24. června 2018 • 15:53

Anglie – Panama 6:1. Jasná dominance favorita, Kane nasázel hattrick

Autor: iSport.cz, ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Co má Třinec a nemá Sparta? V čem selhali lídři poražených?
Střeďáci na EURO: Koho k Součkovi? Dilema s parťáky i rozestavením
VŠECHNA VIDEA ZDE

Jasná dominance v prvním poločase zařídila Anglii výhru nad Panamou. Po první půli byl stav 5:0 a zástupci Střední Ameriky byli na ručník. Ve zbytku zápasu se už favorit trochu šetřil a přidal jen jednu branku, stejně jako Panama. Nad výhrou 6:1 se hattrickem díky dvěma proměněným penaltám a jedné šťastné teči podílel Harry Kane, dvě branky přidal obránce John Stones a jednu Jesse Lingard. Premiérový gól Panamy na světovém šampionátu zařídil veterán Felipe Baloy.



Góly

Domácí: 8. Stones, 22. Kane, 36. Lingard, 40. Stones, 45+1. Kane, 62. Kane

Hosté: 78. Baloy

Sestavy

Domácí: Pickford – Walker, Stones, Maguire – Trippier (70. Rose), Loftus-Cheek, Henderson, Lingard (63. Delph), Young – Kane (C) (63. Vardy), Sterling.

Hosté: Penedo – Murillo, Torres (C), Escobar, Davis – Bárcenas (69. Abdiel Arroyo), Cooper, G. Gómez (69. Baloy), Godoy (62. Ávila), Rodríguez – Pérez.

Náhradníci

Domácí: Pope, Butland, Alexander-Arnold, Cahill, Delph, Jones, Rose, Alli, Dier, Rashford, Vardy, Welbeck

Hosté: Baloy, Arroyo, Calderón, Rodríguez, Cummings, Machado, Díaz, Pimentel, Ovalle, Tejada, Torres, Ávila

Karty

Domácí: Loftus-Cheek

Hosté: Cooper, Escobar, Murillo

Rozhodčí

Grisha (Egypt) – Achik (Maroko), Ahmed (Súdán)

Stadion

Stadion Nižnij Novgorod (Nižnij Novgorod)

Návštěva

43319 diváků

Fotbalisté Anglie zaznamenali svou nejvyšší výhru v historii mistrovství světa, když deklasovali Panamu 6:1. Navázali na vítězství nad Tuniskem a již po druhém zápase si zajistili postup ze skupiny G spolu s Belgií. Hattrickem přispěl k jasné výhře Harry Kane, který v Rusku dal už pět gólů z pěti střel na branku a dostal se do čela tabulky střelců. Dvakrát skóroval obránce John Stones.

Anglie dosud nikdy nedala na MS více než čtyři branky, tentokrát to ale zvládla už za poločas, který ovládla 5:0. V minulosti na MS jen Jugoslávie v roce 1974 nastřílela Zairu do poločasu ještě o gól více.

„Jsem hrdý na celý tým. Všichni si to užíváme, od začátku jsme hráli, jak jsme chtěli. Všechno nám vyšlo,“ radoval se Kane.

Harry Kane bezpečně proměnil pokutový kop a poslal Anglii do dvoubrankového vedení proti Panamě
Harry Kane bezpečně proměnil pokutový kop a poslal Anglii do dvoubrankového vedení proti Panamě

Panama prožívá hrozivý debut na šampionátu, když předtím prohrála 0:3 s Belgií. Dočkala se alespoň svého prvního zásahu, o který se postaral 37letý veterán Felipe Baloy.

„Vstřelit první gól na mistrovství světa je samozřejmě krásné, ale zbytek utkání pro nás nebyl tak příjemný. Mohli jsme prohrát i větším rozdílem. Ale je skvělé, že dal gól Felipe Baloy, který bude v národním týmu končit. Bůh ho odměnil za skvělý přístup. Dojalo mě to,“ řekl trenér Panamy Hernan Gómez.

