14. června 2021 • 15:50

Češi ukázali respekt na dresu, Skotové kleknou v Anglii. Kdo se přidal?

Autor: ČTK, rou
Vstoupit do diskuse
2
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

Kleknout, nebo nekleknout? Čeští fotbalisté měli před vstupem do EURO 2021 proti Skotsku jasno. V podpoře boje proti rasismu před začátkem zápasu ukázali na nápis na dresu s názvem kampaně UEFA Respect. Domácí Skotové postupovali obdobně, výjimku ale chtějí udělat při druhém duelu v Anglii. Kdo všechno se už na EURO k pokleknutí přidal?



V úvodních zápasech zatím vyjádřily podporu hnutí Black Lives Matter (Na černošských životech záleží) pokleknutím před začátkem utkání čtyři ze 14 týmů. K Angličanům a Velšanům, v jejichž společné zemi se pokleknutí považuje za takřka povinné gesto proti rasismu, se přidali Belgičané a Švýcaři.

Nejednotný postoj zaujali Skotové, kteří před domácími zápasy v Glasgow poklekávat nebudou, což předvedli už s Českem. Výjimku udělají jen při druhém duelu na hřišti Anglie ve Wembley, jinak budou vyjadřovat postoj v boji proti rasismu společným gestem vestoje.

Patrik Schick a Lukáš Masopust při úvodním gestu proti rasismu před duelem proti Skotsku
Patrik Schick a Lukáš Masopust při úvodním gestu proti rasismu před duelem proti Skotsku

Trenér Skotů Steve Clarke to mimo jiné zdůvodnil tím, že pokleknutí už ztratilo na síle a v posledních zápasech anglické reprezentace na něj dokonce řada fanoušků reagovala bučením.

Zatímco Angličané, Velšané i Belgičané pokleknou před každým zápasem, řada týmů se rozhodne podle soupeře. Naopak Maďaři toto gesto odmítli s tím, že odporuje pravidlům FIFA i UEFA, jež politické projevy nedovolují. Kromě nich a Čechů se ohledně pokleknutí zamítavě vyjádřili také Slováci, Chorvaté, Poláci a Nizozemci.

EURO 2021: Jak vznikla Csaplárova past za stavu 2:0? Kouč vysvětlil původ originálního termínu
Video se připravuje ...

Český tým navíc gesto s poukázáním na oficiální kampaň proti rasismu použije pouze tehdy, pokud i soupeř zvolí jakoukoliv formu podpory boje proti rasismu. Reprezentanti tím, že nebudou poklekávat, chtějí vyjádřit, že politika do sportu nepatří.

„Chceme se soustředit ryze na fotbal a na sportovní stránku naší účasti na mistrovství Evropy. Rozumím tomu, že společnost vnímá podobná témata jako důležitá, a i reprezentace odsuzuje jakékoliv formy rasismu, ale my už jsme celou věc s týmem probrali během březnového srazu. Zvolili naše vlastní řešení a na tomto postoji nic měnit nebudeme,“ uvedl v tiskové zprávě český trenér Jaroslav Šilhavý.

EURO 2021: Chorvaté jsou vyčpělí, řekl Csaplár. Modrič hrál pomalu, co prominul Horváthovi?
Video se připravuje ...

Skupina D

Z V R P Skóre B
1. Anglie 3 2 1 0 2:0 7
2. Chorvatsko 3 1 1 1 4:3 4
3. Česko 3 1 1 1 3:2 4
4. Skotsko 3 0 1 2 1:5 1

Vstoupit do diskuse
2

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Los EURO 2024 Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 proběhne od 14. června do 14. července v Německu. Česká fotbalová reprezentace si zahraje skupiny F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Play off
Články odjinud


Články odjinud