Pavel Hartman
11. října 2008 • 02:00

Rada: Nemusí hrát ani Baroš

TOP VIDEA
SESTŘIH: Everton - Liverpool 2:0. Překvapení v Merseyside derby, Reds se vzdaluje titul
SESTŘIH: Toronto - Boston 2:4. Bruins znovu vedou, Pastrňák asistoval
VŠECHNA VIDEA ZDE

FOTOGALERIE - Sestava? Rozestavení? Bylo zbytečné se ptát. Kouč české reprezentace Petr Rada si v tiskovém sále Slezského stadionu v Chorzówě nechal všechny informace pro sebe.



Kolik otazníků máte v sestavě?
„Samozřejmě některé tam jsou. Ale nechám si to pro sebe. První to budou vědět hráči. Vzhledem ke kvalitě soupeře tam některé změny můžou být. Jak jsem už řekl v Česku, mám dvě varianty rozestavení. Uvidím, pro kterou se rozhodnu."

Petr Čech míří na trénink reprezentačního týmu.
Petr Čech míří na trénink reprezentačního týmu.

Ke které se teď kloníte víc? K rozestavení se dvěma útočníky, nebo s pěti záložníky a jedním hrotem?
„Je tady kvalita soupeře, která patří k největším ve skupině. V prvním zápase, který jsme hráli venku a přivezli jsme z něj bod, tak jsme splnili defenzivu, ale dopředu jsme nebyli tak aktivní, jak jsme si představovali. Takže v tomhle trošičku ještě váhám."

Chybějí tři středoví záložníci. Jde o velkou komplikaci?
„Situace je taková, že ti tři hráči nám chybějí. Zranění Honzy Poláka nám to zkomplikovalo. Je to o to složitější, že je to na tom místě, kde už nám dva hráči vypadli. Ale víme o tom prakticky deset čtrnáct dní a hráči, kteří tu jsou na tuhle pozici, tak jsou schopni to odehrát. Rozhodne týmová práce. Musíme se s tím vyrovnat."

Nasazení Baroše do útoku je de facto jasné. Koho byste postavil k němu, kdybyste sáhl po hře na dva útočníky?
„Jsem rád, že máme čtyři útočníky, kteří momentálně v klubech nastupují. Uvidíme, kdo se tam objeví. Ani nikde není psáno, že by tam musel být Milan Baroš."

Jak je pro vás osobně zápas důležitý?
„Samozřejmě pod tlakem jsem asi já. Protože jakmile nevyhráváme, tak tlak na mě je. To je normální. Ale i když jsme chtěli v Irsku vyhrát, udělali jsme plus jeden bod, máme ještě devět zápasů. Kvalifikace je dlouhá a my chceme, abychom v cíli byli na postupovém místě. Ten tlak mě asi někdy potřebuje dostat do úzkých, ale nedá se nic dělat. Jsem tu proto, abych se pokusil dovést Česko na mistrovství světa. Myslím si, že tenhle cíl mají obě strany stejné. Ať jsme to my, kteří jsme na hřišti, tak i vy (myslí novináře - pozn. aut.). Pro český fotbal by to bylo jenom dobře."

Co očekáváte od polského týmu? V posledních zápasech jeho výkony nebyly přesvědčivé.
„Neřekl bych, že hráli špatný fotbal. Proti Slovinsku se dostali do vedení... Navíc i Slovinsko má silný tým se spoustou hráčů působících v zahraničních ligách. Ale Polsko má dobře poskládané mužstvo a má trenéra, který fotbalu rozumí. Jak jsem řekl, je to jeden z největších konkurentů v boji o postup."

Kdybyste měl vyčíslit poměr sil před utkáním, k čemu byste dospěl?
„Kvalita soupeřů nerozhoduje. Pro mě je důležité, jak budou naši hráči hrát. Spíš se soustředím na to, abychom se dobře připravili. A jsem přesvědčený o tom, že přístup hráčů bude kvalitní."

Je výhodou pro váš tým, že většina Poláků momentálně v klubech nehraje?
„Kostra týmu asi nastupuje. A kádr mají Poláci dost široký, aby tam dali hráče, kteří momentálně hrají. Ale klubová soutěž je něco jiného. Když někdo nastoupí za národní mužstvo, tak ta hrdost, motivace a přístup je úplně jiný. Takže tomuhle bych moc velkou pozornost nevěnoval."

Byl byste spokojený i s bodem?
„Teď vám nemůžu říct, jestli bych bod bral. Možná v devadesáté třetí minutě ano. Rozhodně nechceme odjíždět s prázdnou."

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Skupina D
Články odjinud


Články odjinud