18. června 2021 • 16:50

Švédsko - Slovensko 1:0. Po faulu Dúbravky rozhodl z penalty Forsberg

Autor: iSport.cz, ČTK
Vstoupit do diskuse
1
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Fotbalisté Švédska porazili na mistrovství Evropy Slovensko 1:0 a sahají po postupu do osmifinále. O jediný gól se postaral v 77. minutě z penalty Emil Forsberg, jenž potrestal faul brankáře Martina Dúbravky na střídajícího Robina Quaisona. Seveřané se posunuli v neúplné tabulce se čtyřmi body na první místo, druzí Slováci zůstali na třech bodech. Druhé kolo skupiny E zakončí v sobotu zápas Španělska s Polskem.



Góly

Domácí: 77. Forsberg

Hosté:

Sestavy

Domácí: Olsen – Lustig, Lindelöf, Danielson, Augustinsson (88. Bengtsson) – K. Olsson (64. Claesson), Ekdal (88. Svensson) – Seb. Larsson (C), Forsberg (90+3. Krafth) – M. Berg (64. Quaison), Isak.

Hosté: Dúbravka – Pekarík (64. Haraslín), Šatka, Škriniar, Hubočan (84. Hancko) – Kucka, Hrošovský (84. Ďuriš) – Koscelník, Hamšík (C) (77. Bénes), Mak (77. Weiss) – Duda.

Náhradníci

Domácí: Johnsson, Nordfeldt, Bengtsson, Svensson, Helander, Sema, Krafth, Claesson, Jansson, Kulusevski, Quaison, Cajuste

Hosté: Kuciak, Rodák, Valjent, Greguš, Weiss, Boženík, Bénes, Hancko, Haraslín, Ďuriš, Lobotka, Hromada

Karty

Domácí: K. Olsson

Hosté: Dúbravka, Duda, Weiss

Rozhodčí

Siebert (GER) – Seidel (GER), Foltyn (GER)

Stadion

Krestovskij stadion, Petrohrad

Návštěva

11 525 diváků

„Je skvělé mít po dvou zápasech čtyři body. V první půli jsme nehráli, jak jsme chtěli, a soupeř nám nic nedovolil. Ve druhé části jsme to ale otočili. Občas vám to soupeř pěkně ztíží, ale bylo skvělé, že jsme se s tím srovnali a převzali kontrolu nad zápasem. Jen náš útok by si zasloužil víc, v určitých pasážích byl dnes fantastický,“ řekl na stránkách UEFA švédský trenér Janne Andersson.

Jeho tým na ME ukončil čekání na gól a prodloužil neporazitelnost se Slováky na šest utkání. Zároveň získal teprve druhou výhru na Euru z uplynulých deseti duelů a neinkasoval v šestém mezinárodním zápase z posledních sedmi. Slovákům skončila šestizápasová šňůra bez porážky.

“Škoda, kdyby nebyla odpískaná penalta, podle mě bychom tu remízu udrželi a byl to zlatý bod. Bohužel jsme byli ve druhé půli trochu pasivnější a doplatili na to,„ litoval slovenský kapitán Marek Hamšík.

V závěrečném kole skupiny E vyzve Švédsko 23. června Polsko, Slovensko čeká ve stejný den duel se Španělskem.

Oba týmy vstoupily do utkání velmi opatrně a diváci v Petrohradu viděli spíše úpornou bitvu než útočné představení. Slováci se sice v závěru první části snažili o tlak, ale proti dobře organizované obraně se nedokázali příliš prosadit. Seveřané navazovali na dobrou defenzivu z úvodního zápasu se Španělskem (0:0).

Ve druhé části ale už byly oba týmy přeci jen odvážnější a slovenské svěřence trenéra Tarkoviče mohl poslat do vedení v 50. minutě Duda, ale přestřelil. Další možnost měl krátce před uplynutím hodiny hry Kucka, který si naskočil na centr Hamšíka, jenže jednak brankáře Olsena nepřekonal a zároveň se později ukázalo, že byl i v ofsajdu.

Tato situace ale jako kdyby Švédy nastartovala a hned o minutu později hlavičkoval nebezpečně Augustinsson, proti němuž musel gólman Dúbravka vytasit parádní zákrok. Hrozbou pro Slováky se několikrát stal útočník Isak, jehož ránu nejprve vychýlil mimo branku Škriniar a při dalším jeho pokusu v 71. minutě se zaskvěl opět Dúbravka.

Seveřané se ale přeci jen dočkali. Čtvrt hodiny před koncem našel Isak rozběhnutého střídajícího Quaisona, Dúbravka ho fauloval a rozhodčí Siebert nařídil pokutový kop. K němu se postavil Forsberg, a byť slovenský brankář směr střely vystihl, proti prudké ráně neměl šanci. Pro Švédy to byla první branka na turnaji a ukončili tím 365 minut dlouhé čekání na gól v rámci evropských šampionátů.

“Je to skvělý pocit. Ve druhé půli jsme se zlepšili a věděli jsme, že umíme být mentálně silní. Quaison se v té situaci zachoval skvěle a byla z toho penalta,„ pochvaloval si Forsberg.

Na první prohře Slováků na šampionátu nic nezměnil ani závar po rohu tři minuty před koncem, ani reklamování ruky po střele Weisse v nastaveném čase. Další penaltu už rozhodčí po konzultaci s videem neodpískal a Švédové mohli slavit důležité vítězství, které je přiblížilo prvnímu postupu do vyřazovací fáze od roku 2004.

Skupina E

Z V R P Skóre B
1. Švédsko 3 2 1 0 4:2 7
2. Španělsko 3 1 2 0 6:1 5
3. Slovensko 3 1 0 2 2:7 3
4. Polsko 3 0 1 2 4:6 1

Vstoupit do diskuse
1

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Los EURO 2024 Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 proběhne od 14. června do 14. července v Německu. Česká fotbalová reprezentace si zahraje skupiny F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Play off
Články odjinud


Články odjinud