Martin Mls
4. března 2018 • 14:00

Lvíčata a olympiáda v Tokiu? Inspirací může být i Ledecká, říká Lavička

Autor: Martin Mls
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Olympijská horečka vyprchala, zimní festival v Pchjongčchangu patří do minulosti. Pomalu už můžete vyhlížet letní Tokio 2020, hraje o něj i fotbalová jednadvacítka. Cesta do Japonska vede přes Itálii a San Marino, kde se příští rok v létě uskuteční EURO. Češi na začátku kvalifikace ztráceli, takže už březnový dvojzápas s Chorvatskem a v Řecku pro ně bude osudový.



Ještě než se loni na konci léta začalo hrát o mistrovství Evropy, blesklo trenérovi jednadvacítky Vítězslavu Lavičkovi hlavou: půjde nám i o olympiádu! Že to pro mužský fotbal není tak prestižní událost jako mistrovství světa či EURO, protože pod pěti kruhy smí hrát jen mladíci do 23 let plus maximálně tři starší? Nevadí. Olympijská atmosféra je něco, na co se nezapomíná.

„Olympiáda je krásná věc. Dokud tam osobně nejste, neumíte si to představit,“ říká manažer jednadvacítky Libor Sionko, jenž patřil do týmu Karla Brücknera na Hrách v Sydney 2000. Od té doby český fotbal na olympiádě chyběl. Předloni do Ria nemohli Češi kvůli tomu, že na domácím EURO 2015 vypadli už ve skupině. To je málo, na olympiádu můžou jen semifinalisté evropského šampionátu.

Trénink českých fotbalistů do 21 let den po utkání s Německem na EURO v PolskuFoto Michal Beránek / Sport

„Když jsem u televize sledoval dění v Pchjongčchangu, napadlo mě, že se příští letní olympiáda může týkat i nás,“ přiznává kouč jednadvacítky Lavička. Hned se v něm ale ozve pragmatik: „Ještě nás čeká moc dlouhá cesta.“

Ta cesta není rovná, Lavičkovi chlapci si ji na podzim pěkně (nebo spíš škaredě) zkomplikovali. V prvních dvou zápasech kvalifikace ztratili pět bodů a ve skupině hledí na neporažený tandem Chorvatsko & Řecko z třetího místa. Právě s touhle dvojicí český tým hraje na konci března: pokud pekelně těžký program zvládne, šance na EURO a olympiádu bude žít. A pokud ne, tak…

Ledecká jako ispirace pro fotbalisty

Raději se ještě vraťme do olympijského Pchjongčchangu. Do nečekaně zlaté soboty 17. února, kdy Ester Ledecká senzačně převezla všechny soupeřky v superobřím slalomu. „Když jsem to viděl, měl jsem husí kůži,“ vzpomíná Lavička.

Hned ho napadlo, že příběh Ledecké může být inspirací pro jeho tým: Češi nebudou ve zbytku kvalifikace vyložený outsider, v listopadu dokázali pod tlakem vyhrát oba zápasy, jenže zároveň potřebují souhru několika okolností, aby se na EURO (a pak možná i do olympijského Tokia) dostali. Sami by měli být pokud možno stoprocentní, zato Chorvati a Řekové musejí ztrácet. „Prokazují vysokou kvalitu, ale nejsou neporazitelní,“ tvrdí Lavička.

Vítězslav Lavička se svými asistenty debatuje nad náplní předzápasového tréninku před utkáním s NěmeckemFoto Michal Beránek / Sport

Česko v posledních dnech dusily tuhé mrazy, ale on seděl v teplé kanceláři na Strahově. „Zrovna stojím u tabule a probírám varianty nominace,“ hlásil do telefonu. Trenérův hlas zněl trochu ustaraně, dobrých zpráv se k němu dostává málo. Už na podzim přišel o zraněného lídra Václava Černého a nedávno dohrál ofenzivní univerzál Ondřej Mihálik: i on bude kvůli přetrženým vazům v koleně chybět do konce sezony. Mimochodem, už v kvalifikační premiéře s Běloruskem utrpěl stejné zranění stoper Jakub Šural…

Těch, kteří pravidelně hrají, je málo, takže Lavička bude muset znovu sáhnout do druhé ligy nebo mezi mladší ročníky. Už na podzim se v jednadvacítce zapracoval do sestavy teplický stoper Alex Král a podzimní kometa Antonín Vaníček z Bohemians (oba 1998), jenž může hrát na obou křídlech.

„Oběma se daří i na jaře, a nejen jim. Před týdnem jsem v Liberci viděl gól Matěje Pulkraba v zápase s Boleslaví, uzdravený záložník Miloš Kratochvíl je platný v Brně a v obou ligových zápasech se trefil slovácký Tomáš Zajíc,“ zmiňuje Lavička jména, jimž start fotbalového jara sedl. „Teď jen, aby si to přenesli do reprezentace, což pochopitelně platí i pro ostatní hráče širšího kádru jednadvacítky.“

Pak může být olympijské Tokio zase o něco blíž.

SKUPINA 1
1. Chorvatsko     5 4 1 0 16:3 13
2. Řecko     5 4 1 0 15:2 13
3. ČESKO     4 2 1 1 8:8 7
4. Bělorusko     5 2 1 2 6:6 7
5. Moldavsko     6 1 0 5 5:16 3
6.  San Marino  5 0 0 5 1:16 0

Postupový klíč: přímo jdou dál pouze vítězové devíti skupin, čtyři nejlepší týmy z druhých příček budou hrát baráž o dvě místa. Itálie má jako pořadatel účast jistou, spolupořádající San Marino musí hrát kvalifikaci.

Kudy na olympiádu? Tokio 2020 se bude týkat jen semifinalistů ME čili vítězů tří skupin a nejlepšího týmu z druhých míst.

Nejbližší program:
Česko–Chorvatsko (23. března, Karviná)
Řecko–Česko (27. března, Xanthi)

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud