27. září 2022 • 22:35

Švýcarsko - Česko 2:1. Výpadek v první půli a sestup, Souček nedal penaltu

Autor: iSport.cz, ČTK
Vstoupit do diskuse
32
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
Zima dohnal(a) Slavii, Trpišovského díl viny. Sparta má víc herní nadstavby
VŠECHNA VIDEA ZDE

Bohužel, česká reprezentace prohrála ve Švýcarsku 1:2 a sestupuje z elitní skupiny Ligy národů… Národní tým doplatil na výpadek z prvního poločasu, kdy během dvou minut dostal dva góly. Před pauzou snížil Patrik Schick, obrat, který byl pro záchranu mezi nejlepšími nutný, už ale Češi nedotáhli. I proto že kapitán Tomáš Souček po hodině hry neproměnil penaltu a hned třikrát mužstvo trenéra Jaroslava Šilhavého trefilo brankovou konstrukci.



Národní tým hrál elitní divizi ve třetím ročníku Ligy národů poprvé a skupinu zakončil se čtyřmi body. Získal je v červnových úvodních dvou domácích zápasech, následné čtyři duely prohrál.

Liga národů do velké míry nahrazuje přípravné zápasy a týmům dává dodatečnou šanci postoupit na mistrovství Evropy či světa. Tentokrát se dvanáctka celků, které se nedostanou na Euro 2024 do Německa z klasické kvalifikace, v play off utká o zbylá tři místa na šampionátu. Pořadí v Lize národů rozhoduje i o složení košů pro los kvalifikace, který se uskuteční 9. října. Český celek bude po dnešní prohře figurovat v druhém koši.

Svěřenci kouče Šilhavého, s nímž FAČR na jaře prodloužila smlouvu na nadcházející kvalifikační cyklus, zakončí letošní rok v listopadu přípravnými zápasy s Faerskými ostrovy a v Turecku.

Kompletní známkování českého týmu si projděte zde >>>

Český tým letos poprvé nastoupil v rozestavení se čtyřmi a ne třemi obránci. Šilhavý udělal oproti utkání s Portugalskem čtyři změny v základní sestavě, kam se nově dostali stoper Kúdela, hrající indonéskou ligu, křídelník Černý a dvojice plzeňských záložníků Kalvach s Vlkanovou. Druhý jmenovaný hrál v reprezentaci od začátku poprvé v kariéře.

Češi vstoupili do zápasu aktivněji než soupeř. V úvodu hlavičkoval po rohu Souček, v sedmé minutě o kousek přestřelil Jemelka a v osmé minutě byl ještě blíže ke gólu Vlkanova. Poměrně daleko za vápnem napřáhl a radost z premiérové trefy v národním celku mu pokazilo břevno.

V polovině úvodního dějství přiťukl Schick Černému a Švýcary, kteří se na rozdíl od českého týmu kvalifikovali na nadcházející mistrovství světa v Kataru, podržel brankář Sommer. Domácí udeřili hned ze své první velké šance. Na centr od Shaqiriho si na malém vápně naskočil nepokrytý Remo Freuler a hlavou překonal Vaclíka.

Krátce po rozehrání inkasovali Šilhavého svěřenci po hrubé chybě podruhé. Kalvachovu zpětnou přihrávku na stopery vystihl Breel Embolo, potáhl míč, dostal se až na hranici vápna a pak přesnou přízemní střelou k tyči zvýšil.

Hosté se z nepovedené minuty chvíli vzpamatovávali, ale ještě do přestávky se jim povedlo zkorigovat stav. Ve 42. minutě ještě nabíhající Coufal po centru z voleje napálil vnější tyč, ale za další tři minuty po Kalvachově kolmici a Zimově přihrávce do vápna poslal balon z první nekompromisně pod břevno Schick. Útočník Leverkusenu si ve 35. utkání za reprezentační „áčko“ připsal 18. branku.

Česká radost po snížení Patrika Schicka
Česká radost po snížení Patrika Schicka

Do druhého poločasu vystřídal stopera Kúdelu Havel a kvůli zranění už nenastoupil Vaclík, kterého v české brance vystřídal Staněk. Plzeňský gólman měl hned v úvodu štěstí, že Embolo zblízka z dorážky minul. V 56. minutě Staněk švýcarského útočníka vychytal, při zákroku proti hlavičce se lehce narazil o tyč, ale mohl pokračovat.

Po hodině hry měli Češi jedinečnou šanci na srovnání. Elvedi ve vápně srazil Schicka, ale kapitán Souček zahrál nařízenou penaltu špatně a nechal vyniknout Sommera. Šilhavého svěřenci neproměnili pokutový kop v druhém utkání po sobě, proti Portugalcům neuspěl Schick.

V 73. minutě si Vargas zasekl míč kolem Coufala, střelou na přední tyč překonal Staňka, ale radost mu po zásahu videorozhodčího zkazil ofsajd. Dvě minuty před koncem pak hosté potřetí v utkání trefili brankovou konstrukci, do tyče hlavičkoval střídající Kuchta.

Góly

Domácí: 29. Freuler, 30. Embolo

Hosté: 45. Schick

Sestavy

Domácí: Sommer – Widmer, Elvedi, Schär, Rodríguez – Freuler (90+3. Jashari), Xhaka (C) – Shaqiri (65. Steffen), Sow (79. Zakaria), Vargas (79. Amdouni) – Embolo (65. Seferović).

Hosté: Vaclík (46. Staněk) – Coufal, Kúdela (46. Havel), Zima, Jemelka – Souček (C), Kalvach (64. Kuchta) – Černý (79. Ševčík), Barák (64. Provod), Vlkanova – Schick.

Náhradníci

Domácí: Mvogo, Mbabu, Itten, Zakaria, Seferović, Steffen, Amdouni, Ndoye, Cömert, Frei, von Ballmoos, Jashari

Hosté: Staněk, Pavlenka, Zelený, Hložek, Kuchta, Provod, Havel, Lingr, Tecl, Ševčík, Král, Stronati

Karty

Domácí: Elvedi, Zakaria

Rozhodčí

Peljto – Macić, Beljo (všichni BIH).

Stadion

Kybunpark (St. Gallen)

Skupina 2

Z V R P Skóre B
1. Španělsko 6 3 2 1 8:5 11
2. Portugalsko 6 3 1 2 11:3 10
3. Švýcarsko 6 3 0 3 6:9 9
4. Česko 6 1 1 4 5:13 4

Vstoupit do diskuse
32

FORTUNA:LIGA - první fotbalová liga 2023/2024

Nejvyšší česká fotbalová soutěž FORTUNA:LIGA se i v sezoně 2023/2024 odehraje ve formátu s nadstavbou. Vrací se skupina o Evropu, protože české týmy budou mít v nadcházející sezoně opět pět pohárových účastníků. Titul obhajuje Sparta Praha.

Základní část - tabulka a rozpis zápasů Dresy iSport Index Sestřihy zápasů VIDEO momenty Fantasy liga

Stránky klubů: Viktoria Plzeň * Slavia Praha * Sparta Praha * Bohemians 1905

Fotbal dnes * Liga mistrů * Evropská liga * Konferenční liga

Skupina 2
Články odjinud


Články odjinud