14. června 2021 • 16:52

Česko - Skotsko 2:0. Skvělý vstup na EURO, Schick rozhodl dvěma góly

Autor: iSport.cz, ČTK
Vstoupit do diskuse
94
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Tohle je start do turnaje! Čeští fotbalisté zahájili skupinu D na mistrovství Evropy výhrou proti Skotsku 2:0. Zazářil útočník Patrik Schick, který vstřelil oba góly. Mimořádný výkon korunoval druhým zásahem z poloviny hřiště. Sledujte studio iSport.cz s expertem Jaroslavem Hřebíkem, redaktorem Sportu Pavlem Hartmanem a moderátorem Martinem Vaitem, kteří rozeberou utkání. 



Na stadionu v Glasgow se dvakrát trefil útočník Patrik Schick, který nejprve ve 42. minutě otevřel skóre hlavou a v 52. minutě přidal pojistku ukázkovým lobem téměř z poloviny hřiště.

Svěřenci trenéra Jaroslava Šilhavého výrazně zvýšili šance na postup do vyřazovací fáze, kam projdou z každé skupiny první dva týmy a navíc nejlepší čtveřice ze třetích míst. Národní celek po prvním kole vede tabulku o skóre před Anglií. V dalším utkání reprezentanti v pátek změří síly rovněž v Glasgow s Chorvatskem, o čtyři dny později nastoupí ve Wembley proti Anglii.

Český tým na úvod Eura zvítězil poprvé po dvou zápasech, v letech 2012 a 2016 v zahajovacím utkání nebodoval. Reprezentanti porazili Skotsko po čtyřech duelech a oplatili mu dvě loňské prohry z Ligy národů. Ostrovanům nevyšel návrat na velkou akci po dlouhých 23 letech.

Trenér Šilhavý podle očekávání nasadil stejnou základní sestavu jako při vítězné generálce s Albánií (3:1). Skotům kvůli zranění chyběl obránce Arsenalu Tierney.

Do hlediště Hampden Parku přišlo kvůli koronavirovým omezením jen necelých 10 tisíc diváků, kteří i tak vytvářeli výbornou atmosféru. Českých příznivců dorazila jen menšina, neboť jim cestu zkomplikovala povinná desetidenní karanténa po příjezdu do Skotska. Přesto byli chvílemi velmi slyšet.

Skotové začali náporem, ale žádnou velkou možnost z toho nevytěžili. Naopak první velkou šanci měli hosté, v 16. minutě po Janktově centru pohotově vystřelil Schick a u tyče musel zasahovat Marshall. Na opačně straně Dykes těsně minul.

Po půlhodině Čechy podržel brankář Vaclík, když vytáhl střelu Robertsona, jednoho z hráčů Premier League, nad břevno. Ve 42. minutě udeřili hosté. Kapitán Darida vysunul po lajně nabíhajícího Coufala a jeho centr v poměrně těžké pozici za malým vápnem umístil hlavičkou do sítě Schick. Útočník Leverkusenu otevřel skóre i v generálce proti Albánii.

Oslavy českých fotbalistů s fanoušky v Glasgow
Oslavy českých fotbalistů s fanoušky v Glasgow

Po změně stran přibylo šancí. Hned ve 46. minutě se neprosadil Schick a vzápětí Marshall vyrazil i Daridův pokus zpoza vápna. Na opačné straně ve 48. minutě trefil Hendry břevno a vzápětí Vaclík vyškrábl balon, který již směřoval za něj do branky.

V době, kdy Skotové tlačili, český tým zvýšil. V 52. minutě se hosté dostali do brejku, Schick si u půlící čáry všiml, že Marshall je vyběhnutý a ukázkovým dalekonosným lobem zamířil přesně do opuštěné branky.

Pětadvacetiletý útočník skóroval ze vzdálenosti 45,5 metru, což je podle statistiků na Euru nejdále od roku 1980. Schick se trefil v reprezentačním "áčku" potřinácté a poprvé dvakrát v jednom utkání.

Ostrované se za nepříznivého stavu tlačili dopředu a hosty několikrát podržel Vaclík. Po hodině hry měl štěstí, když Kalas srazil střelu na horní síť, poté český gólman v 61. a 66. minutě zkazil radost Dykeovi. Na opačné straně se v 81. minutě nedočkal premiérového reprezentačního hattricku Schick a v závěru v jasné šanci neuspěl střídající Krmenčík. Čechy to mrzet nemuselo, Skotům připravili první prohru v tomto roce.

EURO 2021: Geniální Schick, vesmírný Vaclík. Experti rozebrali výhru nad Skotskem
Video se připravuje ...

EURO 2021: Hřebík řešil návyky hráčů i stopery
Video se připravuje ...

Program EURO 2021: kompletní rozpis zápasů, kdy hrají Češi a Slováci? >>>

Góly

Domácí:

Hosté: 42. Schick, 52. Schick

Sestavy

Domácí: Marshall – G. Hanley, Cooper, Hendry (67. C. McGregor) – O'Donnell (79. Forrest), Armstrong (67. Fraser), J. McGinn, McTominay, Robertson (C) – Dykes (79. Nisbet), R. Christie (46. Adams).

Hosté: Vaclík – Bořil, Kalas, O. Čelůstka, Coufal – Král (67. Holeš), Souček – Jankto (72. Hložek), Darida (C) (87. Ševčík), Masopust (72. Vydra) – Schick (87. Krmenčík).

