Michal Kvasnica
18. června 2021 • 04:30

Chorvatský „Hložek“ za půl miliardy. Talent (19) baví nejen jménem

Vstoupit do diskuse
2
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Ročník 2002. Největší talent posledních let, který je fyzicky i mentálně připraven na nejvyšší úroveň, také proto je na radaru všech evropských velkoklubů. Ano, i Chorvatsko má na EURO v Joškovi Gvardiolovi svého Adama Hložka. Se dvěma rozdíly. Produkt vyhlášené akademie Dinama Záhřeb je obráncem. A na rozdíl od klenotu Sparty už v kariéře nebude pokračovat v rodné zemi, Balkán od léta vymění za bundesligu. Za téměř půl miliardy korun jej koupilo Lipsko.



Vtípky na podobnost jména se stratégem z Manchesteru City slýchává každý den, odtud přezdívka „malý Pep“. Jinak si však Joško Gvardiol už nějakou dobu, jakkoli to zní v pouhých devatenácti letech zvláštně, buduje reputaci sám. A daří se mu to dokonale.

„Nemyslím si, že byste v tomto věku na světě našli lepšího obránce,“ prohlásil bývalý trenér Dinama Zoran Mamič.

Program EURO 2021
14. 6. (15:00),
Česko - Skotsko 2:0
18. 6. (18:00),
Česko - Chorvatsko ONLINE
22. 6. (21:00),
Česko - Anglie ONLINE

Kompletní informace o ME ve fotbale najdete v rubrice EURO 2021.

Britský deník Guardian jej na podzim 2019 – stejně jako Adama Hložka – zařadil na šedesátičlenný list zázračných mladíků, kteří by co nevidět měli oslnit (nejen) Evropu.

V tu dobu se sice teprve přesouval do áčka záhřebského celku, ale výjimečný potenciál nešlo přehlédnout.

„Jde opravdu o mimořádný talent. Nedivím se, že o něm všichni mluví, ten chlapec má v sobě úplně vše. Levačkou umí posílat dlouhé pasy, rozumí si s míčem a ještě je fyzicky tak silný, že nemá problém v soubojích,“ obdivoval Gvardiola někdejší chorvatský kanonýr Ivica Olič.

Joško Gvardiol v utkání proti Anglii
Joško Gvardiol v utkání proti Anglii

Pořádně dal o sobě v seniorské kategorii vědět v minulé sezoně. V domácí soutěži odehrál pětadvacet utkání, v Evropské lize včetně čtvrtfinále s Villarrealem nastoupil desetkrát.

Občas jako levý bek, občas jako stoper. I proto je typologicky připodobňován k Davidu Alabovi, rakouské hvězdě, která má z Bayernu Mnichov namířeno do Realu Madrid.

Rovněž Gvardiola čeká přesun. Přestože v úvodu loňského podzimu si začínal budovat svou pozici v mančaftu chorvatského mistra, sešel se už tehdy v hlavním městě pořádný zástup zájemců.

Po velkém milovníkovi basketbalu mocně toužil třeba Marcel Bielsa z Leedsu United, se svou více než půlmiliardovou nabídkou z Premier League však neuspěl.

„Malý Pep“ si vybral Lipsko. S bundesligovým klubem, který je vyhlášený prací s talenty, podepsal pětiletý kontrakt s tím, že ročník 2020/21 dohraje na stadionu Maksimir.

SÁZKAŘSKÉ TIPY: Česká remíza a razítko na postup? Slováci se Švédskem bez gólů
Video se připravuje ...

Cena? Šestnáct, s bonusy až devatenáct milionů eur, tedy necelá půlmiliarda korun. Gvardiol se stal rázem nejdražším chorvatským teenagerem v historii.

„Získali jsme sice mladého, ale již velmi vyspělého fotbalistu, který nám díky své levé noze přinese do sestavy mnohem větší variabilitu,“ radoval se sportovní ředitel Lipska Markus Krösche.

„V Záhřebu dostal potřebnou minutáž, od léta se na něj těšíme. Budeme neustále pracovat na jeho rozvoji přesně podle naší filozofie,“ dodal.

Vzhledem k odchodům defenzivních opor – Dayot Upamecano přestupuje do Bayernu a Ibrahima Konaté do Liverpoolu – bude mít Gvardiol pod novým koučem Jessem Marschem ze sesterského Salcburku šanci vplout rovnou do základu.

Zvlášť když v posledních týdnech sbírá cenné zkušenosti. Posledního května odehrál na EURO jednadvacítek čtvrtfinále (Chorvatsko prohrálo se Španělskem 1:2), hned nato se připojil k A-týmu.

Debutoval v přípravě proti Belgii, v premiéře turnaje proti Anglii už od úvodní minuty naháněl Phila Fodena a spol. Diamant přece nebude sedět na lavičce.

„Odehrál kvalitní zápas,“ chválil ho kouč Zlatko Dalič, který by ho měl postavit i proti duu Lukáš Masopust, Vladimír Coufal.

