Jonáš Bartoš
1. července 2015 • 08:46

NEJ střelec ME Kliment: Takovou botku jsem nikdy nedostal, smál se

Vstoupit do diskuse
0
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
Nezmarova vize a Kaniovy peníze: nový Liberec. Co Kulenovič a Slavia?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Smutní Češi končili na domácím šampionátu jednadvacítek před branami semifinále, jeden primát ale domácí výprava získala. Útočník Jan Kliment se stal díky hattricku proti Srbsku nejlepším střelcem turnaje. „Myslím, že to nečekal asi nikdo,“ usmíval se jednadvacetiletý hráč ve chvíli, kdy od zástupců firmy Adidas převzal zlatou kopačku pro nejlepšího kanonýra mistrovství Evropy.



Největší překvapení turnaje? Zcela jistě výkon Jana Klimenta v zápase se Srbskem. Do té doby neznámý útočník, který původně vůbec nefiguroval v nominaci Jakuba Dovalila, zamířil třikrát přesně do branky soupeře a zařídil výhru 4:0.

Na turnaji v Česku nakonec nikdo nevstřelil víc branek, Jan Kliment tak po finálovém duelu Švédska s Portugalskem převzal Zlatou kopačku pro nejlepšího střelce. Až za ním skončili Kevin Volland (Německo) a John Guidetti (Švédsko), oba si připsali dvě branky a jednu asistenci.

Kliment má Zlatou kopačku. Je to první velká bota, smál se král střelců ME
Video se připravuje ...

„Pro mě je to určitě vrchol dosavadní kariéry, takové botky jsem nedostával ani jako malý. Tohle je má první velká, jsem strašně rád,“ usmíval se český střelec při pohledu na nádhernou kopačku ve zlaté barvě. „Před turnajem to nečekal asi nikdo, ale dopadlo to takhle. Měl jsem i trošku štěstí.“

Nejlepší střelci ME do 21 let 2015

3 góly - Jan Kliment (ČR)
2 góly - Kevin Volland (Německo), John Guidetti (Švédsko), João Mário (Portugalsko), Marco Benassi (Itálie), Simon Tibbling (Švédsko) 

 Klimentovi stačil k zisku ceněné trofeje jediný zápas, ve kterém navíc mohl přidat i víc branek. „Po zápase se Srby jsem si to vůbec neuvědomoval, šlo teprve o druhý zápas na turnaji. Spíš jsem se soustředil na týmový výkon, na utkání s Německem, které nás pak čekalo. Sice jsme byli vyrovnaným soupeřem, ale nepodařilo se nám je porazit. V tu chvíli jsem na tuhle cenu vůbec nemyslel,“ přiznal.

Doposud životní duel se Srbskem Klimentovi absolutně převrátil kariéru – hlavně díky výkonu na Letné získal čtyřletou smlouvu v bundesligovém Stuttgartu, kam přestoupil z Jihlavy.

Dřívější vítězové Zlaté kopačky

2013 – Álvaro Morata, Španělsko (4 góly)

2011 – Adrián López, Španělsko (5 gólů)
2009 – Marcus Berg, Švédsko (7 gólů)
2007 – Maceo Rigters, Nizozemsko (4 góly)
2006 – Klaas-Jan Huntelaar, Nizozemsko (4 góly)
2004 – Alberto Gilardino, Itálie (4 góly)
2002 – Massimo Maccarone, Itálie (3 góly)
2000 – Andrea Pirlo, Itálie (3 góly)

Vstoupit do diskuse
0
Skupina C
Články odjinud


Články odjinud