Jonáš Bartoš
4. září 2017 • 23:32

Důvody, proč Česko přišlo o MS: Kde je lídr a góly? A hrůza v Belfastu

Vstoupit do diskuse
0
  • Veliké zklamání ve tvářích českých fotbalistůVeliké zklamání ve tvářích českých fotbalistůFOTO: Barbora Reichová (Sport)

    V zápase o všechno čeští fotbalisté selhali. Prohra 0:2 v Severním Irsku znamená už dva zápasy před koncem kvalifikace, že Jarolímův výběr se příští rok na světový šampionát v Rusku bude dívat maximálně v televizi. Co způsobilo jasné vyhoření v kvalifikaci? Server iSport.cz našel pět hlavních důvodů, proč se celku vůbec nedařilo.

  • Domácí remízy

    Fotbalisté Ázerbájdžánu slaví bod na české půděFoto Pavel Mazáč (Sport)

    Vývoj kvalifikace naznačil už samotný začátek. Domácí remízy 0:0 se Severním Irskem a Ázerbájdžánem měly dopadnout úplně jiným skóre. V obou zápasech (především se Severním Irskem) čeští fotbalisté měli dost šancí na to, aby urvali víc bodů. Přičtěme k tomu jasnou prohru 0:3 z Německa, vychází z úvodního bloku zápasů pouhé dva body, ve hře jich přitom bylo hned devět. Češi tak ztráceli od samotného začátku a ve zbytku kvalifikace už se nevzpamatovali.

  • Hrůza v Belfastu

    Fotbalisté Severního Irska po druhém gólu do sítě ČeskaFoto Reuters

    V momentě, kdy šlo o všechno a Češi museli urvat tři body, hráči v červených barvách naprosto selhali. V Severním Irsku si v prvním poločase nechali dát dva zbytečné góly a prakticky bylo po zápase. Trenér Jarolím ještě v 66. minutě držel na trávníku pět obránců, ofenzivní snaha o zdramatizování duelu se odehrávala v obrovské křeči. Kombinovat se dařilo maximálně po hranici velkého vápna, Severní Irové si zápas v naprostém klidu zkušeně hlídali. Zatímco rozverní domácí fanoušci zpívali oslavné chorály, česká družina polykala hořké kapky, které znamenají konec kvalifikačních nadějí.

  • Řekni, kde ty góly jsou…

    Patrik Schick dorazil na reprezentační sraz zraněnýFoto Barbora Reichová (Sport)

    Souvisí to s úvodními domácími remízami. Čeští fotbalisté se v ofenzivě celou kvalifikaci nebývale trápili, trenér Jarolím nedokázal najít vhodného střelce. Šest gólů proti San Marinu určitě zvedlo hráčům sebevědomí, tam se ale kvalifikace nevyhrává. Dva nulové zápasy doma se Severním Irskem a Ázerbájdžánem, pouhý gól v Norsku a vrchol bídy v Severním Irsku… Sympatický výkon doma proti Německu (1:2) s Daridovou pumelicí bohužel zmizí ve stínu nevýrazných výkonů ze zmíněných duelů, odkud Češi měli tahat potřebné body.  

  • Chyběl jasný lídr

    Tomáš Sivok po porážce s tureckými fotbalistyFoto Pavel Mazáč (Sport)

    Tomáš Sivok jako příslušník starší generace, který v reprezentaci pamatoval i časy Kollera , Baroše , Ujfalušiho a spol., herně vybouchl v duelu v Norsku. Marek Suchý jako druhý muž s kapitánskou páskou zahrál výborně pouze doma s Německem. Zejména směrem dopředu Čechům zoufale scházel jasný lídr, který by strhl zbytek týmu. Čas Tomáše Rosického nejspíš opravdu skončil a nikdo takový v týmu není. Vladimír Darida sice odvádí slušné penzum práce, nadstavbovým typem hráče pravidelně rozhodující zápasy asi nikdy nebude. Neprosadil se ani  Bořek Dočkal , nejlepší český střelec v minulé úspěšné kvalifikaci o mistrovství Evropy 2016. 

  • Hledání ideální sestavy

    Trenér Karel Jarolím zatím nedal české reprezentaci herní tvář a výsledky také nemáFoto Profimedia.cz

    Trenér Jarolím začal skládat nový tým, logicky musel vyzkoušet víc mladých adeptů. Celkem protočil přes 30 hráčů, ideální složení základní jedenáctky ale nedal dohromady ani za sedm soutěžních zápasů. Jistou pozici měl pouze Tomáš Vaclík v brance, ostatní řady se neustále měnily. Tým stále hledá tvář, za Jarolímova působení v tomto směru neproběhl téměř žádný posun. 

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa ve fotbale 2018 v Rusku

Play off - pavouk Čtvrtfinále Semifinále Finále Program a výsledky Soupisky Střelci Systém turnaje Stadiony a města Vstupenky Fantasy k MS Informace

Mistrovství světa ve fotbale 2018 se hrálo od 14. června do 15. července 2018 v Rusku. Závěrečný turnaj, na který fanoušci čekají vždy čtyři roky, hostilo 11 ruských měst a 12 stadionů, finále v Moskvě na stadionu Lužniki vyhráli Francouzi nad Chorvatskem 4:2.

Finále
Francie - Chorvatsko 4:2

Zápas o třetí místo
Belgie - Anglie 2:0

Semifinále
Francie - Belgie 1:0
 * Anglie - Chorvatsko 1:2 v prodl. 

Čtvrtfinále
Urugay - Francie 0:2 
* Brazílie - Belgie 1:2
Švédsko - Anglie 0:2 Rusko - Chorvatsko 2:2, 3:4 na penalty

Články odjinud


Články odjinud