4. září 2017 • 04:58

Češi klíčové duely o MS nezvládají, jednou už je srazili také Irové

Autor: Daniel Ryl
Vstoupit do diskuse
0
  • Češi klíčové deuly v boji o MS nezvládají, jednou už je srazili také IrovéČeši klíčové deuly v boji o MS nezvládají, jednou už je srazili také IrovéFOTO: koláž iSport.cz

    Česká fotbalová reprezentace bojuje o účast na mistrovství světa už pošesté. Baráž si ovšem zahrála pouze dvakrát a jenom jednou se probojovala na závěrečný turnaj. Aby mohli svěřenci Karla Jarolíma napodobit mužstvo z roku 2005, musí dnes bezpodmínečně zvítězit na půdě Severního Irska (20:45). I to už jednou Čechům vystavilo stopku a zhoršilo jejich negativní bilanci v kvalifikačních zápasech, kdy šlo matematicky o všechno. Podívejte se, jak si v takových zápasech český tým vedl v předchozích kvalifikacích na světový šampionát.

  • Chovancova parta Francii nedobyla

    Čechům sebral naděje na MS v roce 1998 duel ve Španělsku, ale také domácí prohra s JugosláviíFoto Milan Šťastný (Sport)

    Kvalifikace MS 1998: Španělsko - Česko 1:0 (8. června 1997, Valladolid).
    Umístění ve skupině: 3. místo.

    První kvalifikační boj o mistrovství světa v historii samostatné české reprezentace skončil pro český fotbal hořce. Čerství vicemistři Evropy v úvodních čtyřech zápasech kvalifikace na světový šampionát v roce 1998 ztratili osm bodů.

    Svěřenci Dušana Uhrina staršího dokázali porazit pouze Maltu (6:0), následně remizovali se Španělskem (0:0), s Jugoslávií nezvládli venkovní duel (0:1) a prohráli také v domácí odvetě na Letné (1:2).

    VIDEO | Přísně nařízená penalta sebrala Čechům naději na MS v roce 1998


    V pátém kvalifikačním duelu na španělské půdě tak potřeboval český tým bodovat. „Tenhle zápas mi snad ani nepřipomínejte,“ vypálil v rozhovoru pro iDnes.cz v roce 2011 zesnulý brankář Pavel Srníček.

    Právě po jeho údajném střetu s unikajícím Alfonsem Pérezem byla nespravedlivě nařízená penalta, kterou ve 41. minutě proměnil Fernando Hierro. Češi si tak z Valladolidu odvezli těsnou porážku, která jim definitivně vzala naděje na účast v baráži. „Sice si ze zápasu moc nepamatuju, ale na ten do nebe volající zářez nezapomenu,“ vzpomínal Srníček.

    Čeští fotbalisté následně zdolali Faerské ostrovy 2:0, padli 1:2 na Slovensku, vyhráli na Faerských ostrovech 2:0 a uspěli také na Maltě (1:0) i se Slovenskem (3:0). Celkových 16 bodů jim však stačilo pouze na třetí místo před Slovenskem a se ztrátou sedmi bodů na Jugoslávii.

  • Výhra nastartovala belgickou noční můru

    Český tým rozstřílel v roce 2001 Bulhary 6:0 a zajistil si postup do neúspěšné baráže s BelgiíFoto Deník Sport

    Kvalifikace MS 2002: Česko - Bulharsko 6:0 (6. října 2001, Praha). ‚
    Umístění ve skupině: 2. místo - baráž.

    Mužstvo, které po senzační jízdě kvalifikací na ME 2000 závěrečný turnaj smolně nezvládlo a skončilo už ve skupině, mělo zabojovat o postup do Japonska a Jižní Koreje.

    Ve skupině C, kde mimochodem narazilo i na Severní Iry a dvakrát je porazilo, se ovšem pořádně nadřelo. Z Malty dovezlo remízu 0:0, stejně hrálo doma s Dánskem, u něj padlo 1:2 a na Islandu schytalo porážku 1:3.

