Jan Podroužek
3. září 2017 • 04:59

Návrat opor z lavičky? Dočkal může vrátit kreativitu, Kadeřábek sílu

Vstoupit do diskuse
0
  • Do sestavy národního týmu by se měl vrátit Bořek Dočkal i Pavel KadeřábekDo sestavy národního týmu by se měl vrátit Bořek Dočkal i Pavel KadeřábekFOTO: Michal Beránek (Sport)

    Stálice stály. Nebo spíš seděly. Trenér Karel Jarolím nechal během kvalifikačního zápasu o MS 2018 proti Německu (1:2) jen na lavičce Bořka Dočkala, Ladislava Krejčího a Pavla Kadeřábka a deník Sport porovnává, jaký vliv tato skutečnost mohla na výkon české reprezentace mít. Zejména v případě vynechání Dočkala, za něhož nastoupil třetí stoper Filip Novák, došlo k výraznému zásahu, Češi změnili rozestavení. Při návratu kreativního záložníka – patrně právě za Nováka – by se vrátili k ofenzivnější variantě.

  • kdo hrál pravého beka

    Theodor Gebre Selassie, Pavel Kadeřábek a Jiří Skalák slaví brankuFoto Pavel Mazáč (Sport)

    Theodor Gebre Selassie
    Bilance v reprezentaci: 44 zápasů/3 góly

    + Rychlost, obratnost, zvyk na náročný bundesligový fotbal, v tomhle je na něj spoleh. Hrál by tak jako tak, ale spíš na levém kraji obrany. V zápase všechny svoje přednosti potvrdil.
    – Výkon mu trochu pokazily nepřesnosti ve finální fázi, kam se díky své aktivitě docela pravidelně dostával. Rozhodně měl líp vyřešit situaci před poločasem, třeba střelou, ale centroval mimo.

    KDO BY HRÁL

    Pavel Kadeřábek
    Bilance v reprezentaci: 28 zápasů/2 góly

    + Je v mnohém podobný Gebre Selassiemu, zejména ve fyzickém pojetí fotbalu jsou takřka totožní, jeho výhoda je ale v ještě větší síle, díky níž je nepříjemný v osobních soubojích.
    – Finální fáze, to je zatím jeho největší bolest. Přiznává, že kouč Hoffenheimu Julian Nagelsmann s ním tenhle nedostatek začíná víc a víc pilovat, kvůli tomu je v bundeslize téměř neproduktivní.

  • kdo hrál levého beka

    Julian Brandt se snažil pláchnout Janu BořiloviFoto Barbora Reichová (Sport)

    Jan Bořil
    Bilance v reprezentaci: 1 zápas/0 gólů

    + Jeho forma od letní přestávky vystoupala do velké výšky, patří k nejlepším obráncům v lize, prosazuje se dravostí a silou, stejnými atributy, jaké použil na Němce. Dobrý v osobních soubojích.
    – Nejcitelnější zranitelností je jeho postavení na hřišti. Pokud nastoupí na levé straně, hraje přes nohu, a vzhledem k tomu, že i „po noze“ občas pokulhává v přesnosti, je to pro něj o to těžší.

    KDO BY HRÁL

    Theodor Gebre Selassie
    Bilance v reprezentaci: 44 zápasů/3 góly

    + Oproti Janu Bořilovi by vlevo přidal víc fotbalových dovedností a rozmanitější pohybovou kulturu, přece jen má o něco svěžejší projev a hbitější nohy.

    – Ani on není levák a na téhle straně hřiště hraje přes nohu. Ve finálních akcích proti Němcům mu chyběla přesnost, dvakrát byl v opravdu dobré pozici, a hra přes nohu mu tohle ještě víc ztěžuje.

  • kdo hrál ve středu obrany


    Obránce české reprezentace Filip NovákFoto Barbora Reichová (Sport)

    Filip Novák
    Bilance v reprezentaci: 9 zápasů/0 gólů

    + Ve tříčlenném stoperském složení zastupoval roli leváka, což se ve středu obrany vždycky hodí. V těsných soubojích tělo na tělo nepropadal, z tohoto pohledu dostál svých zkušeností.

