Martin Mls
12. října 2021 • 19:49

Česko - Kosovo 3:0. Jednadvacítka pokračuje v kvalifikaci bez ztráty bodu

Autor: Martin Mls
Vstoupit do diskuse
2
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Sladká série pokračuje. Se Slovinskem 1:0, s Albánií 4:0, v Kosovu 1:0 – a v úterý 3:0 znovu s Kosovem. Česká jednadvacítka vyhrála první čtyři zápasy s outsidery a v kvalifikaci na EURO v pohodě vede svoji skupinu. Taky se už těšíte na žhavé listopadové pokračování? Nejdřív jedenáctého hit v Anglii, která je zatím třetí, a šestnáctého zastávka ve Slovinsku.



Co na tom, že jeho chlapci vedli už o tři góly. Trenér Jan Suchopárek před střídačkou mával rukama a mohl si vykřičet už tak ochraptělý ohlas. Když bylo po všem, spokojeně se usmál. Měl důvod, ideální scénář se naplnil.

Jednadvacítka má z prvních čtyř dílů evropské kvalifikace čtyři vítězství – a zůstává první ve skupině. O tři body před Albánií a o pět před svým příštím soupeřem Anglií, která odehrála o zápas méně a na rozdíl od rozjeté české party nemůže být spokojená. Má za sebou překvapivou remízu ve Slovinsku a nečekaně těsnou výhru 1:0 v Andoře, což je jasně nejslabší tým skupiny.

A Češi? V říjnu si užili dvě vítězství nad Kosovem: ve čtvrtek jim v Prištině stačil jeden gól, včera stihli tři a pomohli si před osudovou bitvou v Anglii. „Výsledek 3:0 odpovídal kvalitě hry,“ pravil kouč Suchopárek. „Dvanáct bodů po čtyřech zápasech je bilance, kterou jsem si přál. První zápas se Slovinskem jsme zvládli se štěstím díky gólu z předposlední minuty, ale v dalších třech utkáních jsme byli lepší než soupeř a vyhrávali jsme zaslouženě.“

Václav Sejk poslal v 10. minutě české mladíky do vedení
Václav Sejk poslal v 10. minutě české mladíky do vedení

Den před druhou partií s Kosovem poznamenal, že ve hře jeho týmu zůstávají rezervy, ovšem včera v aréně budějovického Dynama čeští mládenci dominovali.

K prvnímu gólu jim už v desáté minutě pomohl kosovský brankář David Nreca-Bisinger: napadající Pavel Šulc ho dostal pod tlak, kapitán Filip Kaloč vystihl mizernou rozehrávku a chytře poslal míč Václavu Sejkovi, jenž levačkou vystřelil rychlé vedení. Mimochodem, pro útočníka béčka Sparty to byl první gól v kvalifikaci. Na tribuně tleskal i šéf českého fotbalu Petr Fousek či budějovický sportovní ředitel Tomáš Sivok.

„Hráči šlapali od první do poslední minuty, zvládli udržet tempo po celý zápas,“ ocenil trenér Suchopárek. Pochválit mohl i hrdinu povedeného dvojzápasu s Kosovem, sparťanského obránce Adama Gabriela. Ve čtvrtek se podepsal pod vítězný gól a včera se na konci první půle postaral o uklidňující trefu na 2:0, když do odkryté branky zatloukl míč odražený po střele Adama Karabce.

Hvězdou večera byl i plzeňský záložník Šulc, jenž se kromě prvního postaral také o třetí český zásah. V horním rohu šestnáctky švihl pravačkou a žolík Daniel Fila podrážkou jemně tečoval míč do sítě. Suma sumárum: čtyři duely, devět gólů. Nadějný začátek kvalifikace a rozdíl proti předchozí jednadvacítce, která se navzdory postupu na EURO na každou trefu nadřela.

A ještě jeden pozitivní moment: gólman Matěj Kovář zůstává nepřekonaný. Na jeho branku šla jediná přímá střela a v kvalifikaci neinkasoval celých 360 minut.

„Vidím posun v herním projevu i v sebevědomí, což je základ k tomu, abyste se dostali na špičkovou úroveň. Kluci pravidelně nastupují v klubech, mají správné návyky a přicházejí do reprezentace velmi dobře připravení,“ řekl Suchopárek. „Ovšem pořád jsou to jen první čtyři zápasy, nejtěžší zkoušky nás teprve čekají. Listopad ještě nerozhodne, ale hodně napoví.“

Góly

Domácí: 10. Sejk, 38. Gabriel, 57. Fila

Hosté:

Sestavy

Domácí: Kovář – Gabriel (83. Jurásek), Vitík, Knapík, Fukala – Kaloč (C, 83. Krunert), Šulc (69. Kohút), Žambůrek – Karabec, Sejk (46. Fila), Ostrák (69. Červ)

Hosté: Nreca-Bisinger – A. Hoti, Kurtulus (C), Zumberi – Krasniqi (62. Limani), F. Hoti (63. Zeqiri), Kryeziu (71. Sadiku), Lushaku, Hoxha – Diamant Berisha (82. Tahiri), Marleku

Karty

Domácí: Knapík, Gabriel, Kaloč

Rozhodčí

G. Leibovitz – N. Dotan, T. Adi (ISR)

Stadion

Střelecký ostrov, České Budějovice (CZE)

TABULKA

1. ČR 4 4 0 0 9:0 12
2. Albánie 4 3 0 1 7:4 9
3. Anglie 3 2 1 0 5:2 7
4. Slovinsko 4 1 1 2 3:5 4
5. Kosovo 4 1 0 3 2:6 3
6. Andorra 5 0 0 5 0:9 0

Vstoupit do diskuse
2

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Skupina 4
Články odjinud


Články odjinud