A v průběhu duelu se třeba potká s Hložkem, bylo by to stylové.

Skupina D

Z V R P Skóre B
1. Anglie 3 2 1 0 2:0 7
2. Chorvatsko 3 1 1 1 4:3 4
3. Česko 3 1 1 1 3:2 4
4. Skotsko 3 0 1 2 1:5 1

ONLINE PŘENOS - Studio EURO: Česko - Chorvatsko
17. 6. 2021
Všechny zprávy Důležité Foto Video Sociální sítě
Česko Česko Chorvatsko Chorvatsko Ladislav Vízek Ladislav Vízek Radek Špryňar, redaktor Sportu Radek Špryňar, redaktor Sportu
Obnovit
Zprávy ze dne 17. 6. 2021
22:20
17. 6. 2021
Česko

Dovedl reprezentaci k prvnímu vítězství na EURO 2020, nyní by Jaroslav Šilhavý rád přidal další zásek. Jenže potíž je v tom, že Česku se v druhém utkání skupiny D staví do cesty individualitami napěchované Chorvatsko. S jistým Lukou Modričem. „Je to jeden z nejlepších hráčů na světě,“ smeká trenér národního týmu. Přesto touží uspět a s předstihem si vyřídit si účast v osmifinále. „Za určitých okolností hrají čtyři získané body také velkou roli. Chceme prostě bodovat,“ praví. Více čtěte ZDE>>>

VIDEO
Video se připravuje ...
Zprávy ze dne 17. 6. 2021
20:00
17. 6. 2021
Chorvatsko

Jsou přitlačeni ke zdi. Chorvaté po porážce s Anglií v prvním utkání na EURO 2021 potřebují v pátek proti Česku zabrat. Trenér aktuálních vicemistrů světa Zlatko Dalič ale zůstává optimistický. „Jsem takový vždy,“ potvrdil s lehkým úsměvem na tváři šéf Modriče a spol. na předzápasové tiskové konferenci. „Zlepšíme se,“ slíbil Dalič. Více čtěte ZDE>>>

Zprávy ze dne 17. 6. 2021
15:35
17. 6. 2021
 

Jak na Chorvaty, ale i pak na Anglii? Recept poskytli Italové. Naopak odstrašujícím návodem budiž počínání českých hokejistů v čele s trenérem Filipem Pešánem na nedávném mistrovství světa. Komentář Pavla Hartmana čtěte ZDE>>>

Češi by si měli vzít příklad z Italů, ne z Pešána, píše v BLOGU Pavel Hartman
Zprávy ze dne 17. 6. 2021
15:28
17. 6. 2021
Česko

Jak viděl famózní Schickův gól do skotské sítě bývalý hokejový brankář Ondřej Pavelec?

VIDEO
Video se připravuje ...
Zprávy ze dne 17. 6. 2021
13:25
17. 6. 2021
Chorvatsko

Chcete vyhrát oficiální biografii slavného chorvatského fotbalisty Luky Modriče? Napište svůj tip na výsledek pátečního zápasu do komentářů na Facebooku pod tento příspěvek. 

Zprávy ze dne 17. 6. 2021
12:30
17. 6. 2021
Česko

Tomáš Galásek, asistent trenéra Jaroslava Šilhavého a jeden z nejlepších defenzivních záložníků nároďáku, musí mít zamotanou hlavu. Stejně jako celý realizační tým. Navzdory povedenému startu EURO se totiž nabízí otázka, zda sáhnout do ustáleného středu pole, kde působí nezvykle unaveným dojmem Alex Král. Kdo za něj? Tomáš Holeš. Více ZDE>>>

Zprávy ze dne 17. 6. 2021
12:00
17. 6. 2021
 

Připomeňte si, jak čeští fotbalisté vyválčili bod proti Chorvatsku na EURO 2016. Na šampionátu ve Francii skončil zápas remízou 2:2.

Zprávy ze dne 17. 6. 2021
10:35
17. 6. 2021
Chorvatsko

Červenobílá šachovnice nemá takový lesk jako před třemi lety, kdy jasně zářila po mistrovství světa stříbrnou barvou. Česká reprezentace vyzve zítra ve druhém zápase na mistrovství Evropy Chorvaty, kteří se mění. Pořád mají Luku Modriče, ale už ne Ivana Rakitiče. Nedávají tolik gólů, uvnitř kabiny zaskřípal generační spor. Šikovnost by ale mohli rozdávat. Očekávání na soubor kouče Zlatka Daliče panují u Jadranu veliká, ten je však po porážce s Anglií přitlačen ke zdi. Více ZDE>>>

VIDEO
Video se připravuje ...
Zprávy ze dne 17. 6. 2021
8:01
17. 6. 2021
 

Vítejte u online přenosu k pátečnímu utkání na EURO mezi českými fotbalisty a Chorvatskem.

Vstoupit do diskuse
2

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Los EURO 2024 Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 proběhne od 14. června do 14. července v Německu. Česká fotbalová reprezentace si zahraje skupiny F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Play off
Články odjinud


Články odjinud