    SESTŘIH | Vítězství 6:0 nad Bulhary poslalo český tým do baráže o MS 2002


    Po vydřené domácí výhře 3:2 nad Maltou, kdy ztratili Češi vedení 2:0, mělo rozhodnout poslední domácí utkání s Bulharskem. Přímý souboj o postup do baráže odstartovali svěřenci Jozefa Chovance skvostně.

    Už po 28 minutách vedlo po brankách Tomáše Rosického, Pavla Nedvěda a Milana Baroše 3:0. Po přestávce se pak první dva trefili podruhé a Vrastislav Lokvenc korunoval parádní výkon domácího týmu šestým gólem.

    „Hráči podali fantastický výkon, ovace fanoušků jsou zasloužené,“ těšilo trenéra Jozefa Chovance. Jeho tým nakonec skončil na druhém místě s náskokem tří bodů na Bulhary a zamířil do baráže, kde měl proti Belgii plnit roli favorita.

    Český výběr však venku padl 0:1, a když v domácí odvetě inkasoval v 85. minutě po penaltě Marca Wilmotse, její sen o účasti na asijském šampionátu skončil.

  • Do třetice všeho dobrého

    Marek Heinz byl jedním z úspěšných střelců, kteří výhrou ve Finsku nastartovali cestu na MS v roce 2006Foto Profimedia.cz

    Kvalifikace MS 2006: Finsko - Česko 0:3 (12. října 2005, Helsinky).
    Umístění ve skupině: 2. místo - baráž.

    Čeští fotbalisté se před necelými dvanácti lety ocitli ve stejné pozici, ve které byli v roce 2001. Tým, vedený Karlem Brücknerem, měl za sebou výtečné EURO v roce 2004 a soupeřům v Evropě naháněl hrůzu.

    Ve své kvalifikační skupině často dokázal plnit roli favorita, přestože se několikrát nadřel, ale dvakrát klopýtl s Nizozemskem a nečekanou porážkou 0:2 v Rumunsku si v boji o světový šampionát zavařil.

    VIDEO | Postup do baráže v roce 2005 zařídili Jun, Rosický a Heinz


    O postup do baráže měl rozhodnout duel ve Finsku, kde Češi museli zvítězit, aby přeskočili druhé Rumuny, kteří už pouze čekali. Český tým se navíc musel na severu Evropy obejít bez nejlepšího střelce kvalifikace Jana Kollera a pouze na lavičce začal Milan Baroš.

    Toho nakonec nahradil útočník Tomáš Jun a právě jeho gól po šesti minutách hry dodal českému týmu klid. Když se krátce po přestávce prosadili Tomáš Rosický a Marek Heinz, mohl český fotbal slavit.

    V následné baráži se střetl s Norskem, na jehož půdě vystřelil důležitou výhru 1:0 Vladimír Šmicer a v domácím duelu rozhodl o stejném triumfu Tomáš Rosický. Český tým se tak poprvé v historii probojoval na mistrovství světa do Německa, kde v konkurenci USA, Ghany a Itálie vypadl už ve skupině.

  • Cestu do Afriky zavřeli Irové

    Český tým zakončil neúspěšnou kvalifikaci na MS v roce 2010 remízou se Severními IryFoto Pavel Mazáč (Sport)

    Kvalifikace MS 2010: Česko - Severní Irsko 0:0 (14. října 2009, Praha).
    Umístění ve skupině: 3. místo.

    Dnešní utkání nebude mezi Severním Irskem a Českem první klíčovou konfrontací v boji o mistrovství světa. Oba týmy na sebe nenarazily jen v letech 2000 a 2001, ale také v boji o světový šampionát, který se před sedmi lety uskutečnil v Jižní Africe.

