27. září 2022 • 19:50

Česko - Island 0:0. Postupová remíza, jednadvacítka míří na EURO

Autor: iSport.cz, ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Paráda! Česká fotbalová jednadvacítka slaví postup na EURO, které příští rok hostí Rumunsko a Gruzie. „Lvíčata“ v odvetě baráže remizovala v Českých Budějovicích s Islandem 0:0, což je po výhře 2:1 na půdě soupeře postupové skóre. Důležitý zákrok v nastavení vytáhl brankář Matěj Kovář, mladíci se kvalifikovali na druhý evropský šampionát za sebou a celkově devátý v samostatné historii. 



První poločas nabídl jedinou vážnější příležitost. V 21. minutě nacentroval Gabriel do vápna na Sejka, jehož pohotová rána skončila vedle. Hosté gólmana Kováře za celé úvodní dějství vůbec neohrozili.

Poprvé se tak stalo až v 56. minutě, kdy Baldurssonovu střelu z hranice vápna vyrazil Kovář nad. Vzápětí Thorhallsson zpoza šestnáctky těsně minul. Na opačné straně Červův dalekonosný pokus vytáhl brankář Valdimarsson.

Matěj Valenta v šatně po postupu jednadvacítky na EURO 2023
Matěj Valenta v šatně po postupu jednadvacítky na EURO 2023

Poté dal o sobě znovu vědět soupeř, jenže Óskarsson zblízka hlavičkoval nad a Thordarsonovu střelu z otočky vyrazil Kovář. V 83. minutě si Valdimarsson poradil s Červovou dělovku po rohovém kopu.

V úvodní minutě nastavení předvedl zákrok zápasu Kovář, který reflexivně zastavil Fridrikssonovu střelu zblízka z voleje. Ten samý hráč Islandu byl poté v páté minutě nastavení vyloučen za úder loktem.

Na závěrečný turnaj postoupilo přímo devět vítězů skupin, s nimi Švýcarsko jako nejlepší celek z druhých míst a automaticky měly účast jistou pořadatelské země Gruzie a Rumunsko. Zbylí čtyři účastníci jsou z baráže. Složení skupin závěrečného turnaje určí los v Bukurešti 18. října.

Sestavy

Domácí: Kovář – Gabriel, Vitík, Hranáč, Jurásek – Žambůrek /C/, Červ – Kozák (58. Kaloč), Valenta (90. Souček), Ševčík (58. Daněk) – Sejk (74. Fila)

Hosté: Valdimarsson – Ómarsson (72. Bjarkason), Ólafsson, Þorkelsson, Friðriksson – Baldursson, Þórðarson (80. Ulfarsson), K. Hlynsson – Óskarsson, Willumsson /C/ (90. Mikaelsson), Þórhallsson (72. Tómasson)

Karty

Domácí: Kozák, Sejk, Valenta, Souček, Žambůrek, Hranáč

Hosté: Þórhallsson, Bjarkason, Friðriksson (č)

Rozhodčí

Krogh – Rasmussen, Dahl (DEN)

Stadion

Střelecký ostrov, České Budějovice

Návštěva

5721 diváků

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Skupina 4
Články odjinud


Články odjinud