27. března 2019 • 12:34

V 84. minutě prohrávali 0:3, přesto nepadli. Nebylo to o štěstí, jásal kouč Dánů

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
Zima dohnal(a) Slavii, Trpišovského díl viny. Sparta má víc herní nadstavby
VŠECHNA VIDEA ZDE

Velké drama do poslední minuty nabídly kvalifikační zápasy o postup na evropský fotbalový šampionát v Basileji a Oslu, které skončily shodně 3:3. Zatímco Švýcaři neudrželi třígólový náskok a nechali Dány vyrovnat, Norové doma zachránili v nastavení alespoň bod se Švédy, kteří krátce předtím obrátili skóre.



Švýcaři odskočili v 76. minutě už do třígólového trháku a vše nasvědčovalo tomu, že bez problémů navážou na sobotní výhru 2:0 v Gruzii. Jenže v 84. minutě snížil Jörgensen a o čtyři minuty později se Dánové zásluhou Gytkjaera přiblížili na rozdíl jediné branky. Bod vybojovali hosté ve třetí minutě nastavení díky Dalsgaardovi.

"Podle mě to není o štěstí. To, že jsme se vrátili zpátky proti takovému celku, jakým je Švýcarsko, ukázalo náš charakter. Je to fantastické," řekl na tiskové konferenci trenér Seveřanů Age Hareide. "Po prvním poločase jsme si řekli, že bychom neměli prohrát a do druhého jsme vstoupili jako jiný tým, ale další dva góly nám to zkomplikovaly. Ve fotbale jdete z nebe do pekla, proto se mu stále věnuji," dodal. 

Poklonu vysekl Dánům i kouč Švýcarů Vladimir Petkovič. "Patří jim velké uznání. Ne každý by to dokázal," uznal rodák ze Sarajeva.

Góly

Domácí: 19. Freuler, 66. Xhaka, 76. Embolo

Hosté: 84. Zanka, 88. Gytkjaer, 90+3. Dalsgaard

Sestavy

Domácí: Sommer – Mbabu, Elvedi, Akanji, Ricardo Rodríguez (46. Benito) – Zakaria, Xhaka (C) (79. Sow), Freuler – Embolo, Al. Ajeti (71. Mehmedi), Zuber.

Hosté: Schmeichel – Dalsgaard, Kjaer (C), Zanka, Stryger Larsen – Schöne (71. P.-E. Höjbjerg), Delaney – Eriksen – Y. Poulsen, N. Jörgensen (70. Gytkjaer), Braithwaite.

Náhradníci

Domácí: Mvogo, Omlin, Benito, Fassnacht, Gavranović, Klose, Lang, Lichtsteiner, Mehmedi, Sow, Steffen

Hosté: Lössl, Rönnow, Andersen, Ankersen, Billing, Bruun Larsen, Dolberg, Gytkjaer, Höjbjerg, Christensen, Knudsen, Lerager

Karty

Domácí: Zakaria, Akanji, Embolo

Hosté: N. Jörgensen

Rozhodčí

Damir Skomina – Jure Praprotnik, Robert Vukan (všichni Slovinsko)

Stadion

St. Jakob-Park (Basilej)

Norové vedli po necelé hodině hry 2:0, ale v 70. minutě se prosadil Švéd Claesson. V 86. minutě si domácí Nordtveit srazil Quaisonovu střelu nešťastně do vlastní sítě a o pět minut později dokonal obrat sám Quaison. Poslední slovo si však ve skandinávském derby vzal Kamara, jenž v sedmé minutě nastaveného času zachránil Norům bod.

Divoká přestřelka aktéry překvapila. "Zní to jako fikce v porovnání s tím, co jsem si představoval. Takový výsledek bych si nikdy netipnul," prohlásil švédský kouč Norů Lars Lagerbäck, který v minulosti reprezentaci Tre kronor vedl.

"Bezbranková remíza zněla pravděpodobněji než 3:3. Překvapilo nás, že jsme si proti Lagerbäckovu týmu vytvořili tolik šancí, obzvlášť venku. Víme, jaký fotbal chce hrát, takže to bylo otevřenější, než jsme si mysleli," konstatoval švédský obránce Ludwig Augustinsson.

Góly

Domácí: 41. Johnsen, 59. J. King, 90+7. Kamara

Hosté: 71. Claesson, 87. Quaison, 90+1. Quaison

Sestavy

Domácí: Jarstein – Elabdellaoui (C), Nordtveit, Ajer, Aleesami – Ödegaard, Selnaes, Henriksen, M. Elyounoussi (72. Kamara) – Johnsen (88. Sörloth), J. King.

Hosté: Olsen – Krafth, Helander, Granqvist (C), Augustinsson – Seb. Larsson (62. Isak), Ekdal (66. Svensson), K. Olsson (90+5. Andersson), Claesson – Quaison, Berg.

Náhradníci

Domácí: Möller Daehli, Elyounoussi, Fossum, Grytebust, Hovland, Johansen, Kamara, Linnes, Rosted, Sörloth, Svensson, Brätveit

Hosté: Andersson, Durmaz, Fransson, Johnsson, Larsson, Lustig, Nordfeldt, Papagiannopoulos, Sema, Svensson, Tinnerholm, Isak

Karty

Domácí: Selnaes, Nordtveit, Johnsen, Ajer

Hosté: K. Olsson, Claesson, Helander

Rozhodčí

Rocchi – Tegoni, Peretti (všichni ITA)

Stadion

Ullevaal Stadion, Oslo

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Skupina A
Články odjinud


Články odjinud