9. října 2017 • 04:30

Baráž si zasloužíme, řekl kouč Slováků. Ale chce to souhru okolností

Autor: pav, mms
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
Nezmarova vize a Kaniovy peníze: nový Liberec. Co Kulenovič a Slavia?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Povinnost si splnili. Slovenská reprezentace díky výhře 3:0 nad Maltou a remíze konkurenčního Skotska se Slovinskem (2:2) uzmula druhé místo ve skupině F, osm bodů za suverénní Anglií. Teď jim zbývá čekat, jak dopadnou zápasy rivalů z jiných skupin. "Soustředil jsem se na svoji práci, tu mohu ovlivnit. Hráče jsme připravili, oni vyhráli zápas, podali výkon. To ostatní jde mimo nás," prohlásil po zápase v rozhovoru pro RTVS Ján Kozák, trenér slovenského národního mužstva.



Hrát navzdory čtyřem porážkám baráž? I to se může Slovákům povést. Bylo by to symbolické, protože jejich cesta kvalifikací připomínala divokou jízdu na horské dráze. Zvraty, emoce, pády a návraty… Začátek chutnal hořce: dva zápasy, dvě porážky o jediný gól. Jenže pak Kozákův tým pětkrát za sebou vyhrál a snil o baráži.

Následovala porážka se suverénní Anglií a potom dostaly slovenské plány zásadní trhlinu: ve čtvrtek se nechal v Glasgowě hloupě vyloučit křídelník Róbert Mak za nafilmovaný pád ve vápně a po vlastním gólu kapitána Martina Škrtel ´a z 89. minuty Slováci smolně padli. Neděle ale přinesla novou naději.

Slovenská reprezentace spoléhala na to, že Skotsko nevezme všechny body Slovincům. To se povedlo, zápas skončil 2:2, Kozákův výběr ale zároveň musel porazit Maltu. Fanouškům dal klid útočník Dinama Bukurešť Adam Nemec, který se gólově prosadil ve 33. a 62. minutě. Třetí branku přidal v 69. minutě středopolař Herthy Berlín Ondrej Duda. "Bude mě velmi mrzet, pokud nám bude chybět jeden bod. Tahle generace si zaslouží hrát baráž o MS," řekl pro RTVS trenér Kozák.

"Tyhle duely jsou pro nás nejnáročnější. Ale ukázalo se, že kvalita je na naší straně," okomentoval výhru 3:0 střelec Nemec. "Máme hráče, kteří dokáží vytvořit šance. Jsem rád, že mohu s tak kvalitními hráči hrát. Marek Hamšík má fenomenální přihrávky, což ukázal i dnes. Pak to stačí jen proměnit," rozplýval se po utkání.

Co potřebují Slováci k postupu do baráže

Cestu našich sousedů do baráže o mistrovství světa může ovlivnit několik zápasů. Slováci budou v pondělí sledovat skupinu D, ve které potřebují, aby Wales remizoval s Irskem, potažmo Srbsko prohrálo s Gruzií. Také by jim pomohlo, kdyby ve skupině I skončil střet Chorvatů s Ukrajinci remízou.

Díky tomu by Slovensko v tabulce druhých týmů skončilo na příčce zajišťující baráž. Naděje je velká, může se ale také stát, že jim tato možnost o bod uteče.

Radost z toho, že výsledky ve skupině F přály Slovákům, neskrýval ani záložník Marek Hamšík. "Super, doufali jsme, že zvítězíme a Skotové ne," prohlásil lídr záložní řady národního týmu i italské Neapole. "Vyhráli jsme zaslouženě. Pondělní zápasy budeme určitě všichni sledovat. Není to v našich rukou, musíme držet palce před obrazovkami," dodal 30letý hráč.

Víru už začíná projevovat i dvougólový kanonýr Adam Nemec. "Mám s pozitivním myšlením trochu problém, ani jsem nevěřil, že Skotové zaváhají. Balkánci se na to většinou vykašlou, když o nic nejde," řekl 32letý útočník. "Naštěstí dnes Slovinci uhráli bod a dali nám teoretickou šanci na postup. Odteď už budu věřit," slíbil hrdina klíčového zápasu.

On i zbytek národního týmu Slovenska bude bedlivě sledovat zápasy, které začínají v pondělí ve 20:45. Až ty určí jejich nejbližší budoucnost.

Góly

Domácí: 33. Nemec, 63. Nemec, 69. Duda

Hosté:

Sestavy

Domácí: Dúbravka – Hubočan (87. Mazáň), Škriniar, Škrtel, Pekarík – Weiss, Hamšík, Lobotka, Duda, Rusnák (87. Mihalík) – Nemec.

Hosté: Hogg – Zerafa, Camilleri, Agius, S. Borg – Gambin (76. Failla), P. Fenech (89. Borg), R. Fenech, S. Pisani – Schembri, Effiong.

Náhradníci

Domácí: Polaček, Kozáčik, Ďurica, Greguš, Gyömbér, Hrošovský, Mihalík, Mazáň, Štetina, Sabo

Hosté: Bonello, Arab, Attard, Bezzina, Borg, Failla, Magri, Micallef, Zerafa

Karty

Domácí: Duda

Hosté: P. Fenech, S. Pisani, Schembri, Zerafa

Rozhodčí

Mazzoleni P. (Ita)

Stadion

City Arena Trnava (Trnava)

Návštěva

17776 diváků

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa ve fotbale 2018 v Rusku

Play off - pavouk Čtvrtfinále Semifinále Finále Program a výsledky Soupisky Střelci Systém turnaje Stadiony a města Vstupenky Fantasy k MS Informace

Mistrovství světa ve fotbale 2018 se hrálo od 14. června do 15. července 2018 v Rusku. Závěrečný turnaj, na který fanoušci čekají vždy čtyři roky, hostilo 11 ruských měst a 12 stadionů, finále v Moskvě na stadionu Lužniki vyhráli Francouzi nad Chorvatskem 4:2.

Finále
Francie - Chorvatsko 4:2

Zápas o třetí místo
Belgie - Anglie 2:0

Semifinále
Francie - Belgie 1:0
 * Anglie - Chorvatsko 1:2 v prodl. 

Čtvrtfinále
Urugay - Francie 0:2 
* Brazílie - Belgie 1:2
Švédsko - Anglie 0:2 Rusko - Chorvatsko 2:2, 3:4 na penalty

Články odjinud


Články odjinud