Jonáš Bartoš
13. listopadu 2016 • 04:59

Jak se Jarolím liší od Vrby: Na hráče je větší pes, přinesl rychlost i odvahu

Vstoupit do diskuse
0
  • Současný a bývalý trenér české reprezentace Karel Jarolím a Pavel VrbaSoučasný a bývalý trenér české reprezentace Karel Jarolím a Pavel VrbaFOTO: Koláž iSport.cz

    Pavel Vrba s českou fotbalovou reprezentací čtyři úvodní kvalifikační duely na EURO 2016 vyhrál. Karel Jarolím, který v létě vstoupil do světové kvalifikace takřka z voleje, tři zápasy čekal na to, než jeho svěřenci vstřelí první branku. S nově budovaným týmem ale zvládl páteční duel s Norskem a zůstává ve hře. Co dělá oproti svému předchůdci jinak? Server iSport.cz po skončení podzimního kvalifikačního bloku rozebral pět základních bodů.  

  • HERNÍ STYL

    Pavel Vrba

    S národním týmem piloval systém, který se mu osvědčil v Plzni. Tedy vysoko postavení krajní obránci, stopeři s důrazem na rozehrávku a kreativní vyvezení balonu. Na křídlech šikovní rychlíci, kteří spolu s krajními beky tvoří základ pro úspěšnou ofenzivu. Uprostřed dva střední záložníci a jeden podhrot, na vrcholku pyramidy koncový útočník.

    Karel Jarolím

    Jarolím v dosavadních nominacích hodně sází na rychlostní typy, což je pro něj významný atribut zejména u koncových hráčů. Využívá dva druhy rozestavení. Na domácí zápasy se Severním Irskem a Ázerbájdžán vyrukoval se dvěma útočníky, naposledy se vrátil k rozestavení s jedním klasickým hroťákem. Nebojí se experimentů, což vychází ze situace, kdy teprve mužstvo skládá.

    Bořek Dočkal v zápase s NorskemFoto Pavel Mazáč (Sport)

  • HRÁČSKÝ KÁDR

    Pavel Vrba

    Díky čtyřem přípravným zápasům měl čas i prostor na sestavení kostry týmu, do které po úspěšném startu kvalifikace sahal jen minimálně. To se projevilo i v závěrečné nominaci na evropský šampionát, kam Vrba vzal i hráče, co si na jaře prošli zdravotními problémy či nebyli v ideální formě (Rosický, Šural, Lafata, Limberský). Hodně spoléhal na Tomáše Rosického, jenž měl podobně stěžejní funkci, jako mu plnil Pavel Horváth v Plzni. Svého kapitána stavěl na pozici podhrotového hráče, kde mu dával maximální volnost. V kvalifikaci tohle spojení fungovalo, poté však Rosického opět vyřadily zdravotní trable. Stihl se dát do kupy na mistrovství Evropy, kde ale vydržel jen dva zápasy.

    Karel Jarolím

    K dispozici měl jediné přípravné utkání s Arménií a rovnou se šlo na věc. Chybí mu stálice předchozích let včetně dvou největších hvězd Tomáše Rosického a Petra Čecha. Jarolím zatím protáčí spousty hráčů, nebojí se vytáhnout i nové tváře, co mají v klubech slušnou formu. Naposledy s Norskem se mu to povedlo s Krmenčíkem a Zmrhalem, oba se mu odvděčili premiérovými góly. Příjemným objevem je defenzivní štít a poctivý bojovník Lukáš Droppa z ruského Tomsku. Celkově Jarolím hodně staví na generaci hráčů okolo ročníku 1992. Z mladých nadějí (Krejčí, Kadeřábek, Skalák, Brabec, Václav Kadlec, Vydra, Kalas) se stávají ti, co musí mužstvo táhnout.

    Tomáš Rosický sleduje křičícího kouče české reprezentace Pavla Vrbu při zápase s Chorvatskem na EURO 2016Foto Pavel Mazáč (Sport)

  • DISCIPLÍNA

    Pavel Vrba

    V národním mužstvu měl jasně stanovená pravidla, ale většinou spoléhal na zdravý rozum všech hráčů. Když se týmu daří, mívají jeho svěřenci i víc osobního klidu. Na druhou stranu ale vždy hodně dbal na nácviky na hřišti i na video, například tréninkové dávky na soustředění před mistrovstvím Evropy v Rakousku byly hodně výživné.

