23. listopadu 2022 • 19:10

SESTŘIH: Španělsko – Kostarika 7:0. Demolice a šest různých střelců

Autor: iSport.cz
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Fotbalisté Španělska začali mistrovství světa v Kataru výhrou 7:0 nad Kostarikou. Na stadionu Sumáma v Dauhá se zrodilo nejvyšší vítězství v dosavadním průběhu šampionátu a zároveň je to nejvýraznější triumf „La Roja“ v historii turnaje.



Favorit se v úvodním dějství duelu skupiny E prosadil třikrát od 11. do 31. minuty. Postupně skórovali Dani Olmo, Marco Asensio a z penalty Ferran Torres. Po změně stran se opět zapsal mezi střelce Torres, po něm Gavi a v závěru střídající Soler s Moratou. Do dnešního dne Španělé zaznamenali nejvyšší vítězství na MS v roce 1998 ve Francii, kde rozstříleli Bulharsko 6:1.

Tým z Pyrenejského poloostrova nepodlehl výběru středoamerické země ani ve čtvrtém vzájemném utkání a potřetí vyhrál. Kostarika na světovém šampionátu v normální hrací době nezvítězila posedmé za sebou.

Španělsko se v neděli utká s Německem, které dnes nečekaně podlehlo Japonsku 1:2. Kostariku čeká asijský soupeř.

Svěřenci trenéra Enriqueho od začátku dominovali. V páté minutě Olmo ještě minul branku, ale pak už otevřel skóre. Útočník Lipska se obtočil kolem stopera Duarteho a překonal vyběhnutého Navase. Zaznamenal jubilejní 100. gól Španělska v historii turnaje, což se předtím povedlo pouze pěti zemím.

Za dalších deset minut zvýšil z vápna Asensio po přihrávce Alby. Tečku za prvním poločasem udělal z pokutového kopu Ferran Torres. Španělsko se na MS trefilo třikrát do poločasové přestávky teprve podruhé v dějinách, totéž se mu povedlo v roce 1934 proti Brazílii.

V 54. minutě Torres z otočky z malého vápna přidal čtvrtý zásah "La Roja". Za dalších dvacet minut po centru střídajícího Moraty skóroval povedenou ranou z voleje pomocí odrazu od tyče Gavi. Záložník Barcelony stylově oslavil skutečnost, že se ve věku 18 let a 110 dnů stal nejmladším španělským hráčem na MS či ME. Současně se stal nejmladším střelcem na světovém šampionátu od roku 1958, na němž ve věku 17 let a 249 dnů skóroval Brazilec Pelé.

Do rekordní podoby upravili výsledek v samotném závěru Soler a Morata. Kostaričané nevystřelili ani jednou na branku. Vítězství 7:0 se na MS zrodilo popáté v dějinách, rekordem je skóre 10:1 v utkání Maďarska se Salvadorem v roce 1982.

Góly

Domácí: 12. Olmo, 21. Asensio, 30. Fe. Torres, 54. Fe. Torres, 75. Gavi, 89. Soler, 90+3. Morata

Hosté:

Sestavy

Domácí: Simón – Azpilicueta, Rodri, Laporte, Alba (64. Balde) – Gavi, Busquets (64. Koke), Pedri (57. Soler) – Fe. Torres (57. Morata), Asensio (69. Ni. Williams), Olmo.

Hosté: Navas – Oviedo (82. Matarrita), Calvo, Ó. Duarte, Fuller, Ca. Martínez (46. Waston) – Bennette (61. Zamora), Tejeda, Borges (72. Aguilera), Campbell – Contreras (61. Ruiz).

Náhradníci

Domácí: Sánchez, García, Torres, Llorente, Koke, Morata, Williams, Gayá, Guillamón, Pino, Soler, Carvajal, Sarabia, Fati, Balde

Hosté: Chacón, Vargas, Ruiz, Venegas, Torres, Salas, Alvarado, Waston, Aguilera, Matarrita, López, Sequeira, Wilson, Hernández, Zamora

Karty

Hosté: Calvo, Campbell

Rozhodčí

Mohamed Abdulla Hassan Mohd (SAE) – Mohamed Ahmed Yousuf Al Hammadi (SAE), Hassan Suqatari Al Mahri (SAE)

Stadion

Al Thumama Stadium

Skupina E

Z V R P Skóre B
1. Japonsko 3 2 0 1 4:3 6
2. Španělsko 3 1 1 1 9:3 4
3. Německo 3 1 1 1 6:5 4
4. Kostarika 3 1 0 2 3:11 3

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud