9. KRACH HOSTITELŮ
Ani jeden z hostitelů se nepodíval, jak to vypadá ve vyřazovací fázi turnaje. Švýcarsko se s turnajem loučilo dokonce jako vůbec první tým, už po druhém zápase ve skupině mělo jasno, že dál nepůjde. Rakousko válčilo až do poslední chvíle, přesto ve skupině B skončilo třetí.

10. LÖW HLEDAL MÍSTO
Běží 40. minuta duelu Německo-Rakousko, oba celky válčí o postup ze skupiny. Emoce planou. Trenéři týmů, Josef Hickersberger a Joachim Löw se pouští do rozepře. Sudí je oba vykáže na tribunu. Německý stratég pak marně hledá místo, kde se usadit. Volné sedadlo najde až po chvilce bloudění… Disciplinární komise pak Löwa na lavičku nepustila ani ve čtvrtfinále.

11. MISTŘI KONCOVKY
Jen devět minut si Turci užívali vedení během pěti klání na turnaji. Přesto dokráčeli až do semifinále. Pět z osmi branek dali v posledních pětiminutovkách. O duelu s Českem už byla řeč. Ale nezapomene se ani na čtvrtfinále. Chorvati jim minutu před koncem prodloužení zasadili zdánlivě smrtící ránu, Turci na ni přesto bleskově zareagovali a po penaltách postoupili!

12. KONEČNÁ TRENÉRŮ
Hned pro několik trenérů byl šampionát výstupní stanicí. Nejzajímavější to bylo ve skupině A. Na vlastní žádost skončil český kouč Karel Brückner, Švýcar Jacob Kuhn i stratég Portugalců Luiz Felipe Scolari. Turek Fatih Terim měl tytéž úmysly, nechal se však přemluvit k pokračování. Konec oznámil i Španěl Luis Aragonés a Nizozemec Marco van Basten, Ital Roberto Donadoni byl odvolán.

13. ŠMICER KOMENTÁTOREM
Před čtyřmi lety byl na šampionátu coby aktivní hráč a jedna z vůdčích osobností. Vladimír Šmicer však nechyběl ani letos v Rakousku a Švýcarsku. Stoupl si ovšem za mikrofon. Pro televizi Prima spolukomentoval zápasy, zpovídal své někdejší spoluhráče. „Šetřit je nebudu,“ smál se. Kouč Slavie Karel Jarolím se na něj ale zlobil. „Měl by se místo toho léčit,“ svěřil se tisku.

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Skupina D
Články odjinud


Články odjinud