Náhradníci

Domácí: Gordon, McLaughlin, McGregor, Adams, Taylor, Turnbull, Nisbet, Fraser, Patterson, Gilmour, Forrest, McKenna

Hosté: Mandous, Kadeřábek, Brabec, Holeš, Krmenčík, Ševčík, Zima, Hložek, Vydra, Pekhart, Barák

Rozhodčí

D. Siebert – J. Seidel, R. Foltyn (GER)

Stadion

Hampden Park, Glasgow

Návštěva

9 847 diváků

Skupina D

Z V R P Skóre B
1. Anglie 3 2 1 0 2:0 7
2. Chorvatsko 3 1 1 1 4:3 4
3. Česko 3 1 1 1 3:2 4
4. Skotsko 3 0 1 2 1:5 1

ONLINE PŘENOS - Studio EURO: Skotsko - Česko
Všechny zprávy Důležité Foto Video Sociální sítě
Česko Česko Jaroslav Hřebík Jaroslav Hřebík Pavel Hartman, redaktor Sportu Pavel Hartman, redaktor Sportu Skotsko Skotsko
Obnovit
Zprávy ze dne 14. 6. 2021
17:55
14. 6. 2021
Česko

Z dnešního studia iSport TV je to vše, Česko porazilo na úvod EURO Skotsko 2:0!

Zprávy ze dne 14. 6. 2021
17:50
14. 6. 2021
Pavel Hartman, redaktor Sportu

„Patrik Schick mi říkal, že diváci mu v této sezoně strašně scházeli. Když jde hrát před plný stadion třeba v Dortmundu, je na to zvyklý a těší se. Nemyslím si, že hrát venku je pro hráče takový problém.“

Zprávy ze dne 14. 6. 2021
17:46
14. 6. 2021
Jaroslav Hřebík

O systému EURO a přesunech: „Jsou různé mediální šumy, jak je možné, že budeme na EURO létat na zápasy. Ale v Lize mistrů je to běžné, hraje se ve středu, letíte zpátky a v sobotu už zase hrajete. Současný fotbal je takový, že výhoda domácího prostředí se smazává. Diváci už tolik nepůsobí.“

Zprávy ze dne 14. 6. 2021
17:39
14. 6. 2021
Jaroslav Hřebík

„Dneska se úplně nedařilo Janktovi, Daridovi a Královi. Hráli jsme týmovým výkonem, kdy tři hráči byli pod svým standardem. Pokud příště tihle tři budou hrát alespoň standardně, myslím si, že jako celek máme mužstvo v pořádku. Věřím, že zápasu s Chorvatskem se nemusíme bát.“

Zprávy ze dne 14. 6. 2021
17:35
14. 6. 2021
Jaroslav Hřebík

O zápase s Chorvatskem: „Nebuďme skromní, musíme vyhrát. Soupeř má nedostatky, které můžeme využít. Individuálně jsou dobří fotbalisté, ale systémově nejsou tak silní. Vezměte si Modriče… Proti Anglii se nedostal blíž než dvacet metrů k bráně soupeře. To je hra středního záložníka?“

Zprávy ze dne 14. 6. 2021
17:32
14. 6. 2021
Jaroslav Hřebík

„Výhra je určitě zasloužená. Měli jsme výborného brankáře, blokaře Kalase i skvělého Schicka v útoku. Skotové takové hráče neměli.“

Zprávy ze dne 14. 6. 2021
17:30
14. 6. 2021
Jaroslav Hřebík

O možných změnách v záloze: „Já bych ve středu hřiště nechal třeba jen dva hráče - Holeše se Součkem. A před nimi například dva útočníky – hrot a podhrot. Adam Hložek šel dnes ze strany, což pro něj v takovém zápase není úplně výhodné.“

Zprávy ze dne 14. 6. 2021
17:24
14. 6. 2021
Pavel Hartman, redaktor Sportu

„U Vladimíra Daridy mi trochu vadí malá dynamika, přímočarost. Spoustu míčů hraje zbytečně do strany, chybí mi drajv.“

Zprávy ze dne 14. 6. 2021
17:23
14. 6. 2021
Jaroslav Hřebík

„Souček proti Itálii i Albánii začínal na pozici hodně vzadu a postupně se dopředu dostával přes Krále či Daridu. Dnes zůstával pořád za těmito dvěma, a to byl dobrý tah.“

Zprávy ze dne 14. 6. 2021
17:17
14. 6. 2021
Jaroslav Hřebík

O Tomáši Součkovi: „Vezmu to zeširoka. Když se ptali Jindry Trpišovského, jakého světového hráče by si vzal do týmu, řekl, že by bral Součka. Vynechal Messiho, Ronalda… A já bych to řekl taky. Když jsem byl trenér, chválil jsem hráče, který se před gólem vůbec nedotkl míče, ale pohybem třeba uvolnil prostor. Každý má na gólu jiný podíl. Štítový záložník vám chrání oba střední obránce. Když je ve správném prostoru, ulehčí jim práci třeba o 50 procent.“

Vstoupit do diskuse
94

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Los EURO 2024 Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 proběhne od 14. června do 14. července v Německu. Česká fotbalová reprezentace si zahraje skupiny F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Play off
Články odjinud


Články odjinud