    – Není to stoper, to je zkrátka pravda, nýbrž levý obránce. V těžkém testu na cizí pozici měl pár problémů, nechytil náběh skórujícího Tima Wernera.

    KDO BY HRÁL (systém by se změnil na pět záložníků)

    Bořek Dočkal
    Bilance v reprezentaci: 33 zápasů/6 gólů

    + Touhle změnou by se vrátila reprezentace do původního rozestavení, útočnějšího. Bořek Dočkal v něm má úlohu kreativního a produktivního záložníka s citem pro standardky a finální přihrávku.

    – Rychle na první pohled by šlo rozpoznat, že Češi by byli zranitelnější v obraně. V zatahování dozadu Bořek Dočkal zaostává, vypadl by tím článek v sestavě, který by výrazněji pomohl.

  • kdo hrál pravého záložníka

    Jan Kopic byl po utkání hodně zklamanýFoto Barbora Reichová (Sport)

    Jan Kopic
    Bilance v reprezentaci: 6 zápasů/1 gól

    + Nechyběla mu aktivita, což je první důležitý předpoklad. V ofenzivních akcích nechyběl, měl dost sil vždy doplnit spoluhráče. Vypracoval si i dobrou šanci, kterou mu Němci zablokovali.

    – Má potíže s tím, že obecně nebývá příliš úspěšný, když se snaží přejít přes protihráče. Kdysi měl období, že si na souboj ani netroufl, teď kuráž má, ale ztrácí velké množství míčů.

    KDO BY HRÁL

    Ladislav Krejčí
    Bilance v reprezentaci: 36 zápasů/5 gólů

    + Ofenzivní dovednosti, to znamená solidní rychlost, a za předpokladu dobré formy schopnost hrát jeden na jednoho a i proti přesile. Umí se dostat do nebezpečného prostoru, nahrát na gól.

    – Má docela velké výkonnostní výkyvy, jednou patří k oporám, jindy je ho složité na hřišti vůbec zahlédnout. Velké rezervy má také při pomáhání obraně, což nepodceňuje, ale je slabý v soubojích.

    DALŠÍ ZAJÍMAVOSTI OHLEDNĚ NÁRODNÍHO TÝMU V KVALIFIKACI NA MISTROVSTVÍ SVĚTA 2018 ČTĚTE V NEDĚLNÍM VYDÁNÍ DENÍKU SPORT.

    Elektronickou verzi si můžete přečíst ZDE>>>

    Titulní strana nedělního vydání deníku SportFoto Sport

    Deník Sport v čtečce přímo ve vašem počítači objednávejte zde, nebo přímo na www.isport.cz/epaper >>

    Deník Sport v App Storu pro mobily a smart phony se systémem iOS (Apple) stahujte zde >>

    Deník Sport v Google play pro mobily a smart phony se systémem Android stahujte zde >>

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa ve fotbale 2018 v Rusku

Play off - pavouk Čtvrtfinále Semifinále Finále Program a výsledky Soupisky Střelci Systém turnaje Stadiony a města Vstupenky Fantasy k MS Informace

Mistrovství světa ve fotbale 2018 se hrálo od 14. června do 15. července 2018 v Rusku. Závěrečný turnaj, na který fanoušci čekají vždy čtyři roky, hostilo 11 ruských měst a 12 stadionů, finále v Moskvě na stadionu Lužniki vyhráli Francouzi nad Chorvatskem 4:2.

Finále
Francie - Chorvatsko 4:2

Zápas o třetí místo
Belgie - Anglie 2:0

Semifinále
Francie - Belgie 1:0
 * Anglie - Chorvatsko 1:2 v prodl. 

Čtvrtfinále
Urugay - Francie 0:2 
* Brazílie - Belgie 1:2
Švédsko - Anglie 0:2 Rusko - Chorvatsko 2:2, 3:4 na penalty

Články odjinud


Články odjinud