Michal Kvasnica
5. září 2021 • 22:35

Belgie – Česko 3:0. Výsledek jasný, škoda šancí. Zraněný Vaclík střídal

Vstoupit do diskuse
68
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

PŘÍMO Z BELGIE | Smělé plány Čechů na aktivní způsob hry a potrápení favorita zůstaly na sobotní předzápasové tiskové konferenci. Nedělní večer v Bruselu probíhal v očekávaných reáliích. Lukaku a spol. si smlsli na Šilhavého partě naprosto bez problémů poměrem 3:0 a míří na šampionát do Kataru. Češi kromě sebevědomí a naděje na první místo ve skupině přišli o zraněného brankáře Tomáše Vaclíka.



Alex Král, nebo Václav Jemelka? Jediná otázka v sestavě, zbytek jedenáctky byl vzhledem k rozbitému stavu českého mužstva jedenáctka pro atraktivní duel v Bruselu jasný. Trenér Jaroslav Šilhavý však překvapil národ nasazením Filipa Kaši.

Pro plzeňského stopera první zápas v nároďáku a hned proti Romelu Lukakuovi!

„Chtěli jsme do obranné čtyřky dostat klasického stopera. Tomáš Holeš by měl být malinko před zadní řadou, aby zabraňoval přihrávkám na Lukakua. Byť hrál dlouhá léta krajního beka, už je z Tomáše středopolař. Na této pozici mu věříme,“ vysvětloval.

PRVNÍ DOJEM: Proti Belgii málo odvahy, nevyužitý recept z Edenu. Propásnutá šance
Video se připravuje ...

Brzy však musel nejen kouč vidět, že nešlo o správné rozhodnutí... Obránce, jenž byl loni po výpovědi od Žiliny měsíc bez angažmá, než podepsal Viktorii, prožil hrůzostrašný start debutu. Nervozita na něm byla znát od první chvíle, hned po dvaceti vteřinách hry poslal Tomáši Vaclíkovi krátkou malou domů, po které musel brankář míč na poslední chvíli odkopnout před dotírajícím Lukakuem a ještě od něj skousnout přišlápnutí kopačky.

Kaša se gólmanovi, jenž byl dvě minuty ošetřován, okamžitě omlouval. Se spolehlivou jedničkou to nicméně nevypadalo dobře, což potvrdil pokyn pro z lavičky rozcvičujícího Jindřicha Staňka. Po čtvrt hodině už byl mezi třemi tyčemi právě muž s jediným soutěžním startem v této sezoně. Zkušenější Filip Nguyen zůstal sedět.

Takže si to shrňme: úplně poprvé Kaša, stejně tak Staněk. A Jakub Pešek s Matějem Vydrou v základu reprezentace po roce. Složitá situace, ale i tak měl být herní projev lepší. Odvážnější.

Český kouč Jaroslav Šilhavý sleduje průběh duelu s Belgií
Český kouč Jaroslav Šilhavý sleduje průběh duelu s Belgií

Úvodní trefu „rudých ďáblů“ neobstaral nikdo jiný než Lukaku. Urostlá bestie se prohnala kolem Kaši a vyprovodila Vaclíka ze hřiště suverénním zakončením. Stadion krále Baudouina explodoval. Už před duelem totiž proběhl ceremoniál, kde Belgičané oslavovali Lukův stý start za nároďák.

Přes dvacet tisíc fanoušků si návrat na tribuny po dlouhé době pořádně užívalo, rozjíždělo mexické vlny a těšilo se na speciální večer pro Lukakua, jenž vyrostl v tamním Anderlechtu. Pohodovou bruselskou náladu demonstroval úsměvný detail při znění státních hymen. Zatímco předseda FAČR Petr Fousek se soustředil na každý tón Tylovy skladby, zraněný, ale vysmátý bek Thomas Meunier z Dortmundu se o pár metrů dál podepisoval dětem covidovým opatřením navzdory.

Nebyl důvod se mračit, zvlášť když Češi nevypadali jako tým, který potřebuje nutně vyhrát, aby ještě zabojoval o první místo. Na konci první půle už to bylo o dva góly, trefil se po rychlé kombinaci na jeden dotek hvězdný Eden Hazard. A po hodině hry už o tři: další famózní akce, dvě patičky přes střed defenzivy a trefa střídajícího Alexis Saelemaekers.

Škoda, krátce předtím totiž hosté poprvé ukázali, že to jde i dopředu. Úvod druhého poločasu nebyl špatný. Nebojácný Pešek, nejlepší Čech v poli, připravil tutovku pro Vydru, ale Thibaut Courtois únik zpacifikoval. Krátce nato vytěsnil obr z Realu Madrid i parádní ránu Adama Hložka, jednoho z mála dalších, který spolu s Peškem a Staňkem obstál. Skóre mohlo být trošku veselejší.

Nebylo. Belgie je zaslouženým vůdcem skupiny E, všechny další týmy ji pomalu mohou gratulovat ke vstupence do Kataru. Druhou příčku pořád drží Šilhavého výběr, ale po Baleově hattricku a výhře Walesu už jen o bod. I tak by Čechy baráž o MS minout neměla. Potřebují se však zlepšit.

Góly

Domácí: 8. R. Lukaku, 41. E. Hazard, 65. Saelemaekers

Hosté:

Sestavy

Domácí: Courtois – Alderweireld, Denayer, Vertonghen – Castagne, Tielemans (81. Dendoncker), Witsel, Carrasco (57. Saelemaekers) – Vanaken (81. Lukebakio), R. Lukaku (81. Batshuayi), E. Hazard (C) (73. Trossard).

Hosté: Vaclík (14. Staněk) – Coufal, Kaša, Kalas, Matějů – Souček (C), Holeš – Pešek (66. Zmrhal), Barák (77. Král), Hložek (77. Wiesner) – Vydra (65. Tecl).

Náhradníci

Domácí: Sels, Casteels, Boyata, Trossard, Lukebakio, Saelemaekers, Foket, Praet, Dendoncker, Benteke, Vanheusden, Batshuayi

Hosté: Staněk, Nguyen, Sáček, Havel, Tecl, Doležal, Sadílek, Zmrhal, Jemelka, Wiesner, Král

Karty

Domácí: Vertonghen, Witsel, R. Lukaku

Hosté: Barák

Rozhodčí

Oliver (ENG) – Burt (ENG), Bennett (ENG)

Stadion

Stade Roi Baudouin, Brusel

Skupina E

Z V R P Skóre B
1. Belgie 8 6 2 0 25:6 20
2. Wales 8 4 3 1 14:9 15
3. Česko 8 4 2 2 14:9 14
4. Estonsko 8 1 1 6 9:21 4
5. Bělorusko 8 1 0 7 7:24 3

Vstoupit do diskuse
68

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Články odjinud


Články odjinud