David Pávek
6. září 2017 • 12:07

Sýrie má naději, kterou Česko ztratilo. Míří na MS i s odpůrcem Assada

Autor: David Pávek
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Koubkův majstrštyk: Osm nul a LM pro Česko. Další krok: smlouva a boj o titul?
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
VŠECHNA VIDEA ZDE

Že fotbal spojuje a překonává všechny hranice, to zřejmě zní jako vyčpelé klišé. Senzační cestu reprezentace Sýrie lze ale ztěží popsat jinak. Národní tým země, kterou už šest let zmítá občanská válka, se gólem v poslední minutě proti Íránu probil do baráže o mistrovství světa, a může se tak postarat o nevídaný úspěch. A dostat se příští rok na turnaji v Rusku do elitní společnosti, v níž bude chybět třeba i Česká republika.



Už to vypadalo bledě. Když čtvrtý rozhodčí zvedl tabuli určující dobu nastavení, prohrávala Sýrie s Íránem 1:2. Uzbekistán tou dobou uhrál bezbrankovou remízu s Jižní Koreou, která tak z druhého místa postoupila automaticky, Syřané museli dát alespoň jednu branku, aby Uzbeky přeskočili a dostali se na barážové třetí místo.

A pak, v poslední minutě, dostal míč do běhu Omar al Soma, útočník arabského Al-Ahli, a poslal míč brankáři jeslemi. 2:2, třetí místo zajištěno a oslavy plné radosti i slz mohly započít.

Syrská reprezentace musí kvůli občanské válce hrát všechny zápasy na cizím hřišti, například výhru nad Katarem si syrští fotbalisté užili na stadionu v Malajsii. Nedostatek domácího prostředí jim ale nezabránil v solidní formě - z deseti zápasů tři vyhráli, čtyřikrát remizovali a jen ve třech případech odešli poražení.

I samotná skvadra hráčů je specifická, jde totiž téměř pouze o příznivce syrského prezidenta Bašára Assada. "Téměř" proto, že jeden z tahounů týmu, útočník Firas al-Khatib, je naopak opoziční aktivista který žije v exilu v Kuvajtu.

Sám dřív prohlašoval, že za reprezentaci nenastoupí, dokud režim prezidenta Assada nepřestane s bombardováním území, která drží opozice. V srpnu se ale vrátil do Damašku a za bouřlivého přijetí fanoušků se do nároďáku vrátil. "Není lepší pocit než ten z návratu domů," svěřil se Firas.

Snad jen jedna věc by to mohla trumfnout - premiérový postup na světový šampionát. K tomu už zbývají jen dva kroky, ovšem nemalé. Syřané musí v asijské baráži porazit Austrálii, pokud se jim to povede, čeká je ještě jeden barážový zápas, a to se čtvrtým týmem severoamerické části kvalifikace. Fotbalisté Sýrie, kteří chtějí lidem ve své zemi dát aspoň jeden malý důvod k radosti, se mohou zastavit až na šampionátu v Rusku.

Syřané podporují svůj národní tým na cestě na MS
Syřané podporují svůj národní tým na cestě na MS

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa ve fotbale 2018 v Rusku

Play off - pavouk Čtvrtfinále Semifinále Finále Program a výsledky Soupisky Střelci Systém turnaje Stadiony a města Vstupenky Fantasy k MS Informace

Mistrovství světa ve fotbale 2018 se hrálo od 14. června do 15. července 2018 v Rusku. Závěrečný turnaj, na který fanoušci čekají vždy čtyři roky, hostilo 11 ruských měst a 12 stadionů, finále v Moskvě na stadionu Lužniki vyhráli Francouzi nad Chorvatskem 4:2.

Finále
Francie - Chorvatsko 4:2

Zápas o třetí místo
Belgie - Anglie 2:0

Semifinále
Francie - Belgie 1:0
 * Anglie - Chorvatsko 1:2 v prodl. 

Čtvrtfinále
Urugay - Francie 0:2 
* Brazílie - Belgie 1:2
Švédsko - Anglie 0:2 Rusko - Chorvatsko 2:2, 3:4 na penalty

Články odjinud


Články odjinud