21. června 2021 • 19:53

Sev. Makedonie - Nizozemsko 0:3. Favorit slaví, dvakrát pálil Wijnaldum

Autor: iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Fotbalisté Nizozemska porazili na závěr základní skupiny C na mistrovství Evropy Severní Makedonii 3:0 a zůstali stoprocentní. Na úvodní branku Memphise Depaye z první půle navázal po přestávce ve dvěma trefami mezi 51. a 58. minutou Georginio Wijnaldum.



Góly

Domácí:

Hosté: 24. Depay, 51. Wijnaldum, 58. Wijnaldum

Sestavy

Domácí: Dimitrievski – S. Ristovski, D. Velkovski, Musliu, Alioski – E. Bardhi (78. Stojanovski), A. Ademi (79. Nikolov) – Tričkovski (56. Čurlinov), Elmas, Trajkovski (68. Hasani) – Pandev (C) (69. Kostadinov).

Hosté: Stekelenburg – Dumfries (46. S. Berghuis), de Vrij (46. J. Timber), de Ligt, Blind, van Aanholt – F. de Jong (79. Gakpo), Wijnaldum (C), Gravenberch – Depay (66. Weghorst), Malen (66. Promes).

Náhradníci

Domácí: Jankov, Šiškovski, Zajkov, Ristevski, Hasani, Kostadinov, Nikolov, Stojanovski, Velkoski, Spirovski, Avramovski, Čurlinov

Hosté: Bizot, Krul, Veltman, Aké, Berghuis, de Jong, Promes, Klaassen, Weghorst, Koopmeiners, Timber, Gakpo

Karty

Domácí: S. Ristovski, Musliu, Alioski, Kostadinov

Rozhodčí

István Kovács (ROU) – Vasile Florin Marinescu (ROU), Ovidiu Artene (ROU)

Stadion

Johan Cruijff ArenA, Amsterdam

Svěřenci trenéra Franka De Boera postoupili do osmifinále z prvního místa a narazí na třetí tým skupiny D, E, nebo F, což může být i Česko. Duel se odehraje v Budapešti 27. června. Severní Makedonie při svém debutu na ME nezískala ani bod.

„Bylo těžké se na zápas plně koncentrovat, protože už se na pořadí nemohlo nic měnit. Nakonec jsme to zvládli, ale s jiným soupeřem musíme být daleko soustředěnější a ukázat lepší výkon,“ citovala Wijnalduma agentura SID.

„Oranjes“ proti Severní Makedonii vyhráli třetí zápas po sobě a neprohráli ani v jednom z pěti vzájemných duelů. Zároveň to byl jejich 10. duel za sebou, v němž vstřelili minimálně dvě branky. Celkově prohráli na mezinárodní scéně jediný z posledních 13 zápasů.

„Chtěli jsme si tu vést lépe, ale nikdo by neměl být zklamaný, protože to byl náš debut na velké scéně a jediné, co mohu udělat, je, poděkovat hráčům za jejich úsilí,“ řekl trenér Igor Angelovski a dodal, že u reprezentace Severní Makedonie končí. Smlouvu, která mu končí 31. července, neprodlouží. „Je to má poslední tisková konferenci v téhle funkci. Na tenhle turnaj ale budu vzpomínat do konce života,“ doplnil.

Nizozemci měli již před zápasem jistý postup z prvního místa, zatímco Severní Makedonie byla už předem odsouzená v tabulce skupiny C k poslední příčce. Hosté se však alespoň snažili získat první body na ME v historii a do utkání vykročili lépe. Už v 10. minutě překonal po rychlém brejku brankáře Stekelenburga pohotový Tričkovski, rozhodčí ale gól neuznal pro těsný ofsajd.

Svěřenci Angelovského byli dál nebezpeční a ve 22. minutě se opřel do míče na hranici pokutového území Trajkovski, prudkou ranou ale orazítkoval tyč. Neproměněné šance mohly hosty mrzet o dvě minuty později, kdy utekl do brejku Malen, vyměnil si míč s Depayem a druhý jmenovaný otevřel svou 28. brankou v reprezentaci stav zápasu. Gól znovu rozohnil i Severní Makedonce, kteří reklamovali předchozí faul Blinda na Pandeva. Rozhodčí Kovács však po konzultaci s videem branku uznal.

Uklidnění Nizozemci rázem převzali kontrolu a vzápětí mohli přidat další trefu, kdy si na centr z levé strany naběhl Dumfries, brankář Dimitrievski však proti jeho střele vytáhl výborný zákrok. Podobně si vedl i při pozdějším průniku Depaye.

„Oranjes“ udělali do druhé půle dvě změny, avšak byli dál nebezpečnější. Po rohovém kopu v 50. minutě a hlavičce De Ligta sice ještě zastoupil Dimitrievského na brankové čáře Tričkovski, hned nato však Nizozemci podnikli další rychlý útok a centr Depaye dopravil do sítě Wijnaldum.

Hosté zápas nevzdávali a Stekelenburga vystrašil po přímém kopu Bardhi, avšak dvě minuty před dovršením hodiny hry ztráceli už o tři branky, když Depayovu střelu dorazil do sítě znovu Wijnaldum. Díky těmto dvěma zásahům bývalý záložník Liverpoolu překonal reprezentační maximum Marka Van Bastena a má 25 gólů.

Jednadvacet minut před koncem vystřídal Angelovski i svou hlavní hvězdu Pandeva, který se loučil s reprezentační kariérou a tleskali mu fanoušci i spoluhráči. Sedmatřicetiletý kanonýr zaznamenal za 20 let v reprezentaci 38 branek ze 122 zápasů. „Bylo mi ctí pět a půl let s tímhle hráčem pracovat. Šel vždy příkladem a nastavil pro budoucí generace laťku pořádně vysoko,“ dodal Angelovski.

Nizozemci vyhráli všechny tři zápasy v základní skupině ME potřetí v historii a poprvé od roku 2008 si na kontinentálním šampionátu zahrají ve vyřazovací části.

Skupina C

Z V R P Skóre B
1. Nizozemsko 3 3 0 0 8:2 9
2. Rakousko 4 2 0 1 5:5 6
3. Ukrajina 3 1 0 2 4:5 3
4. Makedonie 3 0 0 3 2:8 0

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Los EURO 2024 Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 proběhne od 14. června do 14. července v Německu. Česká fotbalová reprezentace si zahraje skupiny F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Play off
Články odjinud


Články odjinud