Radek Špryňar
10. září 2019 • 12:30

Sestava na Černou Horu: Šilhavý plánuje změny. Nad kým uvažuje?

Vstoupit do diskuse
0
  • Kdo se v Černé Hoře dostane do sestavy? A kdo si půjde sednout?Kdo se v Černé Hoře dostane do sestavy? A kdo si půjde sednout?FOTO: koláž iSport.cz

    PŘÍMO Z PODGORICE | Nevydařený zápas v Prištině s Kosovem (1:2) a druhá prohra v kvalifikaci o postup na mistrovství světa bude mít důsledky. V sestavě proti Černé Hoře (20.45, ONLINE na iSport.cz) dojde k jedné, možná i více změnám. „Uvidíme ještě podle tréninku, ale je to možné,“ pravil na předzápasové tiskové konferenci v útrobách stadionu Pod Goricou Jaroslav Šilhavý, hlavní trenér národního týmu. Kde může dojít k rotaci? Portál iSport.cz nabízí čtyři možnosti, jak může Šilhavý okysličit složení základní jedenáctky.

  • Levý obránce

    Jan Bořil se společně s Jakubem Janktem snaží zastavit Mergima Vojvodu z Kosova Jan Bořil se společně s Jakubem Janktem snaží zastavit Mergima Vojvodu z KosovaFoto ČTK

    Kdo hrál v Prištině: Jan Bořil (známka Sportu 5)

    Kdo ho může nahradit: Filip Novák

    Byť slávistický rafan patřil k nejlepším hráčům českého týmu proti Kosovu, může se stát, že se dnes vrátí zpátky na lavičku a trenér Šilhavý strčí do sestavy Filipa Nováka, obránce tureckého Tranbzonsporu. Za prvé je prověřenější, před Kosovem nastoupil do sedmi zápasů v řadě v základní sestavě. Za druhé defenzivní složka výkonu nebyla v Prištině výstavní disciplínou Česka, Novák by jí mohl dodat větší kompaktnosti a vyváženosti. Devětadvacetiletý elegán je navíc oproti Bořilovi silnější v ofenzivě, na postu levého obránce nehraje přes nohu, umí do vápna poslat zajímavé centry. Jestliže chce národní tým hrát v Podgorici na vítězství, nasazení Nováka by dávalo smysl.

    Tip Sportu, že dojde ke změně: 60 procent

  • Pravý stoper

    Ondřej Čelůska možná přijde o místo v sestavě Ondřej Čelůska možná přijde o místo v sestavěFoto Barbora Reichová/Sport

    Kdo hrál v Prištině: Ondřej Čelůstka (známka Sportu 3)

    Kdo ho může nahradit: Jakub Brabec

    Byť je urostlý stoper tureckého Antalyasporu stabilním prvkem středu obrany a Jaroslav Šilhavý mu od prvních zápasů u národního mužstva svěřil důležitou roli, zápas s Kosovem se Čelůstkovi nevydařil. Chyboval před prvním inkasovaným gólem, kdy adresoval zlou přihrávku Patriku Schickovi, nebyl důsledný v osobních soubojích, nevěděl si rady s Vedatem Muriqim. Sečteno podtrženo, odehrál nejslabší utkání v reprezentačním dresu. Proto je alternativou nasazení Jakuba Brabce, jenž si drží stabilní výkonnost v Plzni a kde se stal lídrem defenzivy. Hlavně v posledních týdnech nabral na jistotě, zlepšil rozehrávku a na trávníku sebevědomě činí správná rozhodnutí. Z druhé strany, v případě Čelůstky šlo o jeden nepovedený zápas, jeho předchozí představení v národním týmu byly velmi slušné.

    Tip Sportu, že dojde ke změně: 25 procent

     

  • Pravé křídlo

    Jan Kopic může nahradit Lukáše Masoupusta Jan Kopic může nahradit Lukáše MasoupustaFoto Barbora Reichová/Sport

    Kdo hrál v Prištině: Lukáš Masopust (známka Sportu 3)

    Kdo ho může nahradit: Jan Kopic

    Slávistickému tahounovi nevyšel nejen sobotní mač v Kosovu, ale ani předchozí reprezentační duel právě proti Černé Hoře. V Olomouci tehdy opustil hřiště už před koncem první půle. Ano, bylo to kvůli zdravotním problémům se zády, ale částečně i z výkonnostních důvodů. Byť se Masopust snažil, do tahových akcí se dostal jen minimálně. Stejně jako v Prištině. Křídelní hra nefungovala, chyběla větší agilnost. Tu by mužstvu mohlo dodat plzeňské šídlo. Kopic hraje v posledních ligových duelech ve slušné formě. Expert deníku Sport, trenér Miroslav Koubek, o něm dokonce prohlásil, že je momentálně nejlepším hráčem Viktorie. Navíc se devětadvacetiletému křídlu vydařily i červnové zápasy proti Bulharsku a Černé Hoře. Po příchodu na trávník vždy oživil českou ofenzivu. Změna na postu pravého křídla se dá předpokládat.

    Tip Sportu, že dojde ke změně: 90 procent

     

  • Podhrotový útočník

    Alex Král má za sebou přestup ze Slavie, poradí si bez něj i reprezentace? Alex Král má za sebou přestup ze Slavie, poradí si bez něj i reprezentace?Foto Barbora Reichová/Sport

    Kdo hrál v Prištině: Alex Král (známka Sportu 4)

    Kdo ho může nahradit proti Černé Hoře: Josef Hušbauer

    Už při nominační tiskové konferenci Jaroslav Šilhavý prohlásil: „Pepa je v kádru jedinou typickou „desítkou“. Přesto kouč v Prištině použil na místě podhrotového útočníka slávistického Alexe Krále, jenž v záložní formaci mnohem radši nastupuje o stupeň níž. Zvolil stejný model jako v červnovém dvojzápase. Královi se ale proti Kosovu nevedlo. Snažil se tvořit, něco vymyslet, jenže většinou o míče přicházel. Hušbauer je mnohem kreativnější, s preciznější koncovkou, umí vymyslet netradiční řešení a soupeře zaskočit. Nicméně má rychlostní a soubojové limity, které se projevují zejména v mezinárodní konfrontaci. Spíš se dá očekávat, jestliže vývoj utkání půjde proti českému týmu, že naskočí až v průběhu utkání stejně jako v Prištině.

    Tip Sportu, že dojde ke změně: 10 procent

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Los EURO 2024 Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 proběhne od 14. června do 14. července v Německu. Česká fotbalová reprezentace si zahraje skupiny F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Play off
Články odjinud


Články odjinud