Proti Anglii ukázala Panama velké nedostatky zejména při bránění standardních situací. Už v osmé minutě kopal Trippier rohový kop, jeho spoluhráči ve vápně skvěle odtáhli své obránce a do volného prostoru si naběhl zcela volný Stones, který hlavou otevřel skóre.

Následně utíkal obraně Lingard, byl faulován a penaltu proměnil Kane tvrdou střelou do horního rohu branky. Lingard se pak sám zapsal mezi střelce, když z 20 metrů krásně zakroutil míč mimo dosah brankáře.

Ve 40. minutě Anglie udeřila opět ze standardní situace, z nichž dala šest z dosavadních osmi branek na turnaji, a to po hezkém signálu. Na lob za obranu si naběhl Kane, hlavou posunul míč na volného Sterlinga, který sice gólmana ještě nepokořil, ale Stones z dorážky už ano. Anglický stoper v předchozích 27 startech za národní tým ani jednou neskóroval, ale tentokrát se zapsal mezi střelce hned dvakrát.

Při další standardní situaci hráči Panamy předvedli několik zápasnických chvatů a sudí za jeden z nich nařídil další penaltu. Kane ji proměnil téměř totožnou střelou.

Do druhé půle Angličané vstoupili s vědomím, že se už nemusejí nikam hnát, přesto přidali ještě jednu branku. Loftus-Cheek vypálil z dálky a míč se odrazil od paty probíhajícího Kanea mimo dosah panamského gólmana. Kanonýr Tottenhamu tak šťastně zkompletoval hattrick a stal se teprve třetím anglickým fotbalistou, který dal tři branky v jediném utkání na MS. Předtím se to povedlo jen Geoffu Hurstovi a Garymu Linekerovi.

„Ten třetí gól byl jeden z nejšťastnějších, co jsem kdy v kariéře dal. Ale tak to občas útočníci mají, že jim tam padá všechno. Snad mi to vydrží,“ řekl Kane.

Pak už Anglie ubrala a Panama se dostala do několika šancí. Nakonec se dočkala i branky poté, co také využila standardní situaci a centr z levé strany ve skluzu proměnil v gól Baloy. V 37 letech se stal čtvrtým nejstarším střelcem v historii šampionátu. Věkový rekord drží s 42 roky Kamerunec Roger Milla.

„S úvodem a poslední půlhodinou moc spokojený nejsem, ale ten prostředek se docela povedl. Já jsem ale hodně kritický. Za stavu 5:0 jsme měli přidat další branky a dostat se do vedení v tabulce. Místo toho jsme sami inkasovali a jsme na tom s Belgií stejně,“ prohlásil kouč Anglie Gareth Southgate.

Skupina G

Z V R P Skóre B
1. Belgie 3 3 0 0 9:2 9
2. Anglie 3 2 0 1 8:3 6
3. Tunisko 3 1 0 2 5:8 3
4. Panama 3 0 0 3 2:11 0

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa ve fotbale 2018 v Rusku

Play off - pavouk Čtvrtfinále Semifinále Finále Program a výsledky Soupisky Střelci Systém turnaje Stadiony a města Vstupenky Fantasy k MS Informace

Mistrovství světa ve fotbale 2018 se hrálo od 14. června do 15. července 2018 v Rusku. Závěrečný turnaj, na který fanoušci čekají vždy čtyři roky, hostilo 11 ruských měst a 12 stadionů, finále v Moskvě na stadionu Lužniki vyhráli Francouzi nad Chorvatskem 4:2.

Finále
Francie - Chorvatsko 4:2

Zápas o třetí místo
Belgie - Anglie 2:0

Semifinále
Francie - Belgie 1:0
 * Anglie - Chorvatsko 1:2 v prodl. 

Čtvrtfinále
Urugay - Francie 0:2 
* Brazílie - Belgie 1:2
Švédsko - Anglie 0:2 Rusko - Chorvatsko 2:2, 3:4 na penalty

Články odjinud


Články odjinud