Pavel Janega
29. června 2008 • 22:35

Španělé se stali mistry Evropy!

Autor: Pavel Janega
TOP VIDEA
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
Zima dohnal(a) Slavii, Trpišovského díl viny. Sparta má víc herní nadstavby
VŠECHNA VIDEA ZDE

Evropě vládnou Španělé! Ti ve finále EURO 2008 porazili Německo jedinou brankou Fernanda Torrese ze 33. minuty a na trůn velkého turnaje usedli po dlouhých 44 letech.



Finále evropského šampionátu přivítal na vídeňském stadionu Ernsta Happela ceremoniál, který svým vystoupením zobrazil průběh celého turnaje. Před samotným hvizdem ještě nažhavil fanoušky španělský zpěvák Enrique Iglesias a hymny obou národů.

Německo - Uběhnuté metry
1. Bastian Schweinsteiger 10637
2. Michael Ballack 10242
3. Torsten Frings 9559

Španělsko - Uběhnuté metry
1. Xavi Hernández 11446
2. Marcos Senna 10036
3. Andrés Iniesta 9595

Nejvyšší dosažená rychlost
1. Andrés Iniesta 29 km/h
2. Torsten Frings 27.09 km/h

Zdroj: castrolindex.com

Bouřlivou atmosféru si ale David Villa musel kvůli poraněnému stehennímu svalu vychutnávat pouze z lavičky. Na druhé straně se zase mlžilo o startu Michaela Ballacka. Kapitán německého národního týmu si však stačil lýtkový sval vyléčit, a tak jej trenér Joachim Löw nasadil do základní sestavy.

Ani Ballack však nedokázal v úvodu utkání povzbudit své spoluhráče k lepšímu výkonu. Španělé se prosazovali svou typickou hrou a byli mnohem aktivnější než semifináloví přemožitelé Turků. Míč drželi na svých kopačkách co nejdéle a krátkými přihrávkami ničili německé bloky.

Němcům zatrnulo už po čtvrthodině hry, kdy si Metzelder málem srazil do vlastní branky soupeřův centr. Pohotovým zákrokem se ale zaskvěl Lehmann. Německý gólman měl i nadále plné ruce práce. Zasáhnout musel proti několika nebezpečným střelám. Ovšem v prvním dějství byl hned dvakrát překonán útočníkem Torresem. Při prvním pokusu španělskému kanonýrovi chyběly centimetry – orazítkoval tyč. Napodruhé už byl úspěšnější. Ve sprintu se prosadil přes chybujícího Lahma, který musel o přestávce střídat, a chytrým obloučkem přehodil vyběhnuvšího Lehmanna.

Statistiky zápasu:

Německo - Španělsko
Střely: 5 - 14
Mimo bránu: 1 - 7
Na bránu: 4 - 7
Přímé kopy: 23 - 27
Rohy: 4 - 7
Ofsajdy: 5 - 4
Fauly: 22 - 19
Držení míče: 52% - 48%
V aktivní hře pokračoval španělský národní tým i po přestávce. Ofenzivně laděným hráčům v červeném mnohdy chybělo k radosti pár centimetrů. Vedle pálili Xavi a Silva. Ramose vychytal gólman. Krůček k zakončení scházel Torresovi.

Němci zapnuli až po hodině hry. Začali se prosazovat dravostí a konečně na nich byla cítit touha za zlatými medailemi. Do španělské šestnáctky létalo mnoho centrů, ale žádný z nich Löwovi svěřenci nedokázali využít. Po chytré kombinaci se do zakončení dostal také Ballack, který zpoza vápna poslal míč těsně vedle pravé tyče.

Kvůli nepříznivému skóre se na straně německého týmu začala projevovat notná dávka nervozity. Nepřidalo tomu ani rozhodnutí hlavního arbitra, jenž nepostřehl ruku Capdevily ve velkém vápně. Situace se ještě více vyhrotila ve druhé půli, kdy se Němci oprávněně dožadovali vyloučení Silvy. Ten totiž v přerušené hře neunesl nervy a hlavičkou udeřil Podolského.

V samotném závěru utkání se hra přelévala z jedné strany na druhou. Španělé odmítli betonovat a neustále hrozili z rychlých protiútoků. V obrovské šanci se před poloprázdnou brankou ocitl záložník Senna, ale na přihrávku střídajícího Güizy nedosáhl.

Díky zvolené strategii Španělsko nedovolilo německému mužstvu velký tlak a nakonec jednogólové vedení udrželo až do závěrečného hvizdu. Španělé se tím pádem stali novými králi Evropy!

Německo – Španělsko 0:1 (0:1)
Branka: 33. Torres.
ŽK: Ballack, Kuranyi – Casillas, Torres.
Rozhodčí: Roberto Rosetti (Itálie)
Diváci: 51428.

Německo: Lehmann – Friedrich, Mertesacker, Metzelder, Lahm (46. Jansen) – Frings, Hitzlsperger (58. Kuranyi), Schweinsteiger, Ballack – Podolski, Klose (79. Gomez).
Španělsko: Casillas – Ramos, Marchena, Puyol, Capdevila – Iniesta, Senna, Xavi, Fabregas (63. Alonso) – Silva (66. Cazorla), Torres (78. Güiza).

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Skupina D
Články odjinud


Články odjinud