18. června 2021 • 19:52

Chorvatsko - Česko 1:1. Důležitý bod přiblížil osmifinále, pálil opět Schick

Autor: iSport.cz, ČTK
Vstoupit do diskuse
42
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Čeští fotbalisté ve svém druhém utkání skupiny D na mistrovství Evropy remizovali s Chorvatskem 1:1 a mají velmi blízko k postupu do vyřazovací fáze. Svěřence trenéra Jaroslava Šilhavého poslal v Glasgow v 37. minutě do vedení z penalty Patrik Schick, který navázal na dvě branky z pondělního vítězného duelu se Skotskem a s třemi góly vede střeleckou tabulku turnaje. Dvě minuty po pauze vicemistři světa z roku 2018 srovnali zásluhou Ivana Perišiče. Utkání hodnotí Ladislav Vízek a redaktor Sportu Radek Špryňar.



Český tým má v součtu s úvodní výhrou 2:0 nad Skotskem na kontě čtyři body a vede neúplnou tabulku skupiny D o bod před Anglií, která má k dobru večerní souboj se Skotskem. Chorvaté dnes získali první bod a jsou třetí. K postupu by mohly národnímu výběru stačit i stávající čtyři body, neboť vedle prvních dvou celků z každé skupiny postoupí do osmifinále i nejlepší čtveřice z třetích míst.

Reprezentanti zakončí skupinu v úterý zápasem v Londýně proti Anglii. Národní celek usiluje o první postup do vyřazovací fáze od roku 2012, na minulém Euru ze skupiny neprošel. Ve druhém utkání tehdy rovněž remizoval s Chorvatskem (2:2).

Šilhavý udělal jednu změnu v základní sestavě oproti pondělnímu vítěznému vstupu do turnaje proti Skotsku, v záloze Holeš nahradil Krále. Do chorvatské zahajovací jedenáctky se vrátil uzdravený Lovren.

Do hlediště vzhledem ke koronavirovým omezením mohlo maximálně 12 tisíc diváků, kvóta ale zůstala nezaplněná kvůli povinnosti podstoupit desetidenní karanténu po příjezdu do Skotska. Oba tábory měly v Hampden Parku jen ostrůvky fanoušků.

Český celek začal velmi aktivně a proti technicky vybaveným Chorvatům v čele s hvězdou Realu Madrid Modričem celý první poločas lépe kombinoval. Už ve třetí minutě Coufalovu střelu srazil mimo obránce, v 19. minutě Schick ve vápně špatně trefil míč. Na opačné straně úřadující vicemistři světa zajímavě rozehráli přímý kop, Vaclík ale po signálu a Perišičově pokusu zasáhl.

V závěru první půle národní tým otevřel skóre. Ve 34. minutě po rohovém kopu inkasoval Schick ve vzdušném souboji od Lovrena ránu loktem do obličeje a španělský sudí Cerro Grande po zásahu videorozhodčího a přezkoumání situace ze záznamu nařídil penaltu.

Přestože pětadvacetiletý útočník po soupeřově faulu krvácel z nosu, vzal si míč a z pokutového kopu zamířil k opačné tyči, než kam skočil brankář Livakovič. Český celek na Euru proměnil v součtu s rozstřely 24. penaltu po sobě, neprosadil se jen z té první.

Schick za reprezentaci skóroval počtrnácté a ve třetím zápase po sobě a osamostatnil se v čele střelecké tabulky Eura. Naposledy dal český hráč na velkém turnaji více gólů v roce 2004, kdy Baroš s pěti brankami vládl kanonýrům na šampionátu v Portugalsku.

Prakticky ihned mohl odpovědět Rebič, ze strany před Vaclíkem ale zamířil vedle. Srovnat dokázali Chorvaté až na startu druhé půle, do které poslali dva střídající hráče.