    Karel Jarolím

    Je známý svým striktním pohledem na životosprávu, na které si potrpí i u reprezentace. Každý hráč na začátku srazu projde kontrolním vážením, aby kouč zjistil, v jakém stavu hráči na reprezentační akci dorazili. „Trenér Jarolím je pedant na stravu, dbá na životosprávu, která se vyžaduje od profesionálního fotbalisty. Za pana Vrby to bylo jinak, dal člověku volnost, že je to profesionál a sám ví, co je pro něj dobré. Jsou k tomu pro a proti, na každého hráče tyhle přístupy působí jinak,“ vysvětlil obránce Filip Novák.

    První radost z výhry v kvalifikaci o MS 2018Foto Pavel Mazáč (Sport)

  • VÝSLEDKY

    Pavel Vrba

    V přípravném období před startem evropské kvalifikace odehrál s reprezentačním týmem čtyři zápasy, ani jednou nevyhrál. Dvě remízy a dvě prohry ale poté přebil snový start kvalifikace. Čtyři podzimní výhry mužstvo pořádně nakoply a víceméně rozhodly o tom, že si národní tým v těžké skupině zajistil přímý postup do Francie. Tam už to Vrbově týmu nevyšlo, z čehož pramenilo značné rozčarování a nespokojenost veřejnosti. Následně trenér přijal nabídku z Ruska a zamířil do Machačkaly.

    Karel Jarolím

    Startovní pozici má o poznání těžší než jeho předchůdce. Po jednom testovacím utkání šel s týmem rovnou do ostré kvalifikace. Tři zápasy čekal na gól, v klíčovém zápase ale v pátek Češi zdolali Norsko 2:1. Jarolím sám přiznal, že po podzimním bloku chtěl mít minimálně o dva body víc. Konečný účet vystaví až závěr kvalifikace, zatím je i přes klopýtavý start pro národní tým cesta do baráže o MS v Rusku stále otevřená.

    Útočník Michael Krmenčík se trefil za reprezentaci při své premiéřeFoto ČTK

  • VYSTUPOVÁNÍ

    Pavel Vrba

    K reprezentaci šel jako nejúspěšnější a nejpopulárnější kouč v zemi, těšil se obrovské podpoře. Ta ještě vzrostla poté, co s podceňovaným týmem dokázal ovládnout těžkou kvalifikační skupinu. Trenér si držel auru úspěšného kouče a když měl náladu, dokázal veřejnost bavit vtipnými hláškami. Letní EURO ale dopadlo velkým rozčarováním. Vrba byl celý turnaj podrážděný, přes novináře nedokázal komunikovat směrem k veřejnosti a špatně nesl kritiku, která se na jeho tým snášela.

    Karel Jarolím

    Zatím působí sympaticky a na veřejnosti získává plusové body. Naposledy pobavil tím, když střelci prvního českého gólu v kvalifikaci slíbil pozvání do fast foodu. S celým realizačním týmem se snaží o otevřenou komunikaci, své kroky trpělivě vysvětluje. Po výhře s Norskem si mohl zhluboka oddechnout, jeho tým zůstává ve hře.

    Trenér české reprezentace Karel Jarolím zažil proti Norsku první soutěžní výhruFoto Barbora Reichová (Sport)

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa ve fotbale 2018 v Rusku

Play off - pavouk Čtvrtfinále Semifinále Finále Program a výsledky Soupisky Střelci Systém turnaje Stadiony a města Vstupenky Fantasy k MS Informace

Mistrovství světa ve fotbale 2018 se hrálo od 14. června do 15. července 2018 v Rusku. Závěrečný turnaj, na který fanoušci čekají vždy čtyři roky, hostilo 11 ruských měst a 12 stadionů, finále v Moskvě na stadionu Lužniki vyhráli Francouzi nad Chorvatskem 4:2.

Finále
Francie - Chorvatsko 4:2

Zápas o třetí místo
Belgie - Anglie 2:0

Semifinále
Francie - Belgie 1:0
 * Anglie - Chorvatsko 1:2 v prodl. 

Čtvrtfinále
Urugay - Francie 0:2 
* Brazílie - Belgie 1:2
Švédsko - Anglie 0:2 Rusko - Chorvatsko 2:2, 3:4 na penalty

Články odjinud


Články odjinud