15. července 2018 • 20:45

Experti Vízek a Podaný o finále: Titul zasloužený, ale gólman se bude stydět

Autor: adl
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Francie to zvládla! Po dvaceti letech „Les Bleus“ znovu ovládli mistrovství světa ve fotbale, ve finále porazili Chorvaty 4:2. Souboj o zlato hodnotili v redakci deníku Sport bývalý reprezentant a známý glosátor Ladislav Vízek a obránce Dukly Jakub Podaný. „Rozhodly dva góly Francie v druhém poločase, pak už si to kontrolovali,“ shodli se na klíčovém momentu utkání.



Už před zápasem zněly obavy o možné remíze a malém počtu branek. „První půli se toho tolik nedělo a padly tři branky. Zápas pak tak nějak pokračoval, byla tam chyba gólmana. Můžeme být jenom rádi, že to finále bylo takovéhle. Nakonec je to i lepší,“ řekl o druhé nejgólovější bitvě o titul Podaný.

Oba experti měli před finále svého favorita. Vízek přál Francii, Podaný zase fandil Chorvatům. Po utkání tak mladší z nich ihned přispěchal s gratulací. „Zprvu bych chtěl pogratulovat panu Vízkovi k lepšímu tipu, než jsem měl já,“ reagoval s úsměvem.

Experti se zároveň shodli, že klíčovým momentem finále byla šestiminutovka mezi 59. a 65. minutou, kdy Francouzi odskočili ze stavu 2:1 na 4:1. „Chorvati se z toho těžko sbírali, a i když jim pak Lloris dal dárek v podobě kontaktního gólu, tak už z toho v podstatě nedokázali nic vytěžit. Francouzi si to už dobře zkontrolovali,“ zmínil Podaný.

Francouzská euforie poté, co mužstvo převzalo pohár pro fotbalové mistry světa
Francouzská euforie poté, co mužstvo převzalo pohár pro fotbalové mistry světa

„Dvakrát zaútočili, Mbappé utekl po pravé straně. Dvě střely, jestli chytatelný, nebo nechytatelný, nevím, ale skončily v brance. Souhlasím s vámi, že ty dva góly Chorvaty otupily, protože jsem čekal v druhé půli chorvatskej nájezd. Ani Llorisova chyba už Chorvaty nezvedla. Zaslouženě jde pohár do Francie,“ uvedl Vízek.

Roli sehrály ve finále i chyby brankářů. Při gólu Kyliana Mbappého na 4:1 třeba Danijel Subašič vůbec po střele neskočil. „Myslím, že čekal, že mu obránce pokryje přední tyč. S tím trošku počítal, a proto na střelu absolutně nereagoval,“ řekl Podaný.

Mnohem větší kiks pak předvedl na druhé straně Hugo Lloris, kterému nevyšla klička proti Mariu Mandžukičovi a bylo sníženo na 2:4. „Takový gól ve finále mistrovství světa ho bude budit ze snu. Výsledek je nakonec pro něj, ale myslím si, že se bude hodně dlouho stydět,“ sdělil Vízek na adresu kapitána Francie.

DEBATA SPORTU: Proč Francouzi vyhráli MS? Skvělá generace a nejlepší kádr
Video se připravuje ...

Olympijskému vítězovi z roku 1980 (shodou okolností se finále hrálo v Moskvě) se aktivní zapojování brankářů do hry vůbec nelíbí. „Nemám rád gólmany při rozehrávce. Už z naší doby, Viktor taky nohama nehrál a vyhazoval. Myslím, že je to spíš nebezpečný, než bezpečný. Nejsem pro tu novinku, protože z toho pak padají góly,“ dodal.

Slova chvály měli oba experti pro francouzského trenéra Didiera Deschampse. Ten jako teprve třetí na světě vyhrál světový šampionát jako hráč i trenér. „Teď je to pan trenér a vzhledem k tomu, že si nemyslím, že to byla náhoda, tak úspěchy bude sbírat ještě dlouho,“ řekl Podaný. „Nebál se po nějakých výstřelkách vyřadit Benzemu . Tahle generace mu přišla pod ruku a on s ní umí pracovat, což je strašně důležitý. Tou svojí politikou, svým kamarádstvím se jim do toho moc nemíchal, bylo to v klidu, pohlídal si to. Ten titul je zaslouženej,“ zopakoval Vízek.

Po dalším vydařeném turnaji se velebil i útočník Antoine Griezmann . „Je to prostě dobrý hráč. Ať na klubové úrovni, kde je v Atlétiku hlavním tahounem, tak tady to bylo takřka to samé. On je tím strůjcem úspěchu, dává Francii úplnej nadstandard a zároveň někdy i klid, který potřebují. Vyzrál do top hráče,“ načal hodnocení jedné z turnajových hvězd Podaný. „Je velice inteligentní, to za něj mluví na hřišti,“ dodal Vízek.

Přímo ze Záhřebu: Takhle slavili Chorvaté vyrovnání na 1:1
Video se připravuje ...

