20. června 2021 • 19:50

Švýcarsko - Turecko 3:1. Shaqiri pálil, vítězové mohou zamotat český postup

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Fotbalisté Švýcarska na závěr skupiny A na EURO porazili Turecko 3:1 a se čtyřmi body na třetím místě ještě teoreticky mohou zamotat situaci okolo českého postupu. Dvěma góly se blýskl záložník Liverpoolu Xherdan Shaqiri, první gól trefil v úvodu Haris Seferovič.



Švýcaři mají ve skupině A čtyři body stejně jako druhý Wales, který podlehl v souběžně hraném utkání 0:1 Itálii. Svěřenci trenéra Vladimira Petkovice ale mají horší skóre než ostrovní celek, na třetím místě tak musejí čekat na výsledky zbývajících pěti skupin. Do osmifinále postoupí čtyři nejlepší celky ze třetích míst.

Turci vstoupili do utkání aktivně a v prvních pěti minutách si připsali čtyři střelecké pokusy. Sommera nejvíce prověřil Ayhan, jeho ránu z hranice vápna ale švýcarský gólman vyrazil. V šesté minutě ale udeřilo na druhé straně. Seferovic převzal za šestnáctkou míč a z otočky se křižnou střelou trefil přesně k tyči Cakirovy brány.

Turci v úvodním poločase často zkoušeli štěstí ze střední vzdálenosti, po čtvrthodině hry pořádně protáhl Sommera aktivní Müldür. V 26. minutě si ale Shaqiri navedl míč na slabší pravou nohu a výstavním technickým obstřelem nedal Cakirovi šanci.

Shaqiri skóroval jako první Švýcar na čtyřech velkých šampionátech v řadě a vzápětí mohl přidat další zásah. Devětadvacetiletý záložník Liverpoolu postupoval sám na Cakira, jeho další pokus pravačkou ale tentokrát Cakir vykopl mimo tři tyče. Atraktivní první poločas mohl gólově zakončit po velkém sólu přes tři bránící hráče Müldür, Sommer ale potvrdil svůj vynikající výkon.

Švýcaři nepolevili ani po změně stran. Druhý gól na turnaji mohl přidat Embolo, jeho přesnou ránu z úhlu ale Cakir skvělým reflexivním zákrokem zneškodnil, stejně jako Seferovicovu příležitost. V době největšího tlaku výběr helvétského kříže paradoxně inkasoval. V 62. minutě se uvolnil přes bránícího hráče Kahveci a výstavním obstřelem překonal Sommera.

Zápas "bez obran" pokračoval a o šest minut později Švýcaři znovu vedli o dva góly. Na konci rychlého protiútoku stál Shaqiri, který rozšířil svoji bilanci na letošním Euru na dvě trefy a jednu asistenci. Před odkrytou bránu mu přihrál krajní bek Zuber, kterému byla připsána asistence u všech tří dnešních branek švýcarského týmu.

Petkovicovi svěřenci chtěl vyvážit předchozí porážku 0:3 s Itálií a dosáhnout alespoň na vyrovnané skóre v tabulce, Xhaka ale v největší příležitosti trefil z přímého kopu jen tyč. Švýcaři tak zakončili skupinu se čtyřmi body a skóre 4:5. Turci stejně jako na šampionátu v roce 1996 nezískali ani bod a se skóre 1:8 předvedli v základní skupině pátý nejhorší výkon v historii Eura.

Góly

Domácí: 6. Seferović, 26. Shaqiri, 68. Shaqiri

Hosté: 62. Kahveci

Sestavy

Domácí: Sommer – Elvedi, Akanji, Rodríguez – Widmer (90+2. Mbabu), Freuler, Shaqiri (75. Vargas), Xhaka /C/, Zuber (85. Benito) – Seferović (75. Gavranović), Embolo (85. Mehmedi).

Hosté: Çakır – Çelik, Demiral, Söyüncü, Müldür – Ünder (80. Karaman), Tufan (64. Yazıcı), Ayhan (64. Yokuşlu), Kahveci (80. Kökçü), Çalhanoğlu (86. Toköz) – B. Yılmaz /C/.

Náhradníci

Domácí: Mvogo, Kobel, Mbabu, Zakaria, Vargas, Sow, Fassnacht, Benito, Mehmedi, Gavranović, Schär, Cömert

Hosté: Günok, Bayındır, Yokuşlu, Toköz, Karaman, Yazıcı, Meraş, Antalyalı, Kabak, Ünal, Yilmaz, Kökçü, Dervişoğlu

Karty

Domácí: Xhaka

Hosté: Çalhanoğlu, Çelik, Söyüncü

Rozhodčí

Vinčić – Klančnik, Kovačič (SLO)

Stadion

Olympijský stadión, Baku (AZE)

Návštěva

34 000 diváků

Skupina A

Z V R P Skóre B
1. Itálie 4 3 0 0 9:1 9
2. Švýcarsko 3 1 1 1 4:5 4
3. Wales 4 1 1 2 3:6 4
4. Turecko 3 0 0 3 1:8 0

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Los EURO 2024 Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 proběhne od 14. června do 14. července v Německu. Česká fotbalová reprezentace si zahraje skupiny F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Play off
Články odjinud


Články odjinud