Jonáš Bartoš
8. října 2017 • 04:55

Kopic zapomíná na aféru, výkony letí vzhůru. Mám víc prostoru, říká

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
Samek o Slavii a italském trápení: Těžký půlrok. Řešil se návrat do Česka
VŠECHNA VIDEA ZDE

Poučil se, šel do sebe a prospívá mu to na hřišti. Jan Kopic prožívá báječný start do sezony. Dává góly, nahrává na ně, prosadil se i do základní sestavy národního týmu. Sedmadvacetiletý záložník se dostal do ideální pohody. Přitom ještě na jaře řešil mimofotbalové problémy a do většiny zápasů chodil jako náhradník. „Cítím se dobře,“ libuje si hráč Viktorie Plzeň.



Kopic si v této sezoně připsal čtyři branky, k nim přidal i čtyři ligové asistence. Jeho proměna bije do očí. Věří si, směrem dopředu si dovolí nadstandardní věci a stává se rozdílovým hráčem.

„Cítím se dobře. Trenér Vrba mi věří, dal mi šanci i trenér Jarolím. Jsem rád, že jsem se v Ázerbájdžánu odvděčil gólem. Nebylo to lehké utkání, i když jsme vyhráli zaslouženě. Převedl jsem si formu i do reprezentace,“ hlásí spokojeně.

Kopic prožívá mimořádný start do sezony. Začíná předvádět fotbal, kvůli kterému ho Plzeň kupovala před dvěma lety z Jablonce. Hbité křídlo sice dokázalo zaujmout, ale dlouho to nebylo úplně ono. Až nyní, po návratu Pavla Vrby na plzeňskou střídačku, začíná předvádět svůj ideální fotbal. Chytil snad nejlepší formu v životě?

Plány na San Marino? Dát co nejvíc branek a pobavit fanoušky, plánují fotbalisté
Video se připravuje ...

„Nemám moc rád tahle přirovnání,“ ohradí se. „Tohle je fotbal. V Plzni máme strašně široký kádr, ve čtvrtek kluci vyhráli přesvědčivě 4:1 s Opavou. Nepovedou se vám dva zápasy a jste na střídačce. Velkou váhu bych tomu nepřikládal. Ale samozřejmě jsem rád, že mi to takhle jde,“ říká s pokorou.

Kopic ještě na jaře řešil nepříjemné trable. Na veřejnost vyšlo najevo, že půjčil půl milionu korun muži, ze kterého se vyklubal drogový dealer, zatímco jeho tehdejší spoluhráč Ondřej Vaněk si od stejné osoby údajně měl shánět drogy. Oba kvůli tomu dokonce vypovídali u soudu.

„Člověk dělá chyby, ve fotbale i v osobním životě. Příjemné to nebylo, ale přečkal jsem to úplně v pohodě,“ ohlíží se zpětně. „Byl jsem neopatrný, takový je život. Všichni dělají chyby, chyba to byla, já to vím a už si na to samozřejmě dám pozor,“ říká přesvědčivě.

Liberec - Plzeň: Krásnou kombinaci Plzně začal i zakončil Kopic a Viktoria vede 3:0
Video se připravuje ...

Teď už ale může myslet na příjemnější věci. Kopic na startu sezony nabral ohromnou formu a i přes tlačenici mezi plzeňskými křídly se drží v sestavě. Trenér Vrba ho navíc na hřišti nechává prakticky pokaždé celých 90 minut a věří mu.

„Každý trenér má trošku jiné pokyny, i když to není nic zásadního. Dřív jsem se měl držet víc u lajny, teď mám víc prostoru si sbíhat na střed, vyměnit se doprava, doleva. Je to volnější a zatím mi to vyhovuje,“ přiznává.

V Plzni na jeho pozici můžou hrát hned čtyři další hráči – Martin Zeman, Milan Petržela, Václav Pilař a Jan Kovařík. „Všude v lize by tihle hráči patřili do základu. Ale můžou hrát jen dva, je to prostě boj. Hrajeme ligu, Evropskou ligu i český pohár, zápasů bude dost. Je důležité, abychom měli široký kádr,“ uvědomuje si.

Jan Kopic poslal Čech v Baku do vedení
Jan Kopic poslal Čech v Baku do vedení

A co s ním dělá taková konkurence? „Udržuje nás to v pozornosti. Nepovedou se jeden, dva zápasy a trenér to může otočit. Navíc na krajích hřiště se to střídá často. Není možné si udržet formu po celý podzim, je dobře, že tam máme čtyři, pět hráčů, kteří jsou na tom výkonnostně podobně,“ uvědomuje si.

Zvýšená sebedůvěra Kopicovi pomáhá v tom, aby naplno prodal svůj potenciál. „Když se necítíte v pohodě, na hřišti si tolik nedovolíte, Teď vím, že když dvakrát, třikrát zkazím, počtvrté mi to vyjde a ta situace může rozhodnout zápas. To je pro hráče důležité, když si to vsugeruje do sebe a pomáhá mu to,“ zdůrazňuje.

Výbornými výkony se dostal i do reprezentace, za kterou velmi pravděpodobně v neděli večer nastoupí v základní sestavě v závěrečném duelu kvalifikace proti San Marinu.

Pak už přepne koncentraci směrem ke klubovým bitvám. Už příští neděli jede Plzeň na ligový šlágr na Spartu. „Tam je to vždycky strašně vyhecované. Dřív to bylo spíš tak, že Plzeň se hecnula na Spartu, teď se spíš Sparta hecne na Plzeň, bude to trošku jiná role. Jedeme na vítězné vlně, budeme chtít dobré výkony předvést i na Letné,“ věří Kopic.

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa ve fotbale 2018 v Rusku

Play off - pavouk Čtvrtfinále Semifinále Finále Program a výsledky Soupisky Střelci Systém turnaje Stadiony a města Vstupenky Fantasy k MS Informace

Mistrovství světa ve fotbale 2018 se hrálo od 14. června do 15. července 2018 v Rusku. Závěrečný turnaj, na který fanoušci čekají vždy čtyři roky, hostilo 11 ruských měst a 12 stadionů, finále v Moskvě na stadionu Lužniki vyhráli Francouzi nad Chorvatskem 4:2.

Finále
Francie - Chorvatsko 4:2

Zápas o třetí místo
Belgie - Anglie 2:0

Semifinále
Francie - Belgie 1:0
 * Anglie - Chorvatsko 1:2 v prodl. 

Čtvrtfinále
Urugay - Francie 0:2 
* Brazílie - Belgie 1:2
Švédsko - Anglie 0:2 Rusko - Chorvatsko 2:2, 3:4 na penalty

Články odjinud


Články odjinud