17. listopadu 2019 • 19:53

Bulharsko - Česko 1:0. Porážka na závěr, rozhodl gól na hraně ofsajdu

Autor: iSport.cz, ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Čeští fotbalisté v závěrečném osmém utkání kvalifikace mistrovství Evropy prohráli v Bulharsku 0:1. V 56. minutě rozhodl Vasil Božikov. Reprezentanti měli už před zápasem jisté druhé místo ve skupině a postup na šampionát, který si zajistili čtvrteční výhrou 2:1 nad Kosovem. Utkání v Sofii se hrálo před prázdným hledištěm kvůli disciplinárnímu trestu pro domácí za rasistické projevy fanoušků proti Anglii.



Góly

Domácí: 56. Božikov

Hosté:

Sestavy

Domácí: G. Georgiev – S. Popov, Božikov, Terziev, Zanev – Malinov (89. Cvetkov), Kostadinov – I. Popov (C) – Despodov (69. Krajev), Marcelinho, Wanderson (72. Nedělev).

Hosté: O. Kolář – Kadeřábek, Čelůstka, Kúdela, Bořil – T. Souček, Král (71. Hušbauer) – Ševčík (66. Masopust), Darida (C), Jankto – Ondrášek (80. Doležal).

Náhradníci

Domácí: Dimitrov, Iliev, Isa, Ivanov, Krajev, Mihajlov, Nedělev, Slavčev, Popov, Čorbadžijski, Cvetkov, Iliev

Hosté: Pavlenka, Vaclík, Brabec, Coufal, Doležal, Hušbauer, Kalas, Kalvach, Krejčí, Krmenčík, Masopust

Karty

Domácí: Kostadinov, G. Georgiev

Hosté: Kúdela, Jankto

Rozhodčí

Karasev – Demeško, Gavrilin (všichni RUS)

Stadion

Natsionalen Stadion Vasil Levski, Sofia

Český tým podlehl Bulharům v samostatné historii poprvé. Balkánský celek zvítězil po více než roce a 12 utkáních a soupeři oplatil červnovou porážku 1:2 z Prahy.

Český tým zakončil kvalifikaci s bilancí pěti výher a tří porážek. Soupeře pro základní skupinu evropského šampionátu v příštím roce poznají svěřenci trenéra Jaroslava Šilhavého 30. listopadu při losu v Bukurešti.

Šilhavý udělal pět změn v základní sestavě oproti vítěznému utkání s Kosovem. Premiéru v národním dresu si odbyl brankář Ondřej Kolář, jenž byl v první půli prakticky bez práce.

Hosté, kteří v den 30. výročí sametové revoluce poprvé nastoupili v nových venkovních dresech zelené barvy, odkazující na národní symbol lípu, měli od úvodu navrch. Jako první zahrozil Ondrášek, ale jeho střelu dokázal tečovat obránce a bulharský gólman zasáhl.

Na čtyřicetitisícovém národním stadionu v Sofii nepanovalo úplné ticho. Čechy hnalo dopředu 150 hostů a partnerů reprezentace, domácí zase několik stovek dětí do 14 let, na které se nevztahoval disciplinární trest.

V poslední čtvrthodině první půle Češi soupeře zatlačili. V 36. minutě po pěkné kombinaci vytáhl Součkovu ránu domácí gólman a hostující záložník pak po rohu hlavičkoval vedle.

V 56. minutě Bulhaři ze své první šance otevřeli skóre. Na Despodovův centr z přímého kopu si naběhl Božikov a hlavičkou k tyči překonal Koláře. Rozhodčí gól uznali, přestože zřejmě padl z těsného ofsajdu. V 63. minutě mohl zvýšit Kostadinov, ale ve skluzu z úhlu přestřelil.

Hostům se v druhé půli nedařilo ve finální fázi. V 71. minutě se do míče v akrobatické pozici položil Bořil, ale minul. O deset minut později vyrazil Daridovu střelu domácí gólman a vzápětí vytáhl i Hušbauerův pokus na roh, po kterém Souček hlavičkoval vedle. Neprosadil se ani střídající Doležal, jenž zamířil vysoko nad.

Skupina A

Z V R P Skóre B
1. Anglie 8 7 0 1 37:6 21
2. Česko 8 5 0 3 13:11 15
3. Kosovo 8 3 2 3 13:16 11
4. Bulharsko 8 1 3 4 6:17 6
5. Černá Hora 8 0 3 5 3:22 3

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Los EURO 2024 Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 proběhne od 14. června do 14. července v Německu. Česká fotbalová reprezentace si zahraje skupiny F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Play off
Články odjinud


Články odjinud