Radek Špryňar
8. června 2017 • 14:35

Kam se Schickem? Megadiamant, patří na hrot, tvrdí Švancara

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Koubkův majstrštyk: Osm nul a LM pro Česko. Další krok: smlouva a boj o titul?
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
VŠECHNA VIDEA ZDE

Už je důležitou personou reprezentace. Ale poprvé Patrik Schick poznává, jak protivný dokáže být tlak na hráče oblékající národní dres. Veřejnost má za to, že bude sázet góly na počkání. Jenže třeba proti Belgii se spíše na pozici „desítky“ protrápil. Experti by útočníka nejradši viděli v sestavě proti Norsku úplně nahoře. Místo plzeňského tanku Michaela Krmenčíka.



Schick prožívá průlomovou sezonu, skvělé výkony v Sampdorii mu vynesly řady zvučných zájemců a místo v dospělé reprezentaci. Tam se v žádném případě nezařadil jako laciná brož odněkud z pouti, nýbrž coby blyštivý klenot, jenž má pro soubor Karla Jarolíma mimořádnou důležitost. „Je to megadiamant. V Bohemce jsem se do něj přímo zamiloval,“ vypálí bývalý útočník Petr Švancara .

Jenže zatím mu výkony úplně nevychází, z důvodu velkého očekávání se ocitl pod velkým tlakem. Před sobotní kvalifikací o postup na mistrovství světa v Norsku je legitimní otázka: Neměl by Jarolím vymyslet sestavu bez Schicka, aby mu psychicky ulevil?

„V žádném případě. Nemáme lepšího útočníka. Nechci se nikoho dotknout, ale v minulosti jsme měli Skuhravého, Kollera , Baroše a pak už nikoho. Teď zase máme konečně frajera, který může být lídrem,“ myslí si Švancara.

Stejně to vidí i sparťanská legenda Vladimír Táborský. Také on sdílí Schickovu extrémní kvalitu. „Rozuměl bych rozhodnutí Karla Jarolíma nechat ho na lavičce. Je svým způsobem řešení, pustit ho proti Norsku na hřiště jako žolíka. V Sampdorii takhle vstřelil několik branek.

GALERIE: varianty, jak můžou Češi nastoupit proti Norsku

Varianty české sestavy proti Norsku. Kam zařadit Patrika Schicka?
Varianty české sestavy proti Norsku. Kam zařadit Patrika Schicka?

Ve chvíli, kdy je obrana soupeře unavená a nesoustředěná, dovede překvapit individuální akcí. Osobně bych mu ale šanci dal, ten kluk nesmí být znechucený. Od všech je potřeba trochu trpělivosti,“ nabádá dvojnásobný vítěz československé ligy.

První poločas přípravy proti Belgii odehrál Schick jako „desítka“, uprostřed vysunuté tříčlenné záložní formace. Nebyl to propadák, ale také žádná óda na radost. Několikrát špatně rozehrál, občas přišel lacině o míč. Když se po změně stran přesunul místo Michaela Krmenčíka na hrot, ve svém zamilovaném lovišti se cítil mnohem lépe.

„Jednoznačně ho vidím na pozici klasického hrotu. Umí dát branku, připravit šanci pro spoluhráče, hraje dobře hlavou i tělem. Jeho výjimečnost je ve vápně. Musí hrát tam,“ praví Vladimír Táborský.

Podle Petra Švancary nemá problém ani s jednou pozicí. Pro zápas s Norskem by ale doporučoval posadit Krmenčíka a Schicka „uplacírovat“ na samý vrchol sestavy.

„Tam je nejplatnější. V jednadvacítce byl na špici fantastický, tam to umí nejlíp. Strašně věřím, že mu to pomůže. Nehraje alibisticky. Když zkazí balon, hned si žádá další. Takové hráče mám rád. Chce pomáhat, neschovává se. V jeho věku je to obrovské plus. Věřím, že ho Jarolím připraví dobře psychicky a on nám to proti Norsku ukáže.“

I deník Sport se podepisuje pod názor expertů. Schick by měl v sobotní v kvalifikační řeži naskočit na hrotu útoku.

Patrik Schick: kometa ze Sampdorie, která míří na vrchol
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa ve fotbale 2018 v Rusku

Play off - pavouk Čtvrtfinále Semifinále Finále Program a výsledky Soupisky Střelci Systém turnaje Stadiony a města Vstupenky Fantasy k MS Informace

Mistrovství světa ve fotbale 2018 se hrálo od 14. června do 15. července 2018 v Rusku. Závěrečný turnaj, na který fanoušci čekají vždy čtyři roky, hostilo 11 ruských měst a 12 stadionů, finále v Moskvě na stadionu Lužniki vyhráli Francouzi nad Chorvatskem 4:2.

Finále
Francie - Chorvatsko 4:2

Zápas o třetí místo
Belgie - Anglie 2:0

Semifinále
Francie - Belgie 1:0
 * Anglie - Chorvatsko 1:2 v prodl. 

Čtvrtfinále
Urugay - Francie 0:2 
* Brazílie - Belgie 1:2
Švédsko - Anglie 0:2 Rusko - Chorvatsko 2:2, 3:4 na penalty

Články odjinud


Články odjinud