Pavel Hartman
23. září 2009 • 14:38

MS dvacítek: Šance pro nové superstar

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Nezmarova vize a Kaniovy peníze: nový Liberec. Co Kulenovič a Slavia?
SESTŘIH: Everton - Liverpool 2:0. Překvapení v Merseyside derby, Reds se vzdaluje titul
VŠECHNA VIDEA ZDE

Nová generace hvězd pod pyramidami. V Egyptě už zítra startuje světový šampionát hráčů do dvaceti let. České naděje obhajují na prestižním turnaji stříbro. Před dvěma roky odjeli do Kanady jako parta neznámých mladíků. Pak kvůli nim vstávali lidé brzy ráno k televizi a při návratu je znala celá republika.



Takovou moc měla finálová účast tuzemských talentů na světovém šampionátu „dvacítek“. Teď se podobná šance otevírá před jejich nástupci, a nejen z Česka, znova. V Egyptě se totiž roztáčí bitva o 17. titul mistrů světa dvacetiletých hráčů.

„Jsem si jistý, že to bude nádherné mistrovství a že světu přinese nové superstar,“ řekl Jack Warner, viceprezident FIFA.

MS dvacítek: Egyptská mise začíná »

Velkou výzvu pro čtyřiadvacet týmů a více než pět set hráčů otevře zítra souboj hostitelské země s Trinidadem Tobagem a potrvá do 16. října. Egypt povede Čech Miroslav Soukup, ano ten, který přivedl český celek na minulém šampionátu k senzačním stříbrným medailím. Nyní se od něj čeká podobný kousek v egyptském balení.

Jakub Dovalil Jakub DovalilFoto Pavel Mazáč Sport


Ale po úspěchu prahnou všichni. Triumf na téhle scéně je považovaný za trampolínu k závratným výškám. Trefně to shrnul americký obránce Anthony Wallace, když ho zranění připravilo o účast na této akci.

Zpátky mi pomohl i léčitel, prozrazuje uzdravený Pekhart »


Hořce hlesl: „Věčná škoda. Tenhle turnaj z vás může udělat přes noc milionáře.“Jistě si vybavil zástupy skautů největších klubů světa, kteří si letenky do Egypta zabukovali už dávno dopředu. Tohle si nemohou nechat ujít. Vždyť jde o nejuznávanější celosvětovou burzu fotbalových hvězdiček.

Proč? To pochopíte třeba při pohledu do listiny nejlepších hráčů turnaje. Rok 1979: Diego Armando Maradona. Nad kličkami malého diblíka ve finále se Sovětským svazem tehdy v Japonsku žaslo na stadionu 52 tisíc lidí.

O sedm let později dovedl Argentinu na světový trůn v Mexiku. Ale nechoďme tak daleko. Na mistrovství 2005 exceloval jistý Lionel Messi, dnes patrně nejlepší fotbalista planety. A co poslední šampionát? Na něm kraloval pro změnu další Argentinec Sergio Agüero, toho času spoluhráč Ujfalušiho v Atletiku Madrid.

Ondřej Mazuch Ondřej MazuchFoto Pavel Mazáč Sport


Právě Argentina je dosud bezkonkurenčně nejúspěšnější zemí těchto světových klání. Na vítězství si sáhla již šestkrát. Jenže sedmý titul letos nezíská. Mezi elitu se vůbec neprobojovala! Češi naopak budou přitom. A to pošesté. Jejich bilance není rozhodně špatná. Dvakrát se probili do čtvrtfi nále a jednou ztroskotali až těsně pod vrcholem.

Jaký zápis do kroniky přidají teď? To se začne rýsovat v neděli, kdy podstoupí egyptskou premiéru v utkání s Austrálií. Ve skupině ještě narazí na Kostariku a Brazílii, která nese při absenci Argentiny přívlastek favorit číslo jedna.

A záložník Douglas Costa se má stát novým Ronaldinhem. Jeho rychlost, technika, předvídavost si prý s bývalým nejlepším fotbalistou světa v ničem nezadá.

Ale proč by mu nemohli přistřihnout křídla hned zkraje Češi? Vzpomínky na Kanadu by měly týmu Jakuba Dovalila dodat kuráž.

Fotbal na Facebooku

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Skupina 4
Články odjinud


Články odjinud