iSport.cz
18. listopadu 2020 • 22:36

Česko - Slovensko 2:0. Národní tým slaví postup mezi elitu Ligy národů

Autor: iSport.cz, Radek Špryňar
Vstoupit do diskuse
24
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Tleskejme! Česko se v příštím ročníku Ligy národů bude pravidelně setkávat s evropskou honorací. Pod vládou Jaroslava Šilhavého počtvrté v řadě ve federálním derby sejmulo Slovensko. Po koulích Tomáše Součka a Zdeňka Ondráška bralo výhru 2:0. A zároveň, vzhledem k porážce Skotska v Izraeli, se stalo premiantem Ligy B. Tím pádem si národní tým zajistil postup do elitní skupiny, a co je také podstatné, ve složitém kvalifikačním systému o průnik na MS 2022 si vypracoval dobrou výchozí pozici směrem k případné baráži. Dobrá práce, pánové.



Góly

Domácí: 17. T. Souček, 55. Ondrášek

Hosté:

Sestavy

Domácí: Vaclík (46. Koubek) – Coufal, Brabec, Kalas, Matějů – T. Souček, Král – Masopust (46. Černý), Darida (C) (88. Barák), Jankto (74. J. Kopic) – Ondrášek (66. Vydra).

Hosté: Rodák – Pekarík, Gyömbér, Škriniar, Hubočan – Lobotka (62. Hrošovský) – Rusnák (62. Suslov), Kucka (67. Greguš), Hamšík (C), Mak (62. Šafranko) – Ďuriš (81. Schranz).

Náhradníci

Domácí: Koubek, Mandous, Zima, Jemelka, Barák, Dočkal, Kopic, Krmenčík, Černý, Holeš, Vydra, Novák

Hosté: Jakubech, Greif, Pauschek, Valjent, Greguš, Suslov, Schranz, Mazáň, Mráz, Hrošovský, Šatka, Šafranko

Karty

Hosté: Hrošovský

Rozhodčí

Çakır – Duran, Ongun (vš. TUR)

Stadion

Doosan Arena, Plzeň

Čtyři zápasy, čtyři triumfy, skóre 8:2. Tak drtivá je převaha Česka v měření se Slovenskem. Trenér Jaroslav Šilhavý derby zápasy umí. I v Plzni potvrdil, že ušít taktiku na bývalého federálního partnera mu nečiní žádné problémy. Jeho tým si i ve čtvrtém vzájemném zápase za poslední dva roky došel k přesvědčivému vítězství.

V prvním poločase zmrazil ambice hostů gólem Tomáš Souček, po pauze Slovensko definitivně zlomil Zdeněk Ondrášek. Česko tak splnilo svoji část ambiciózního plánu. O tu druhou se postaral Izrael, který na své půdě přetlačil Skotsko1:0. Národní tým se tak na poslední možnou chvíli vyšplhal v tabulce Ligy B na první místo a v příštím ročníku Ligy národů bude soupeřit s evropskou smetánkou.

Bravo! Žádné vymýšlení, Jaroslav Šilhavý poslal na bojiště vítěznou sestavu z nedělního duelu s Izraelem. A minimálně v prvních dvaceti minutách si nemusel nic vyčítat. Česko vládlo. Zejména po pravé straně vymýšlelo nebezpečné situace. Všemu dění velela dvojice Vladimír Coufal a Zdeněk Ondrášek.

Krajní bek West Hamu četnými náběhy vytvářel zmatky ve slovenské defenzivě, do vápna sypal ostré a přesné centry. A holohlavý útočník se každou chvíli držel za hlavu z promarněných příležitostí. Už po třech minutách vyplaval na přední tyči, hlavou lízl míč, který se ještě snažil do branky procpat Aleš Matějů, jenže v těžké pozici dorážku nezvládl.

O chvilinku později znovu přiletěl balon z pravé strany, Ondrášek tentokrát pálil pravačkou, jenže Marek Rodák reflexivně stihl vydařenou ránu konečky prstů vytlačit na tyč. A do třetice si plzeňský pracant našel míč ve vápně, slovenský čaroděj však další skvělou ránu odvrátil na roh. A z něj už udeřilo. Jakub Jankto vykroutil od praporku ideální míč do šestnáctky, nejvýše tentokrát vyskočil Tomáš Souček a precizně zamířil k tyči.

Jakmile se český tým donutil k rychlé kombinaci, byl rival v těžkých problémech. Zdařilou partii hrál Matějů, stejně jako Coufal byl často v náběhu, po jednom takovém výletu připravil palebnou pozici Součkovi. Ten však nártem pálil nepřesně.

Slováci? Kromě jedné situace z konce prvního poločasu, kterou v poslední chvíli uhasil výtečný Coufal, evidentně ztráceli. Šilhavého hoši byli pohyblivější, zejména ve středu pole dominovali, byli agresivnější, v obraně důrazní.

Po pauze Česko přežilo šanci Petera Pekaríka, to se blýskl střídající gólman Tomáš Koubek. A o pár minut později odskočilo do dvoubrankového náskoku. Další novic na trávníku Václav Černý našel ve vápně Ondráška, jenž s pomocí teče napočtvrté zamířil přesně mezi tyče. Pak už se zápas víceméně dohrával. Národní tým měl splněno.

Skupina 2

Z V R P Skóre B
1. Česko 6 4 0 2 9:5 12
2. Skotsko 6 3 1 2 5:4 10
3. Izrael 6 2 2 2 7:7 8
4. Slovensko 6 1 1 4 5:10 4

Vstoupit do diskuse
24

FORTUNA:LIGA - první fotbalová liga 2023/2024

Nejvyšší česká fotbalová soutěž FORTUNA:LIGA se i v sezoně 2023/2024 odehraje ve formátu s nadstavbou. Vrací se skupina o Evropu, protože české týmy budou mít v nadcházející sezoně opět pět pohárových účastníků. Titul obhajuje Sparta Praha.

Základní část - tabulka a rozpis zápasů Dresy iSport Index Sestřihy zápasů VIDEO momenty Fantasy liga

Stránky klubů: Viktoria Plzeň * Slavia Praha * Sparta Praha * Bohemians 1905

Fotbal dnes * Liga mistrů * Evropská liga * Konferenční liga

Skupina 2
Články odjinud


Články odjinud