Michal Kvasnica
21. listopadu 2022 • 16:32

SESTŘIH: Anglie - Írán 6:2. HEY JUDE a začala exhibice Albionu, zářil Saka

Vstoupit do diskuse
3
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Penalty ve šlágrech? Křapka měl proti Krejčímu namále, Chorý pádu přidal
Kdo je favoritem finále hokejové extraligy a jaké faktory mohou rozhodnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

PŘÍMO Z DAUHÁ | Řešili toho před turnajem víc než kterýkoli jiný tým. Kaneova duhová páska; vyzrazená základní sestava v médiích den před zápasem; naštvaní fanoušci bez vstupenek, které záhadně zmizely z mobilních aplikací; dva z nich na neplánované návštěvě v šejkově paláci při hledání piva... Všechny tyto záležitosti ale Angličané v turnajové premiéře dokonale hodili za hlavu. Írán smetli hladce 6:2, uklidnili nervózní veřejnost i kouče Garetha Southgatea a přepisovali historii.



Na žluté lince metra v Dauhá to pár hodin před utkáním konečně připomínalo velký turnaj. Ve vlacích zpívali fanoušci Anglie i Íránu, vzájemně se hecovali, fotili, překřikovali. Na sociálních sítích dokonce koluje video, jak u jedněch eskalátorů mladá Britka v euforii zvedá dres, pod kterým chybí podprsenka, a sklízí za to aplaus.

A pak že Katar není tolerantní, i když pravost nebyla potvrzena, a taky těžko říct, zda pak dívka nezamířila na výslech místo národního stadionu...

Tam v dobrém rozmaru do šampionátu vstoupili i fotbalisté Albionu. Byť tempo duelu v úvodu výrazně přibrzdilo takřka čtvrthodinové ošetřování a následné střídání íránského brankáře Alirezy Beiranvanda, rekordmana v délce výhozu během soutěžního zápasu (61,26 metru), neměli problém.

Po poločase, jenž se nastavoval o 14 minut, již mohli vyhlížet páteční mač s USA. Pohodový stav 3:0 k tomu vyloženě sváděl, přičinili se o něj mladíci. Legendární písní „Hey Jude“ od Beatles oslavili fanoušci úvodní trefu.

Jude Bellingham, devatenáctiletý teenager skoro na den přesně stejně narozený jako Adam Karabec, se pověsil do vzduchu a nádherně zavěsil. Premiérový zápis v nároďáku pro jediného borce ze Southgateova kádru mimo tým z Premier League.

Po Michaelu Owenovi se stal středopolař Dortmundu druhým nejmladším anglickým střelcem na mundialu v historii. Když přidal vzápětí Bukayo Saka další parádou o břevno pojistku, jednalo se o rekord. Dva kanonýry pod 21 let totiž Albion na MS v jednom utkání ještě nikdy neměl.

Anglie - Írán: Kritizovaný Maguire rozjel akci, která rozhodla duel. Bellingham otevřel na 1:0
Video se připravuje ...

„Gól jsem si schovával na správnou chvíli,“ usmíval se Bellingham. „Povedlo se nám to, dát šest branek na mistrovství světa je fantastické. A je úplně jedno, proti komu hrajete,“ připomněl záložník další zářezy Sterlinga, Rashforda a Grealishe.

Írán nepůsobil tak marně jako domácí Katar v neděli. Individuální kvalitu hráčů má bezpochyby větší, dokonce dvakrát skóroval, ale v defenzivě měl až příliš velké mezery. Efektivní soupeř trestal, ze sedmi střel na bránu hned šestkrát! Dominanci demonstrovalo i 78% držení míče a fakt moc hezké a bleskurychlé akce, kterých s každým dalším střídáním a vytuněním sestavy ještě přibývalo.

Trenér však na tiskovce překvapil. „Musíme být ještě lepší,“ pronesl a ostří britští novináři se na sebe začali dívat, jestli to myslí vážně. „Myslím. Vím, že bych měl být nadšenější, ale musím udržet mužstvo na správné koleji,“ zopakoval Southgate náročným tónem.

Na druhou stranu, zas tak moc se kouči není co divit. Ukončení bídné série šesti zápasů bez vítězství, nejdelší od roku 1993, bylo proti nejslabšímu celku skupiny povinnost. Američané se spoustou borců z Premier League by měli být mnohem těžší prověrkou.

Írán, jehož hráči ani jinak jeho neskutečně hlasití příznivci nezpívali hymnu jako důkaz projevení solidarity s protivládními protesty, během kterých umírají stovky občanů, vyzve Wales.

Góly

Domácí: 35. Bellingham, 43. Saka, 45+1. Sterling, 62. Saka, 71. Rashford, 90. Grealish

Hosté: 65. Taremí, 90+13. Taremí

Sestavy

Domácí: Pickford – Trippier, Stones, Maguire (70. Dier), Shaw – Saka (70. Rashford), Rice, Bellingham, Mount (70. Foden), Sterling (70. Grealish) – Kane (C) (75. C. Wilson).

Hosté: Baíranvánd (19. Hossejní) – Moharramí, Púralígandží, Češmí (46. Kanaánizádegán), Hosejní, Mohammadí (63. Torabí) – Núrolláhí (77. Azmún), Karimí (46. Ezatolahí), Hadžsáfí (C), Džahánbachš (46. Gholízádeh) – Taremí.