Na Kramaričovu rychlou rozehrávku přímého kopu za obranu si ve 47. minutě naběhl Perišič, udělal kličku Coufalovi, který uklouzl, a střelou na zadní tyč srovnal. Křídelník Interu Milán 29. reprezentačním gólem potvrdil pozici nejlepšího střelce z aktuální nominace. Šilhavého výběr poprvé na turnaji inkasoval.

Vrátit vedení mohl českému týmu Souček, jeho přízemní pokus v 52. minutě ale minul tyč. Poté Bořila v dobré pozici zablokoval obránce. V závěru mohli rozhodnout i Chorvaté, kteří stejně jako soupeři k zápasům na Euru létají a trénují ve vlasti. Střídající Vlašič ale v 73. minutě mířil nad a Petkovičův pokus srazil Kalas.

Sledujte ŽIVĚ STUDIO EURO na iSport.cz s Ladislavem Vízkem

Góly

Domácí: 47. Perišić

Hosté: 37. Schick

Sestavy

Domácí: Livaković – Vrsaljko, Lovren, D. Vida, Gvardiol – Modrić (C), Kovačić (87. Brozović) – Perišić, Kramarić (62. Vlašić), Brekalo (46. Ivanušec) – Rebić (46. B. Petković).

Hosté: Vaclík – Coufal, O. Čelůstka, Kalas, Bořil – Souček, Holeš (63. Král) – Masopust (63. Hložek), Darida (C) (87. Barák), Jankto (74. Ševčík) – Schick (74. Krmenčík).

Náhradníci

Domácí: Kalinić, Sluga, Ćaleta-Car, Ivanušec, Pašalić, Badelj, Bradarić, Vlašić, Brozović, Oršić, Petković, Juranović

Hosté: Mandous, Koubek, Krmenčík, Ševčík, Brabec, Barák, Zima, Kadeřábek, Vydra, Hložek, Král, Pekhart

Karty

Domácí: Lovren

Hosté: Masopust, Bořil, Hložek

Rozhodčí

del Cerro Grande (ESP) – Yuste (ESP), Fernandez (ESP)

Stadion

Hampden Park, Glasgow (SCO)

Brankář Tomáš Vaclík si po remíze s Chorvatskem promluvil s Lukou Modričem
Brankář Tomáš Vaclík si po remíze s Chorvatskem promluvil s Lukou Modričem

Program EURO 2021: kompletní rozpis zápasů, kdy hrají Češi a Slováci? >>>

Skupina D

Z V R P Skóre B
1. Anglie 3 2 1 0 2:0 7
2. Chorvatsko 3 1 1 1 4:3 4
3. Česko 3 1 1 1 3:2 4
4. Skotsko 3 0 1 2 1:5 1

ONLINE PŘENOS - Studio EURO: Česko - Chorvatsko
17. 6. 2021
Všechny zprávy Důležité Foto Video Sociální sítě
Česko Česko Chorvatsko Chorvatsko Ladislav Vízek Ladislav Vízek Radek Špryňar, redaktor Sportu Radek Špryňar, redaktor Sportu
Obnovit
Zprávy ze dne 17. 6. 2021
22:20
17. 6. 2021
Česko

Dovedl reprezentaci k prvnímu vítězství na EURO 2020, nyní by Jaroslav Šilhavý rád přidal další zásek. Jenže potíž je v tom, že Česku se v druhém utkání skupiny D staví do cesty individualitami napěchované Chorvatsko. S jistým Lukou Modričem. „Je to jeden z nejlepších hráčů na světě,“ smeká trenér národního týmu. Přesto touží uspět a s předstihem si vyřídit si účast v osmifinále. „Za určitých okolností hrají čtyři získané body také velkou roli. Chceme prostě bodovat,“ praví. Více čtěte ZDE>>>

VIDEO
Video se připravuje ...
Zprávy ze dne 17. 6. 2021
20:00
17. 6. 2021
Chorvatsko

