8. května 2015 • 14:58

EURO očima Malury: Vyhovovala nám otevřená hra Slovinců

Autor: Pavel Malura
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

EURO DO 17 LET OČIMA PAVLA MALURY | Už ráno v jídelně, kde týmy společně snídají, je patrné, že malé EURO je na svém startu. Atmosféra je nabitá očekáváním a v tvářích mladých hráčů lze vyčíst napětí, společně s odhodláním. Každý z nich se na své první vystoupení na turnaji opravdu těší. Všichni kluci vědí, že EURO je vyvrcholením jejich dosavadního sportovního snažení a určitým milníkem v jejich začínajících kariérách.



I to se odráží v prvním utkání českých hráčů, u kterých je v první půli souboje se Slovinskem (vítězství 1:0) patrná nervozita. Disciplinovaní Slovinci, se svým propracovaným defenzivním stylem, dlouho odolávají aktivnější, ale ne vždy příliš přesné hře našich a utkání plyne bez šancí celé první dějství.

Nakonec však v úvodu druhého poločasu udělají Slovinci vzadu konečně zásadnější chybu, kterou Lingr potrestá nádhernou střelou z přímého kopu. Slovinci zvýší aktivitu, ale jejich otevřená hra našim vyhovuje. Utkání máme pod kontrolou a dohrajeme ho do vítězného konce.

Druhý zápas skupiny mezi Belgií a Německem je koncertem ofenzivního fotbalu, a je až neuvěřitelné, jaké kvality hry jsou sedmnáctiletí hráči schopni. Belgičané jsou v první půli lepší, ale k jejich škodě nezužitkují své šance a tak ve druhé půli Němci zlomí zápas dvěma nádhernými střelami z dálky ve svůj prospěch.

Druhý hrací den nabídne například souboj irského Davida s holandským Goliášem. Mladí Irové bojující na hranici svých možností a v neuvěřitelném tempu, dovedou emocemi nabitý špektákl k remíze 0:0, když v závěru nepromění své šance, ale bojiště opouštějí jako morální vítězové a je evidentní, že jejich hra si získala srdce všech, kteří zápas viděli.

Také zápas Anglie s Itálií nabízí vysokou fotbalovou kvalitu, zejména ze strany anglických borců, kteří po výkonu nezvykle plném technických fines a tradičního anglického nasazení zaslouženě vyhrávají 1:0.

Již po prvních dvou hracích dnech je jasné, že mladé EURO nabízí veškeré krásy fotbalu ve formě nezkažené prostředím peněz a negativních emocí. Agresivní, technická hra s minimem faulů, krystalické nadšení hráčů bez snahy o podvádění a bez záludností, provázející často fotbal dospělých.

K tomu všemu přispívají i vynikající výkony rozhodčích, kteří utkání řídí se sympatickou nenápadností, minimálně vstupují do děje a bezchybně soudcují, ale nikoliv řídí, utkání v duchu fair play. Pokud bude turnaj v tomto duchu pokračovat, měl by zápasy vidět každý fanoušek, který miluje fotbal jako HRU, jež svou krásou dobyla svět.

Autor je trenérem české reprezentace do 18 let.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Skupina 4
Články odjinud


Články odjinud