9. října 2017 • 11:54

"Egyptský Buffon" se dočkal. Na prvním MS bude hrát v Jágrově věku

Autor: pav
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Pro evropský fotbal je synonymem dlouhověké kvality Gianluigi Buffon. Legendární brankář Juventusu oslaví v lednu příštího roku čtyřicetiny a pokud Itálie projde baráží, v létě zakončí svou bohatou kariéru už na rekordním šestém mistrovství světa. Svého Gigiho má i africký kontinent. Essam el-Hadary je ještě o pár let starší, o to sladší pro něj bude zakončení jeho dvě dekády dlouhé cesty na světový šampionát.



Na světový šampionát v Rusku poslal Egypťany dvěma góly proti Kongu Mohamed Salah, hvězda Liverpoolu. Nikdo ale z postupu neměl větší radost než gólman Essam el-Hadary, který poprvé oblékl dres národního týmu v době, kdy Salahovi byly pouhé čtyři roky, a další z klíčových hráčů, záložník Stoke City Ramadan Sobhi, ještě ani nebyl na světě.

Gólman, který v lednu oslaví už 45. narozeniny, chytá už od roku 1993, tři roky nato debutoval v reprezentaci. V Evropě možná není tak známý, koneckonců tu strávil jen jednu sezonu v dresu švýcarského Sionu, pro africké a asijské fanoušky je ale modlou. Momentálně působí v Saudské Arábii, kde je kapitánem týmu Al-Taawoun, největší jméno si ale udělal doma, v egyptském Al-Ahly.

Ač se v Evropě neprosadil, nelituje, jak řekl minulý týden v rozhovoru pro FIFA.com. "Už jsem ve své kariéře zvládl skoro všechno. Vyhrál jsem 37 trofejí a užil jsem si mnoho skvělých momentů, jako naši výhru nad Itálií na Konfederačním poháru v roce 2009," řekl zkušený gólman, než si posteskl: "Jediné, co mi chybí, je účast na mistrovství světa."

VIDEO | Jak se v Káhiře slavil postup na mistrovství světa

El-Hadary, který s Egyptem čtyřikrát vyhrál Africký pohár národů, musel překousnout neúspěch hned v šesti kvalifikacích na mistrovství světa, na sedmý pokus se ale dílo podařilo. "Faraóni" ovládli africkou kvalifikační skupinu E před Kongem, Ugandou a Ghanou a poprvé od roku 1990 si tak zahrají na světovém šampionátu.

Velezkušený gólman tak bude konečně moci na velké scéně předvést schopnosti, díky kterým ho hvězdný útočník Didier Drogba v klubovém magazínu Chelsea jmenoval svým nejtěžším oponentem. A především si připíše světový rekord - v 45 letech jako vrstevník stále aktivní hokejové legendy Jaromíra Jágra se stane nejstarším hráčem, který si připíše start na mistrovství světa. 

Prvenství sebere jinému brankáři, kolumbijské legendě Farydu Mondragónovi, který na šampionátu v roce 2014 nastoupil 3 dny po svých 43. narozeninách.

Essam el-Hadary je národním hrdinou Egypta. Zkušený brankář v 45 letech poprvé okusí atmosféru mistrovství světa
Essam el-Hadary je národním hrdinou Egypta.  Zkušený brankář v 45 letech poprvé okusí atmosféru mistrovství světa

El-Hadary přitom letošní Africký pohár národů začal jako trojka, kvůli zdravotním problémům mladších kolegů ale musel do brány už v prvním zápase. A podával tak heroické výkony, že 10 hodin a 53 minut držel neprůstřelnost, poprvé inkasoval až v semifinále a dovedl Egypt ke stříbru. I proto po čtyřicítce vedl svůj národ do kvalifikace jako jednička a kapitán, a stejnou roli hodlá zastávat i na MS.

"Vždycky jsem chtěl hrát co nejdéle," přiznal pro FIFA.com velezkušený egyptský kapitán. "Když jsem hrál v Al-Ahly, Ahmed Nagui (současný trenér brankářu Egypta) mi říkal, že ukončím kariéru tak v padesáti," dodal s úsměvem. Jestli bude chtít tohle proroctví naplnit a překonat svůj vlastní rekord ještě v roce 2022 na turnaji v Kataru, to zatím prozradit nechtěl.

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa ve fotbale 2018 v Rusku

Play off - pavouk Čtvrtfinále Semifinále Finále Program a výsledky Soupisky Střelci Systém turnaje Stadiony a města Vstupenky Fantasy k MS Informace

Mistrovství světa ve fotbale 2018 se hrálo od 14. června do 15. července 2018 v Rusku. Závěrečný turnaj, na který fanoušci čekají vždy čtyři roky, hostilo 11 ruských měst a 12 stadionů, finále v Moskvě na stadionu Lužniki vyhráli Francouzi nad Chorvatskem 4:2.

Finále
Francie - Chorvatsko 4:2

Zápas o třetí místo
Belgie - Anglie 2:0

Semifinále
Francie - Belgie 1:0
 * Anglie - Chorvatsko 1:2 v prodl. 

Čtvrtfinále
Urugay - Francie 0:2 
* Brazílie - Belgie 1:2
Švédsko - Anglie 0:2 Rusko - Chorvatsko 2:2, 3:4 na penalty

Články odjinud


Články odjinud