12. listopadu 2017 • 19:55

Švýcarsko a Chorvatsko slaví postup na MS. Obě odvety skončily 0:0

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Fotbalisté Švýcarska a Chorvatska postoupili z baráže na mistrovství světa, které bude příští rok hostit Rusko. Švýcaři minulý týden vyhráli v Severním Irsku 1:0 a čtvrtou účast na šampionátu za sebou jim zaručila domácí remíza 0:0. Také Chorvaté si zajistili postup v prvním utkání, které nad Řeckem vyhráli jasně 4:1, zatímco dnes v Pireu si postup pohlídali bezbrankovou remízou.



Švýcarsko mělo na těžkém terénu v Basileji od začátku převahu, ale soupeřovu obranu překonat nedokázalo. Severní Irsko, které v kvalifikační skupině skončilo i před českou reprezentací a usilovalo o první účast na mistrovství od roku 1986, naopak mohlo z ojedinělé šance skórovat.

Jenže hlavičku Jonnyho Evanse v nastavení vykopl z brankové čáry Ricardo Rodríguez a stal se ústřední postavou celého dvojzápasu. Právě obránce AC Milán totiž minulý týden v Belfastu rozhodl o vítězství Švýcarska z velmi sporně nařízené penalty.

"Prožíváme hodně emocí, protože jsme na tom rok a půl pracovali. Navíc jsme vyhráli jedenáct z třinácti zápasů," řekl švýcarský útočník Breel Embolo. "Myslím, že na mistrovství by si zasloužily být oba týmy, ale nakonec rozhodla naše individuální kvalita," dodal.

"Jsem pyšný, že jsem dnes večer mohl tyhle hráče vést. Odevzdali pro mě i vlast úplně všechno," ocenil výkon v odvetě trenér Severního Irska Michael O'Neill. "Pořád je to ale velké zklamání. Baráž rozhodl jeden špatný verdikt, penalta, která se nikdy neměla kopat," vrátil se ke klíčovému okamžiku z úvodního zápasu.

Chorvaté si v Pireu postup bez problémů od začátku hlídali a první střelu na bránu Řekům dovolili až deset minut před koncem. Ani hosté se však do šancí příliš netlačili, přesto byl ve 42. minutě blízko gólu Perišič, který ranou zhruba z dvaceti metrů trefil břevno.

Chorvaté tak udrželi stoprocentní barážovou bilanci, když z ní v letech 1998 a 2014 dokázali postoupit na mistrovství světa, zatímco v letech 2004 a 2012 z ní prošli na evropský šampionát. Trenér Zlatko Dalič navíc ani ve třetím utkání u týmu neprohrál, v baráži navázal na výhru 2:0 nad Ukrajinou v posledním kole základní skupiny.

Sestavy

Domácí: Sommer – Lichtsteiner (C), Schär, Akanji, Ricardo Rodríguez – Shaqiri (81. Freuler), Zakaria, Xhaka, Zuber – Džemaili (61. Mehmedi) – Seferović (87. Embolo).

Hosté: McGovern – Hughes, J. Evans, McAuley, Brunt – Norwood (75. Magennis) – J. Ward (75. Jones), S. Davis (C), Saville, Dallas – Washington.

Náhradníci

Domácí: Bürki, Behrami, Embolo, Elvedi, Fernandes, Fernandes, Gavranović, Freuler, Hitz, Lacroix, Lang, Mehmedi

Hosté: Carroll, Ferguson, Jones, Hodson, Lafferty, Lund, Mannus, Magennis, McArdle, McLaughlin, McNair, Paton

Karty

Domácí: Seferović

Hosté: Brunt, J. Evans

Rozhodčí

Stadion

St. Jakob-Park (Basilej)

Sestavy

Domácí: Karnezis – Torosidis (C), Papastathopoulos, Manolas, P. Retsos – Tziolis, Tachtsidis – Zeca, Bakasetas (59. Gianniotas), Christodulopulos (59. Fortunis) – Mitroglu.

Hosté: Subašić – Vrsaljko, Lovren, D. Vida, Strinić – Rakitić, Modrić (C) (90+2. Mitrović), Brozović – Mandžukić, N. Kalinić (78. Kramarić), Perišić (86. Rebić).

Náhradníci

Domácí: Samaris, Diamantakos, Gianniotas, Oikonomou, Stafylidis, Maniatis, Tzavellas, Kapino, Fortunis, Anestis, Papadopoulos

Hosté: Pašalić, Kramarić, Leovac, Rog, Mitrović, Livaković, Kalinić, Bradarić, Nižić, Vlašić, Pivarić, Rebić

Karty

Domácí: Tachtsidis

Rozhodčí

Kuipers – van Roekel, Zeinstra

Stadion

Georgios Karaiskakis (Pireus)

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa ve fotbale 2018 v Rusku

Play off - pavouk Čtvrtfinále Semifinále Finále Program a výsledky Soupisky Střelci Systém turnaje Stadiony a města Vstupenky Fantasy k MS Informace

Mistrovství světa ve fotbale 2018 se hrálo od 14. června do 15. července 2018 v Rusku. Závěrečný turnaj, na který fanoušci čekají vždy čtyři roky, hostilo 11 ruských měst a 12 stadionů, finále v Moskvě na stadionu Lužniki vyhráli Francouzi nad Chorvatskem 4:2.

Finále
Francie - Chorvatsko 4:2

Zápas o třetí místo
Belgie - Anglie 2:0

Semifinále
Francie - Belgie 1:0
 * Anglie - Chorvatsko 1:2 v prodl. 

Čtvrtfinále
Urugay - Francie 0:2 
* Brazílie - Belgie 1:2
Švédsko - Anglie 0:2 Rusko - Chorvatsko 2:2, 3:4 na penalty

Články odjinud


Články odjinud