Celkově se mistrovství oběma líbilo. „Bylo to na úrovni. Putin to zorganizoval výborně, budeme mu za to blahopřát. Nenaplnily se žádné obavy, zápasy nebyly špatné. Samozřejmě do toho promlouvala taktika, žádné ex zápasy nebyly. Myslím si, že mistrovství bude hodnocený velice, velice kladně,“ uvedl Vízek. „Nejlepší zápas byl ve skupině Portugalsko – Španělsko, žádný jiný ho pak nepřebil,“ dodal Podaný.

Zklamaní byli oba experti z různých týmů. „Polsko, od kterého jsem čekal daleko víc. Jak hráli, tak mi to, bohužel nezlobte se, připomínalo náš fotbal. Mám pocit, že odjeli s ostudou,“ řekl Vízek na adresu Poláků. Podanému se zase nelíbily výkony Argentiny. „Nechci říkat Messi , ale celkově jejich výkony. Neviděl jsem tam tým, neviděl jsem žádný systém ve hře. Strašně spoléhali na Messiho, tomu se třeba tolik nedařilo a kluci mu nedali dobrej support, aby tým mohl něčeho dosáhnout. Chudák bude pořád ve stínu Maradony .“

Další šampionát se za čtyři roky odehraje v Kataru. Zúčastní se ho i česká reprezentace? „Náš fotbal je tam, kde je. Je tam už dlouho. Bojím se, že dokavaď budeme mít takovéhle vedení nahoře, tak se nehneme z místa,“ zmínil Vízek. Podaný národnímu týmu věří. „Nahoru určitě jít můžeme. Šikovní kluci jsou v zahraničí a hrají dobře, tak věřím tomu, že dorostou do úrovně, aby se tam dostali, a taky jsme mohli takhle fandit našim,“ zakončil debatu obránce Dukly.

Dokud bude mít český fotbal dnešní vedení, nikam se nehneme, říká Vízek
Video se připravuje ...

TOP hráči MS? Modrič nebo Griezmann, myslí si Vízek a Podaný
Video se připravuje ...

Deschamps bude sbírat úspěchy dál. Tým byl soudržný, uměl s ním pracovat, shodují se Vízek a Podaný
Video se připravuje ...

Vízek: Nemám rád rozehrávající brankáře. Díky Radovi můžeme hrát náš fotbal, kontruje Podaný
Video se připravuje ...

Přímo ze Záhřebu: Chorvaté šílí před finále, hlavní město pohltily národní barvy
Video se připravuje ...

Chorvaté překvapili, Francouzi si vedení nezaslouží, soudí Vízek a Podaný
Video se připravuje ...

DEBATA SPORTU: Pokud Chorvaté vyhrají, Modrič získá Zlatý míč, myslí si Podaný
Video se připravuje ...

Góly

Domácí: 18. Mandžukić (vl.), 38. Griezmann, 59. P. Pogba, 65. Mbappé

Hosté: 28. Perišić, 69. Mandžukić

Sestavy

Domácí: Lloris (C) – Pavard, Varane, Umtiti, Lucas Hernández – P. Pogba, Kanté (55. N'Zonzi) – Mbappé, Griezmann, Matuidi (73. Tolisso) – Giroud (81. Fékir).

Hosté: Subašić – Vrsaljko, Lovren, D. Vida, Strinić (81. Pjaca) – Rakitić, Brozović – Rebić (71. Kramarić), Modrić (C), Perišić – Mandžukić.

Náhradníci

Domácí: Aréola, Mandanda, Kimpembe, Mendy, Rami, Sidibé, N'Zonzi, Tolisso, Dembèlé, Fékir, Lemar, Thauvin

Hosté: Kalinić, Livaković, Ćaleta-Car, Ćorluka, Jedvaj, Pivarić, Badelj, Bradarić, Kovačić, Kramarić, Pjaca

Karty

Domácí: Kanté, Lucas Hernández

Hosté: Vrsaljko

Rozhodčí

Néstor Pitana – Hernán Maidana, Juan Pablo Belatti (všichni Argentina)

Stadion

Lužniki (Moskva)

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa ve fotbale 2018 v Rusku

Play off - pavouk Čtvrtfinále Semifinále Finále Program a výsledky Soupisky Střelci Systém turnaje Stadiony a města Vstupenky Fantasy k MS Informace

Mistrovství světa ve fotbale 2018 se hrálo od 14. června do 15. července 2018 v Rusku. Závěrečný turnaj, na který fanoušci čekají vždy čtyři roky, hostilo 11 ruských měst a 12 stadionů, finále v Moskvě na stadionu Lužniki vyhráli Francouzi nad Chorvatskem 4:2.

Finále
Francie - Chorvatsko 4:2

Zápas o třetí místo
Belgie - Anglie 2:0

Semifinále
Francie - Belgie 1:0
 * Anglie - Chorvatsko 1:2 v prodl. 

Čtvrtfinále
Urugay - Francie 0:2 
* Brazílie - Belgie 1:2
Švédsko - Anglie 0:2 Rusko - Chorvatsko 2:2, 3:4 na penalty

Články odjinud


Články odjinud