5. září 2017 • 20:30

Dovalil: Jarolím přišel pozdě, točil moc hráčů. Chybí odborné analýzy

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
V čem se Pardubice zlepšily? Pánik - bez komentáře. Marinčin by chyběl hodně
PRVNÍ DOJEM: Vsetín by si měl pomoct přesilovkami. Naskočí do baráže Jágr?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Bývalý trenér reprezentace do 21 let Jakub Dovalil považuje za ostudu, že český národní tým v kvalifikační skupině porazil jen San Marino a Norsko a pondělní prohrou 0:2 v Severním Irsku definitivně přišel o šanci postoupit na mistrovství světa 2018. Současný sportovní ředitel Teplic viděl problém také ve velké rotaci hráčů a dlouhém bezvládí po loňském odchodu kouče Pavla Vrby.



"Naše vystoupení v kvalifikační skupině byla spíš ostuda, protože jsme porazili jenom San Marino a Norsko doma, což bohužel nestačí," řekl Dovalil v rozhovoru s ČTK.

"Ozývají se hlasy, že naši hráči nehrají v top klubech, ale nemyslím si, že bychom měli horší hráče než třeba Severní Irsko. To je velké asi jako Praha, má necelé dva miliony obyvatel a my jsme mu ve dvou zápasech nevstřelili branku," doplnil.

Podle Dovalila bylo chybou, že trenér Karel Jarolím přebral reprezentaci pozdě. "Když po Euro 2016 skončil Pavel Vrba , tak se tam stala velká manažerské chyba v tom, že nový trenér nebyl jmenovaný hned. Karel Jarolím byl ještě v Mladé Boleslavi a nastoupil asi tři neděle před rozhodujícím utkáním. Z vlastní zkušenosti vím, že hledání hráčů a komunikace s nimi stojí hodně času. Tohle bylo velmi složité," upozornil třiačtyřicetiletý kouč.

Za další problém považoval příliš velkou rotaci hráčů. "Když jsme loni v říjnu prohráli 0:3 v Německu, tak potom proti Ázerbájdžánu (0:0) nastoupilo asi deset nových hráčů. Hledala se optimální sestava, bylo tam hodně změn a to tomu neprospělo," konstatoval Dovalil.

Podle něj bylo pro české mužstvo příliš složité špatně rozjetou kvalifikaci dotahovat až v samém závěru. "V podstatě bylo hotovo po Německu (1:2). Sice se říká, že naděje umírá poslední, ale mít tři zápasy a ztrácet sedm bodů by vyžadovalo hodně velké štěstí, abychom to zvládli," prohlásil rodák z Prahy.

Vadí mu, že vedení českého fotbalu v poslední době rezignovalo na analýzy velkých reprezentačních akcí. "Například Němci byli na devatenáctce, vyhráli jednadvacítku a konfederační pohár a v srpnu z toho udělali obrovský workshop. To má přínos pro mládež a výchovu talentů," upozornil Dovalil.

"U nás je těchto odborných analýz poskrovnu a bez toho se český fotbal neposune dál. Euro 2016 se vyřídilo tím, že se nepovedl zápas proti Turecku. Teď se docela povedla devatenáctka, ale nikde zatím neproběhlo nějaké hodnocení. I z této kvalifikace by měl být nějaký výstup, abychom se z toho poučili a šli dál," přidal.

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa ve fotbale 2018 v Rusku

Play off - pavouk Čtvrtfinále Semifinále Finále Program a výsledky Soupisky Střelci Systém turnaje Stadiony a města Vstupenky Fantasy k MS Informace

Mistrovství světa ve fotbale 2018 se hrálo od 14. června do 15. července 2018 v Rusku. Závěrečný turnaj, na který fanoušci čekají vždy čtyři roky, hostilo 11 ruských měst a 12 stadionů, finále v Moskvě na stadionu Lužniki vyhráli Francouzi nad Chorvatskem 4:2.

Finále
Francie - Chorvatsko 4:2

Zápas o třetí místo
Belgie - Anglie 2:0

Semifinále
Francie - Belgie 1:0
 * Anglie - Chorvatsko 1:2 v prodl. 

Čtvrtfinále
Urugay - Francie 0:2 
* Brazílie - Belgie 1:2
Švédsko - Anglie 0:2 Rusko - Chorvatsko 2:2, 3:4 na penalty

Články odjinud


Články odjinud