3. července 2016 • 11:22

Padlý velikán. Buffon po penaltách slzel, ale za Itálii chce pokračovat

Autor: jon
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Od smutné fotky ke slovenskému snu: Česko je pragmatičtější, říká Smetana
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Na jedné straně obrovská euforie, v táboře poražených nekončící smutek. Italský gólman Gianluigi Buffon odcházel ze hřiště po dramatickém čtvrtfinále mistrovství Evropy s Německem (1:2 po penaltách) se slzami v očích, nicméně ani v 38 letech reprezentační kariéru nekončí. „Byli jsme tak blízko,“ litovala brankářská legenda po dlouhém penaltovém rozstřelu, kde tři němečtí exekutoři selhali, ale přesto s týmem slavili postup.  



Buffon s perfektně organizovanou obranou favorizovaným Němcům dlouho odolával. Na Özilovu trefu zareagoval z penalty Bonucci, taktická bitva dospěla až do závěrečného rozstřelu.

Tam si to rozdaly dvě největší osobnosti týmu. Buffon i Neuer vedli své družiny do semifinálové řeže jako kapitáni a teď se zraky milionů diváků u televizí a na stadionu soustředily jen na ně.

Vybraným exekutorům se proti výjimečným gólmanům vůbec nedařilo. Müllerův slabý pokus kryl Buffon, Özilova střela škrtla tyčku, Schweinsteiger netrefil bránu. Ani to Italům nestačilo – na jejich straně neuspěli Zaza, Pelé ani Bonucci. Z prvních deseti střelců tak svůj part zvládli pouze čtyři.

Vše o EURO 2016 najdete ZDE »

Penaltové drama rozštípla až devátá série. Darmiana vychytal Neuer, po něm musel stejný kousek zopakovat Buffon, aby svou zemi udržel ve hře. Jonas Hector poslal míč směrem na levou Buffonovu ruku. Legendární gólman odhadl stranu, vymrštil se k tyči. Byl opravdu blízko. Jenže paradoxně skočil příliš daleko a míč mu proklouzl pod rukou do sítě. V tu chvíli bylo jasno, Němci začali slavit postup do semifinále.

„Každý z nás má důvod k pláči. Dali jsme tomu tolik a byli tak blízko. Je šílené si uvědomit, že Němci nedali tři penalty a stejně to nestačilo,“ litoval Buffon v rozhovoru pro italskou stanici Rai Sport. „Nemůžu říct, že jsme byli horší. Ta porážka nás hodně zasáhla. Dneska jsme na hřišti odevzdali úplně všechno, ale nestačilo to. To si musíme odvézt domů,“ dodal zklamaný gólman.

Buffon po utkání nezadržel slzy. Porážka s Německem ho moc bolela. Kapitán chtěl svůj tým dovést k evropskému titulu, na který jeho země čeká už 48 let. Před čtyřmi lety skončil až ve finále, kde Italy vyškolili silní Španělé, teď se s týmem bez výraznějších ofenzivních hvězd zastavil ve čtvrtfinále.

Penaltový rozstřel na velkém turnaji prohrál Buffon poprvé od roku 2008, kde Italové nestačili na Španělsko. Další dvě penaltové loterie ve své kariéře zvládl – ve finále mistrovství světa 2006 proti Francii a na EURO 2012 proti Anglii uspěl a slavil velká vítězství.

Buffon už teď patří mezi italské legendy. Za národní tým chytá od roku 1997, nasbíral rekordních 161 startů. Po duelu s Německem měl v očích obrovské zklamání. Přesto hned po utkání dal najevo, že reprezentační kariéru neuzavírá. Jako kapitán chce Itálii vést i do kvalifikace na mistrovství světa 2018 v Rusku. 

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Skupina D
Články odjinud


Články odjinud