18. června 2018 • 18:52

Belgie - Panama 3:0. Pohodlná výhra favorita, dvakrát pálil Lukaku

Autor: iSport.cz, ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
Zima dohnal(a) Slavii, Trpišovského díl viny. Sparta má víc herní nadstavby
VŠECHNA VIDEA ZDE

Fotbalisté Belgie potvrdili na mistrovství světa v Rusku roli favorita a v úvodním utkání skupiny G porazili Panamu 3:0. Střelecky se prosadili ale až po přestávce. O vítězství nad nováčkem šampionátu rozhodl v 47. minutě krásnou trefou z voleje Dries Mertens, další dva góly přidal nejlepší střelec belgické historie Romelu Lukaku.



Góly

Domácí: 47. D. Mertens, 69. R. Lukaku, 75. R. Lukaku

Hosté:

Sestavy

Domácí: Courtois – Alderweireld, Boyata, Vertonghen – Meunier, De Bruyne, Witsel (90. Chadli), Ferreira-Carrasco (74. M. Dembélé) – D. Mertens (83. T. Hazard), R. Lukaku, E. Hazard (C).

Hosté: Penedo – Murillo, Torres (C), Escobar, Davis – Bárcenas (63. G. Torres), Cooper, G. Gómez, Godoy, Rodríguez (63. Díaz) – Pérez (73. Tejada).

Náhradníci

Domácí: Casteels, Mignolet, Dendoncker, Kompany, Vermaelen, Dembélé, Fellaini, Hazard, Chadli, Tielemans, Batshuayi, Januzaj

Hosté: Calderón, Rodríguez, Baloy, Cummings, Machado, Ovalle, Ávila, Pimentel, Arroyo, Díaz, Tejada, Torres

Karty

Domácí: Meunier, Vertonghen, De Bruyne

Hosté: Davis, Bárcenas, Cooper, Murillo, Godoy

Rozhodčí

Janny Sikazwe (ZAM) – Jerson Dos Santos (ANG), Zakhele Siwela (RSA)

Stadion

Olympijský stadion Fišt (Soči)

Belgičané neprohráli už deset utkání v základních skupinách mistrovství světa. V dalším zápase se utkají v sobotu s Tuniskem, Panamu čeká o den později Anglie.

Trenér Belgičanů Roberto Martínez se musel obejít bez zraněných opor zadních řad Kompanyho a Vermaelena, favorit přesto vstoupil do utkání očekávaným náporem. Brankář Peneda musel už v 6. minutě zneškodnit Carrascovu střelu z nadějné pozice a následně i Mertensovu ránu mířící pod břevno. O dalších pět minut později navíc poslal nedůraznou malou domů panamský kapitán Torres, Eden Hazard ale sám před Penedou z úhlu branku netrefil.

V 21. minutě hledal v další velké šanci De Bruyne před bránou Lukakua, své předchozí zaváhání ale napravil stoper Torres a obětavým skluzem sebral nejlepšímu belgickému střelci z kopačky jasný gól. Po půlhodině se hra vyrovnala, Belgičané se sice často dostávali do palebných pozic na hranici šestnáctky, ale většina pokusů mířila mimo tři tyče. V poslední šanci před přestávkou znovu Hazard ztroskotal na vynikajícím Penedovi.

Nejproduktivnější ofenziva evropské části kvalifikace se prosadila krátce po změně stran. Odražený míč se dostal v rohu pokutového území k Mertensovi, který ho z voleje krásně napálil na zadní tyč Penedovy brány.

Po inkasované brance se nováček turnaje osmělil a vypracoval si i obrovskou šanci na vyrovnání. Na Bárcenasův oblouček za obranu si seběhl z pravé strany Murillo, Courtois ale včasným vyběhnutím dostatečně zmenšil krajnímu obránci Panamy střelecký úhel a jeho střelu vyrazil na roh.

Odpor středoamerického celku definitivně zlomil až dvěma slepenými góly Lukaku. Nejprve v 69. minutě "rybičkou" uklidil do sítě De Bruyneho přihrávku šajtlí a v 75. minutě se prosadil znovu po rychlém brejku. Útočník Manchesteru United vstřelil na velkých turnajích už pět branek a v historickém pořadí mu schází jeden přesný zásah na nejlepšího krajana Jana Ceulemanse.

Romelu Lukaku vstřelil v utkání Belgie s Panamou dvě branky
Romelu Lukaku vstřelil v utkání Belgie s Panamou dvě branky

Skupina G

Z V R P Skóre B
1. Belgie 3 3 0 0 9:2 9
2. Anglie 3 2 0 1 8:3 6
3. Tunisko 3 1 0 2 5:8 3
4. Panama 3 0 0 3 2:11 0

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa ve fotbale 2018 v Rusku

Play off - pavouk Čtvrtfinále Semifinále Finále Program a výsledky Soupisky Střelci Systém turnaje Stadiony a města Vstupenky Fantasy k MS Informace

Mistrovství světa ve fotbale 2018 se hrálo od 14. června do 15. července 2018 v Rusku. Závěrečný turnaj, na který fanoušci čekají vždy čtyři roky, hostilo 11 ruských měst a 12 stadionů, finále v Moskvě na stadionu Lužniki vyhráli Francouzi nad Chorvatskem 4:2.

Finále
Francie - Chorvatsko 4:2

Zápas o třetí místo
Belgie - Anglie 2:0

Semifinále
Francie - Belgie 1:0
 * Anglie - Chorvatsko 1:2 v prodl. 

Čtvrtfinále
Urugay - Francie 0:2 
* Brazílie - Belgie 1:2
Švédsko - Anglie 0:2 Rusko - Chorvatsko 2:2, 3:4 na penalty

Články odjinud


Články odjinud