22. června 2018 • 21:55

Srbsko - Švýcarsko 1:2. Shaqiriho únik v závěru zařídil obrat

Autor: iSport.cz, ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
Zima dohnal(a) Slavii, Trpišovského díl viny. Sparta má víc herní nadstavby
VŠECHNA VIDEA ZDE

Fotbalisté Švýcarska na mistrovství světa otočili zápas se Srbskem a vyhráli 2:1. Od páté minuty sice v Kaliningradu prohrávali po gólu Aleksandara Mitroviče, po přestávce ale nejprve vyrovnal Granit Xhaka a po úniku v 90. minutě rozhodl Xherdan Shaqiri.




Zápas, který měl i politický podtext, protože Srbsko neuznává samostatnost Kosova, z nějž pochází několik hráčů Švýcarska, začali lépe Srbové. Už v páté minutě zahrozil Mitrovič, který nejprve hlavičkoval vedle, ale vzápětí dostal šanci na reparát a po centru Tadiče otevřel skóre.

Ve svižné první půli poté převzali iniciativu Švýcaři a v 10. minutě mohl vyrovnat Dzemaili, který v dobré pozici střílel z voleje mimo. Po půlhodině hry se po rychlé kombinaci dostal za srbskou obranu opět Dzemaili, ale i když byl sám před brankářem, nedokázal v těžké pozici dobře zamířit.

Srbové se od úvodního gólu především bránili a v útoku se připomněli až v závěru prvního poločasu. Nejprve nedokázali po rohovém kopu zakončit Tadič ani Matič a chvíli na to neuspěl znovu Tadič, který pohotově vystřelil po přiklepnutí od Milinkoviče-Saviče.

Aleksandar Mitrovič už po pěti minutách otevřel skóre
Aleksandar Mitrovič už po pěti minutách otevřel skóre

Krátce po přestávce nejprve hlavičkoval Mitrovič těsně nad, ale z protiútoku Švýcaři vyrovnali. Shaqiriho střelu ještě zblokoval obránce Kolarov, ale k míči se dostal Xhaka, který se prosadil ranou k pravé tyči. Chvíli poté už mohli Švýcaři vést, ale Shaqiriho střela z rohu vápna trefila tyč.

Srbové sice mohli cítit křivdu, když sudí místo penalty za jasné fauly hned dvou obránců na Mitroviče odpískal útočný faul, ale závěr zápasu vůbec nezvládli. V 90. minutě přišli při útočné akci o míč, soupeř rychle rozehrál, Shaqiri šel zcela sám na brankáře Stojkoviče a s přehledem rozhodl.

Švýcaři tak mají v tabulce skupiny E po dvou kolech čtyři body stejně jako Brazílie. Srbové, kteří dnes promarnili šanci zajistit si v předstihu místo v osmifinále, jsou o bod zpět na třetí příčce. Poslední je bez bodu i šance na postup Kostarika, s kterou se na závěr utkají Švýcaři. Srbové si zahrají o postup s Brazílií.

Góly

Domácí: 5. A. Mitrović

Hosté: 52. Xhaka, 90. Shaqiri

Sestavy

Domácí: Stojković – Ivanović, Milenković, D. Tošić, Kolarov – Tadić, N. Matić, Milivojević (81. Radonjić), Kostić (64. Ljajić) – S. Milinković-Savić – A. Mitrović.

Hosté: Sommer – Lichtsteiner, Schär, Akanji, Ricardo Rodríguez – Shaqiri, Behrami, Džemaili (73. Embolo), Xhaka – Zuber (90+4. Drmić) – Seferović (46. Gavranović).

Náhradníci

Domácí: Dmitrović, Rajković, Rodić, Rukavina, Spajić, Veljković, Grujić, Ljajić, Živković, Jović, Prijović, Radonjić

Hosté: Bürki, Mvogo, Djourou, Elvedi, Lang, Moubandje, Fernandes, Freuler, Zakaria, Drmić, Embolo, Gavranović

Karty

Domácí: S. Milinković-Savić, Milivojević, N. Matić, A. Mitrović

Hosté: Shaqiri

Rozhodčí

Brych – Borsch, Lupp (všichni Německo)

Stadion

Kaliningrad stadion (Kaliningrad)

Návštěva

33167 diváků

Skupina E

Z V R P Skóre B
1. Brazílie 3 2 1 0 5:1 7
2. Švýcarsko 3 1 2 0 5:4 5
3. Srbsko 3 1 0 2 2:4 3
4. Kostarika 3 0 1 2 2:5 1

FAKTA MS: Nigérijský rychlík Musa a brazilský happy end
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa ve fotbale 2018 v Rusku

Play off - pavouk Čtvrtfinále Semifinále Finále Program a výsledky Soupisky Střelci Systém turnaje Stadiony a města Vstupenky Fantasy k MS Informace

Mistrovství světa ve fotbale 2018 se hrálo od 14. června do 15. července 2018 v Rusku. Závěrečný turnaj, na který fanoušci čekají vždy čtyři roky, hostilo 11 ruských měst a 12 stadionů, finále v Moskvě na stadionu Lužniki vyhráli Francouzi nad Chorvatskem 4:2.

Finále
Francie - Chorvatsko 4:2

Zápas o třetí místo
Belgie - Anglie 2:0

Semifinále
Francie - Belgie 1:0
 * Anglie - Chorvatsko 1:2 v prodl. 

Čtvrtfinále
Urugay - Francie 0:2 
* Brazílie - Belgie 1:2
Švédsko - Anglie 0:2 Rusko - Chorvatsko 2:2, 3:4 na penalty

Články odjinud


Články odjinud