    Česká reprezentace měla ve vyrovnané skupině se Slovenskem, Slovinskem, Severním Irskem a Polskem plnit šanci žhavého kandidáta na postup, ale všemu bylo jinak.

    VIDEO | Češi v boji o mizivou naději uhráli se Severními Iry pouze bod


    Český tým začal bezbrankovou remízou v Belfastu, následně prohrál 1:2 v Polsku a s bodem se vracel i ze Slovinska. Když čeští fotbalisté doma padli se Slovenskem 1:2 a na jeho půdě uhráli pouze remízu 2:2, naděje na postup už bylo pouhou teorií.

    I proto nahradil trenéra Petra Radu zkušený Ivan Hašek a v posledních dvou zápasech zabojoval o zázrak. Po výhře nad 2:0 nad Polskem potřeboval zdolat Severní Irsko. Konkurent ze Slovinska ovšem zvítězil na Slovensku a Češi tak zároveň potřebovali, aby Slovinci senzačně prohráli na půdě trpaslíka ze San Marina.

    Česká reprezentace ovšem uhrála po bídném výkonu pouze bezbrankovou remízu 0:0 a Slovinci navíc zvítězili 3:0, čímž si postup do baráže vybojovali oni. 

  • Italská senzace se nekonala

    Čeští fotbalisté přišli o reálnou naději na MS v roce 2014 na hřišti ItálieFoto Barbora Reichová (Sport)

    Kvalifikace MS 2014: Itálie - Česko 2:1 (10. září 2013, Turín).
    Umístění ve skupině: 3. místo.

    Domácí remíza s Dánskem, porážka 0:3 na jeho půdě a remíza s Bulhary sebraly českému týmu naději i před čtyřmi lety, ale hřebíčkem do rakve byla nečekaná domácí porážka 1:2 s Arménií, kterou Češi posunuli postup do roviny divoké teorie.

    Vyrovnaná skupina totiž zavinila, že právě na druhý tým z české skupiny B padl Černý Petr a baráž se ho netýkala. Čechům tak nezbývalo nic jiného, než v Turíně zaskočit domácí Itálii a v závěru kvalifikace zabojovat o senzaci.

    VIDEO | Češi potřebovali v roce 2013 v Itálii senzaci, bohužel na ni nedosáhli


    Výběr Michala Bílka sice po první půli vedli po trefě Libora Kozáka 1:0, ale ve druhém poločase během tří minut dvakrát inkasovali a mistrovství světa v Brazílii zůstalo pouhým snem.

    Porážka v Itálii byla posledním zápasem Michala Bílka na lavičce národního týmu, po němž přebral žezlo jeho asistent Josef Pešice. Zkušený trenér vedl mužstvo do konce kvalifikace, dokázal vyhrát na Maltě (4:1) i v Bulharsku (1:0), ale závěrečný turnaj v Jižní Americe sledoval pouze u televize. 

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa ve fotbale 2018 v Rusku

Play off - pavouk Čtvrtfinále Semifinále Finále Program a výsledky Soupisky Střelci Systém turnaje Stadiony a města Vstupenky Fantasy k MS Informace

Mistrovství světa ve fotbale 2018 se hrálo od 14. června do 15. července 2018 v Rusku. Závěrečný turnaj, na který fanoušci čekají vždy čtyři roky, hostilo 11 ruských měst a 12 stadionů, finále v Moskvě na stadionu Lužniki vyhráli Francouzi nad Chorvatskem 4:2.

Finále
Francie - Chorvatsko 4:2

Zápas o třetí místo
Belgie - Anglie 2:0

Semifinále
Francie - Belgie 1:0
 * Anglie - Chorvatsko 1:2 v prodl. 

Čtvrtfinále
Urugay - Francie 0:2 
* Brazílie - Belgie 1:2
Švédsko - Anglie 0:2 Rusko - Chorvatsko 2:2, 3:4 na penalty

Články odjinud


Články odjinud