Jsou přitlačeni ke zdi. Chorvaté po porážce s Anglií v prvním utkání na EURO 2021 potřebují v pátek proti Česku zabrat. Trenér aktuálních vicemistrů světa Zlatko Dalič ale zůstává optimistický. „Jsem takový vždy,“ potvrdil s lehkým úsměvem na tváři šéf Modriče a spol. na předzápasové tiskové konferenci. „Zlepšíme se,“ slíbil Dalič. Více čtěte ZDE>>>

Zprávy ze dne 17. 6. 2021
15:35
17. 6. 2021
 

Jak na Chorvaty, ale i pak na Anglii? Recept poskytli Italové. Naopak odstrašujícím návodem budiž počínání českých hokejistů v čele s trenérem Filipem Pešánem na nedávném mistrovství světa. Komentář Pavla Hartmana čtěte ZDE>>>

Češi by si měli vzít příklad z Italů, ne z Pešána, píše v BLOGU Pavel Hartman
Zprávy ze dne 17. 6. 2021
15:28
17. 6. 2021
Česko

Jak viděl famózní Schickův gól do skotské sítě bývalý hokejový brankář Ondřej Pavelec?

VIDEO
Video se připravuje ...
Zprávy ze dne 17. 6. 2021
13:25
17. 6. 2021
Chorvatsko

Chcete vyhrát oficiální biografii slavného chorvatského fotbalisty Luky Modriče? Napište svůj tip na výsledek pátečního zápasu do komentářů na Facebooku pod tento příspěvek. 

Zprávy ze dne 17. 6. 2021
12:30
17. 6. 2021
Česko

Tomáš Galásek, asistent trenéra Jaroslava Šilhavého a jeden z nejlepších defenzivních záložníků nároďáku, musí mít zamotanou hlavu. Stejně jako celý realizační tým. Navzdory povedenému startu EURO se totiž nabízí otázka, zda sáhnout do ustáleného středu pole, kde působí nezvykle unaveným dojmem Alex Král. Kdo za něj? Tomáš Holeš. Více ZDE>>>

Zprávy ze dne 17. 6. 2021
12:00
17. 6. 2021
 

Připomeňte si, jak čeští fotbalisté vyválčili bod proti Chorvatsku na EURO 2016. Na šampionátu ve Francii skončil zápas remízou 2:2.

Zprávy ze dne 17. 6. 2021
10:35
17. 6. 2021
Chorvatsko

Červenobílá šachovnice nemá takový lesk jako před třemi lety, kdy jasně zářila po mistrovství světa stříbrnou barvou. Česká reprezentace vyzve zítra ve druhém zápase na mistrovství Evropy Chorvaty, kteří se mění. Pořád mají Luku Modriče, ale už ne Ivana Rakitiče. Nedávají tolik gólů, uvnitř kabiny zaskřípal generační spor. Šikovnost by ale mohli rozdávat. Očekávání na soubor kouče Zlatka Daliče panují u Jadranu veliká, ten je však po porážce s Anglií přitlačen ke zdi. Více ZDE>>>

VIDEO
Video se připravuje ...
Zprávy ze dne 17. 6. 2021
8:01
17. 6. 2021
 

Vítejte u online přenosu k pátečnímu utkání na EURO mezi českými fotbalisty a Chorvatskem.

EURO 2021: Lineker nezná pravidla? Anglická legenda se na twiteru divila penaltě na Schicka
Video se připravuje ...

FAKTA EURO 2021: Kamara se hádal, Fernandes dohrál, Locatelli třetím nejmladším střelcem
Video se připravuje ...

SÁZKAŘSKÉ TIPY: Česká remíza a razítko na postup? Slováci se Švédskem bez gólů
Video se připravuje ...

iSport podcast: Sáhnou Češi do zálohy? Král by měl odejít z Ruska
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
42

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Los EURO 2024 Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 proběhne od 14. června do 14. července v Německu. Česká fotbalová reprezentace si zahraje skupiny F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Play off
Články odjinud


Články odjinud