15. listopadu 2019 • 17:50

Peníze pro Čechy až po EURO. Kolik milionů Šilhavý rozdělí hráčům?

Autor: šq, dvo
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Peníze nesmrdí, říká klasik, a ty od UEFA už vůbec ne. Navíc jich bude hodně, alespoň na poměry českého fotbalu určitě. Fotbalová asociace si díky postupu na EURO 2020 přilepší o 9,25 milionů eur, což na české dělá při současném kurzu přes 236 milionů korun. Další peníze mohou dorazit za výsledky na samotném turnaji. Slušnou část z nich si mezi sebou rozdělí hráči a realizační tým. Kolik, o tom až po šampionátu rozhodnou trenér Jaroslav Šilhavý a manažer Libor Sionko.



Listopad je v půlce, ale na Strahov už zaťukaly Vánoce. Dárek od UEFA má hodnotu nejméně 236 milionů korun, které padnou na náklady, odměny pro tým a rezervu pro asociaci. Tyto peníze se rozdělí až po turnaji a jdou z jiného šuplíku než prémie pro hráče za úspěšnou kvalifikaci.

Nejprve k bonusům za kvalifikaci. Ty vycházejí z předem dohodnutého prémiového řádu. Za prohru nula, za remízu 75 tisíc korun, za výhru 150 tisíc korun na hráče. Po každém zápase se však až dosud vyplácela pouze polovina (ti nejvytíženější tedy dostali za pět výher 375 tisíc korun), ta druhá byla podmíněna postupem na turnaj. To se ve čtvrtek naplnilo, a tak hráčům zbývá vyplatit druhou půlku odměn, tedy dalších 375 tisíc. A ještě 50 či 150 tisíc přibude v případě remízy, respektive výhry v Bulharsku.

Dohromady tedy teoreticky až 525 tisíc korun pro ty nejlépe odměněné.

Hezké peníze, ovšem pořád stále jenom drobné ve srovnání s tím, co přijde po EURO. Tam nebude milion pro nejlepší hráče žádný velký peníz.

Coby základ se totiž vezme celková odměna od UEFA. Tedy jistých 9,25 milionu euro (cca 236 milionů korun), které se mohou rozrůst o bonusy za výsledky (viz tabulka). Od těch se odečtou náklady, tedy ubytování, pronájem ploch, doprava, presscentrum apod., a zbytek se rozdělí mezi hráče a realizační tým na jedné straně a asociaci na druhé. A to přibližně jedna ku jedné. Ovšem s tím, že pokud by hráči požadovali ještě vyšší než velký komfort, tyto náklady „za luxus“ půjdou z jejich části odměn.

Fotbalová asociace naproti tomu hodlá ušetřit na některých výdajích, které v minulosti asociační účet slušně provětraly. „Nechci jít cestou českých domů. Aktivity zaměříme spíš na fanoušky zde v Česku, v místě konání připravíme skromnější pozornost pro naše sponzory,“ říká předseda Martin Malík.

To, kolik po odečtu nákladů zbude k rozdělení, se těžko odhaduje. Hodně to ovlivní los. „Varianta Mnichov, Budapešť bude třeba levnější než Řím, Baku,“ vysvětluje Malík.

I tak se dá odhadnout, že hráči, trenéři, lékaři, maséři, kustodi a další kolem národního týmu se podělí o nějakých 70 až 90 milionů korun. O konkrétních odměnách tradičně rozhoduje trenér ve spolupráci s manažerem týmu, tedy pánové Jaroslav Šilhavý a Libor Sionko. A bývá pravidlem, že kouč si přijde na dvojnásobek toho co největší hvězdy.

Například po úspěšném Portugalsku 2004 trenér Karel Brückner rozděloval 160,5 milionu korun, to proto, že tým došel v turnaji daleko. Kouč si měl polepšit o 15 milionů, opory Nedvěd a spol. braly 7,5 milionu. Michal Bílek v roce 2012 prý bral devět milionů, hvězdy o polovinu méně. A naposledy Pavel Vrba rozděloval podle odhadů přibližně 75 milionů, není však známo, kolik komu připadlo.

EURO a peníze

Fáze Miliony eur Miliony korun
Prémie za postup 9,25 236
Výhra ve skupině 1,5 38
Bod ve skupině 0,75 19
Postup ze skupiny 2 51
Osmifinále 3,25 83
Čtvrtfinále 5 128
Semifinále 7 179
Finále 10 256

Odměny pro hráče za kvalifikaci:

Výhra - 150 000 Kč

Remíza - 50 000 Kč

Pozn.: Po každém zápase, v němž vznikl nárok na odměnu, dostali hráči polovinu částky. Druhá polovina byla podmíněna postupem na EURO.

Odměny pro hráče a realizační tým za EURO:

Celková částka od UEFA (236 milionů korun + případný bonus za výsledky) se poníží o náklady.

Zbytek se rozdělí na dva přibližně stejné díly. O jeden se podělí hráči a realizační tým, druhý zůstane v pokladně FAČR.

O odměnách pro hráče a realizační tým rozhodují trenér a manažer reprezentace. Zvykem bývá, že kouči přísluší dvojnásobek odměny pro nejlepší z hráčů.

Šťastný kouč Šilhavý: Na Euru budeme konkurenceschopní. A ještě silnější
Video se připravuje ...

Na tohle jsme dřeli celou kvalifikaci, rozplýval se hrdina Alex Král
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Los EURO 2024 Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 proběhne od 14. června do 14. července v Německu. Česká fotbalová reprezentace si zahraje skupiny F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Play off
Články odjinud


Články odjinud