26. března 2019 • 17:57

Český fotbal slaví! Sedmnáctka i devatenáctka mají jistý postup na ME

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Česká fotbalová reprezentace do 19 let v posledním zápase závěrečné části kvalifikace v Loughborough porazila 3:1 Řecko a po roční pauze se opět představí na mistrovství Evropy. K postupu jí pomohla také ztráta domácí Anglie, která remizovala 2:2 s Dánskem. Postup na evropský šampionát může oslavovat také kategorie U17. Tu však čeká ještě souboj o první příčku kvalifikační skupiny s Nizozemskem.



Devatenáctka ovládla skupinu, na Euru se představí podruhé za tři roky

Výběr trenéra Jana Suchopárka od desáté minuty prohrával po brance Dimitriose Emmanulidise. Ještě v prvním poločase ale vyrovnal Tomáš Zlatohlávek, po přestávce vstřelil druhý gól Pavel Hezoučký a v nastavení přidal třetí zásah z penalty kapitán David Heidenreich.

Češi díky vítězství obsadili první místo, které jako jediné znamenalo postup. O dva body zpět bylo Řecko s Anglií, kterou o účast na šampionátu vzhledem k lepší vzájemné bilanci s českým týmem připravilo břevno v 87. minutě. Domácí fotbalisté s Dánskem dvakrát prohrávali a nakonec jen remizovali 2:2.

Česká devatenáctka se na Euru představí podruhé za poslední tři roky. V roce 2017 pod Suchopárkovým vedením došla až do semifinále, loni v kvalifikaci neuspěla. Letošní šampionát se uskuteční v červenci v Arménii a zúčastní se ho osm týmů ve dvou skupinách.

Sedmnáctce pomohly výsledky dalších zápasů

Česká fotbalová reprezentace do 17 let si po čtyřech letech zahraje na mistrovství Evropy. Jistotu výběru trenéra Václava Kotala daly už výsledky odpoledních zápasů v dalších skupinách a na postupu už nic nezměnil ani následný debakl 2:5 v posledním utkání závěrečné části kvalifikace v Gravenzande s domácím Nizozemskem.

"Postup je úspěchem hráčů i realizačního týmu, protože je to výsledek dvouleté práce a trpělivého hledání nejen té ideální sestavy," uvedl na webu FAČR Kotal, jehož tým měl už před zápasem s Nizozemskem jistotu, že na šampionát projde minimálně jako jeden ze sedmi nejlepších celků na druhých místech osmi kvalifikačních skupin.

Proti domácím hráli čeští mladíci o první místo ve skupině a také o udržení stoprocentní bilance v kvalifikaci. Do vedení je sice poslal Martin Ševčík, ale Nizozemci skóre otočili. Kotalův výběr tak až v posledním šestém utkání kvalifikace ztratil body a současně i poprvé inkasoval.

"Dali jsme příležitost spoustě hráčů a myslím, že ti hráči, kteří jsou v tom cca pětadvacetičlenném kádru, mají výkonnost na to, aby se neztratili ani přímo na mistrovství Evropy. Ale to vše ukáže až čas," řekl Kotal.

Mistrovství Evropy, kde se Češi představí teprve podruhé za posledních osm let, se uskuteční v květnu v Irsku a bude se na něm také hrát o pět míst na letošním mistrovství světa v Brazílii. Losování základních skupin proběhne 4. dubna v Dublinu.

Závěrečná část kvalifikace o postup na mistrovství Evropy fotbalistů do 19 let v Loughborough (Velká Británie):

ČR - Řecko 3:1 (1:1)
Branky:
27. Zlatohlávek, 90. Hezoučký, 90.+5 Heidenreich z pen. - 10. Emmanulidis.

Sestava ČR: Kovář - Míka, Heidenreich, Zima, Fukala - Macháček, Slaměna (80. Solil) - Konopásek (79. Hönig), Šulc, Ostrák (46. Hezoučký) - Zlatohlávek (63. Kepl). Trenér: Suchopárek. 

Anglie - Dánsko 2:2 (1:0)

Závěrečná část kvalifikace o postup na mistrovství Evropy fotbalistů do 17 let v Gravenzande (Nizozemsko):

Nizozemsko - ČR 5:2 (1:1)
Branky:
23. a 62. Brobbey, 53. Sankoh, 57. Tabbouni, 72. Hansen - 6. Ševčík, 78. Šilhart z pen.

Sestava ČR: Stejskal - Koželuh (67. Kůrka), Starý, Matys, Šimek - Šilhart, Freisinger (67. Hroník), Hájek (46. Ritter), Ševčík (67. Svoboda), Pech - Toula. Trenér: Kotal. 

Izrael - Severní Irsko 0:0

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Skupina 4
Články odjinud


Články odjinud