Náhradníci

Domácí: Pope, Ramsdale, Alexander-Arnold, Coady, Dier, Walker, White, Foden, Gallagher, Grealish, Henderson, Phillips, Rashford, Wilson

Hosté: Hossejní, Nijázmand, Džalálí, Chalílzádeh, Kanaánizádegán, Amirí, Ezatolahí, Ghoddos, Gholízádeh, Torabí, Ansárífárd, Azmún, Rezáíján

Karty

Hosté: Džahánbachš, Púralígandží

Rozhodčí

Claus (BRA) – Correa (BRA), Simon (BRA)

Stadion

Khalifa International Stadium, Ar-Rayyan

Návštěva

45 334 diváků

Skupina B

Z V R P Skóre B
1. Anglie 3 2 1 0 9:2 7
2. USA 3 1 2 0 2:1 5
3. Írán 3 1 0 2 4:7 3
4. Wales 3 0 1 2 1:6 1

ONLINE PŘENOS - MS ve fotbale 2022
Všechny zprávy Důležité Foto Video Sociální sítě
Anglie Anglie Argentina Argentina Brazílie Brazílie Francie Francie Jiří Fejgl, redaktor Sportu v Kataru Jiří Fejgl, redaktor Sportu v Kataru Michal Kvasnica, redaktor Sportu v Kataru Michal Kvasnica, redaktor Sportu v Kataru Německo Německo Nizozemsko Nizozemsko Portugalsko Portugalsko Španělsko Španělsko
Obnovit
Zprávy ze dne 2. 12. 2022
18:36
2. 12. 2022
 

Sázkaře během letošního šampionátu už několikrát nepotěšily prohry favoritů. Tratili především na nečekané výhře Saudské Arábie nad Argentinou a dvakrát se nečekaně prosadilo Japonsko. Nejdříve zdolalo Německo a ve čtvrtek i Španělsko, na jehož vítězství šlo u Tipsportu 94 procent sázek, celkem přes 16 milionů korun.

Na výhrách outsiderů ale někteří i vydělali. Úspěch Saúdské Arábie nad Argentinou jednomu přinesl 1,69 milionu korun. Na výhře Japonska nad Španělskem v kurzu 8,6:1 další sázkař při vkladu 252.000 korun získal u Fortuny 2,169.200 korun. Jinému vyšel odhad, že Japonsko po poločasu zápas otočí a při vkladu 80.000 korun a kursu 34:1 zaznamenal výhru 2,72 milionu korun.

Zprávy ze dne 2. 12. 2022
18:06
2. 12. 2022
 

O MS v Kataru je u sázkařů velký zájem a během základních skupin přesáhly sázky dvě miliardy korun. Někteří sázející si přišli i na více než dvoumiliónové výhry. Sázková kancelář Tipsport již překonala rekord náběrů z mistrovství světa v roce 2018 a celkem přijala sázky za 1,123 miliardy korun. U Fortuny vklady atakují jako při MS před čtyřmi lety hranici jedné miliardy korun, Chance je eviduje ve výši 226 milionů korun. Nyní následují vyřazovací boje a dá se očekávat, že sázky na fotbalové mistrovství světa by mohly v Česku překonat rekordních 2,5 miliardy korun z před čtyř let. Letošní mistrovství s jistotou bude mezi sázkaři nejpopulárnější turnajem vůbec, řekl ČTK mluvčí Fortuny Petr Šrain.

Zprávy ze dne 2. 12. 2022
15:45
2. 12. 2022
 

Zatím nejsledovanějším zápasem v dosavadním průběhu šampionátu bylo na ČT sport pondělní utkání Brazílie - Švýcarsko, které vidělo 598 tisíc lidí starších čtyř let. Druhým nejsledovanějším zápasem na ČT byl přenos Polsko - Argentina s 596 tisíci diváky a třetím pak utkání Portugalsko - Uruguay s 465.000 diváků. Na stanici Nova Action vidělo zápas Brazílie - Srbsko 442.000 diváků. Fotbal pomáhá Nova Action k historicky nejlepším výsledkům. V minulém týdnu se podíl stanice v prime time zvýšil více než čtyřikrát na 4,3 procenta.

Zprávy ze dne 2. 12. 2022
12:21
2. 12. 2022
Německo

Flickova budoucnost. Trenér německé reprezentace Hansi Flick i sportovní manažer Oliver Bierhoff jsou po šokujícím vyřazení národního týmu v základní skupině mistrovství světa odhodlaní pokračovat. Oba mají smlouvu do Eura 2024, podle předsedy německého svazu Bernda Neuendorfa ale není nic jisté. Před definitivním rozhodnutím je podle něho potřeba katarské vystoupení důkladně zanalyzovat. „Můj trenérský tým i já jsme odvedli dobrou práci. Máme dobré hráče, kteří budou pokračovat. Rozhodnutí ale nebude na mě,“ prohlásil Flick, jenž po loňském nevydařeném Euru nahradil na lavičce Joachima Löwa.

VIDEO
Video se připravuje ...
Zprávy ze dne 2. 12. 2022
12:13
2. 12. 2022
Německo

Japonci se postarali o druhou senzaci na šampionátu, když po Německu skolili také Španělsko. O výhře 2:1 rozhodl ve druhé půli Ao Tanaka a o jeho gólu se dost mluví. Nebyl nijak zvlášť pěkný, spíš dost kontroverzní. Otázka zní - opustil míč před klíčovou trefou hřiště? Sporné, ale následky jsou fatální. Více čtěte ZDE>>>

VIDEO
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
3

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud